Отвличат деца заради акции на бащите им

https://www.24chasa.bg/Article/169720 www.24chasa.bg
В алфа-клуб "Да оцелееш" инструктори обучават децата как да се пазят от нападатели. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И "24 ЧАСА"

14-годишна девойка се прибира от среща с приятелки в летен следобед по времe на ваканцията си. Докато върви по кварталните улици, до нея спира лъскав черен джип, а отвътре мъж на средна възсраст с приветливо изражение казва:

"Не мога да повярвам, че откривам такава красавица тук, ти си за Холивуд. В момента правим кастинг за един филм, но ти си точно подходяща за нашата героиня. Искаш ли да дойдеш с нас за пробни снимки", предлага видимо заможният господин.

Осмокласничката за секунди сякаш се вижда като холивудска знаменитост и без да помисли за миг за безопасността си, се мушка на задната седалка. От този момент нататък обаче никой не знае какво се е случило с нея, защото тя изчезва.

Все повече стават случаите на похитени у нас деца и тийнейджъри не само за откуп, а за сексуални гаври или износ на свежа плът впублични домове из Европа, казват експерти от МВР.

През лятната ваканция малчуганите са най-застрашени в парковете, когато не са под прякото наблюдение на родителите си.

Най-честият похват за подмамване на тийнейджърка е обещанието да се снима във филм или да участва в конкурс за красота, обясняват експертите. При по-малките момчета и момичета действа молбата да им помогнат за нещо срещу сладолед, шоколад или друга дребна почерпка.

ТОМО БОРИСОВ

"Всяко дете е заплашено. Най-рисковата възраст е между 10 и 17 г., когато децата се движат и сами, а в същото време много често не са подготвени как да реагират, ако бъдат изненадани на улицата от насилник", обяснява експертът по сигурността и шеф на фирма "Секюрити Група Алфа" Томо Борисов.

Той предупреждава, че през лятната ваканция децата са най-уязвими, защото голяма част от времето си прекарват в паркове, градинки или други обществени места, където се виждат със свои връстници, но мога да бъдат набелязани от някой похитител.

Няколко типа са отвличанията на деца, обясняват специалистите. Отрочетата на заможните хора са винаги цел за похищение, за да се иска откуп от родителите. Вторият тип отвличания на малчугани са с цел преразпределяне на акции или дялове от фирми, когато има спорове с родителите им.

"Преди време имаше точно такъв случай с третокласник, който бе отвлечен пред дома си, за да накарат баща му да отстъпи свои проценти от едно голямо дружество", дава пример Томо Борисов.

Друг похват за притискане на родителите е детето в тийнейджърска възраст да се зариби с наркотици или да бъде снимано в сексуални сцени. После отново се изнудват близките за пари със заплахата, че тази уличаваща информация ще бъде разпространена в медиите или интернет.

Все повече ставали и случаите, в които отвличат деца, за да издевателстват сексуално с тях. При тези престъпления са заплашени абсолютно всички малчугани, които дори и за минути са без надзор навън.

"За да знаят децата как сами да се пазят от опасностите, от "Секюрити Група Алфа" са направили специален курс "Да оцелееш". Експертите препоръчват децата да бъдат много внимателни, да знаят къде да се движат, какви маршрути да използват.

"Сега, когато са във ваканция, децата трябва да бъдат много внимателно инструктирани от своите родители, защото в по-голямата част от учебната година те прекарват времето си в училище, а през лятото са сами навън", съветва Борисов.

Малчуганите още от много малка възраст, когато ходят на детска градина, трябва да бъдат инструктирани да не отварят на непознати. Те трябва да знаят телефона на полицията, на "Бърза помощ", на родителите си или на свои близки, за да могат да звъннат при проблем. Това е изключително важно, смята Борисов.

Децата трябва да бъдат научени по кои маршрути да се движат. Родителите пък, за да са спокойни, задължително трябва да са информирани къде отиват отрочетата им, с кои приятели са, в кои градинки, площадки или детски клубове играят.

"Много е важно да избягват неоживените места и безлюдните паркове, да не контактуват с непознати, които с подаръци се опитват да привлекат вниманието им", категоричен е шефът на "Секюрити Група Алфа".

Ако ученици видят, че някой качва друго дете насила в автомобил, те трябва да се опитат да запомнят цвета на автомобила, марката, да опишат по някакви признаци човека, който е отвел детето", препоръчва охранителният спец.

Можете да участвате в най-добрите курсове по самозащита, да тренирате бойно изкуство или да имате най-ефективните оръжия. Всичко това обаче няма да ви помогне при една ситуация, изискваща самозащита, ако вие в главата си не сте готов да употребите научените техники или да използвате оръжията, смятат психолози.

Ако не сте готов да използвате например сълзлив газ, то не бива да носите такова нещо със себе си, защото нападателят може да го използва срещу вас, показва практиката на охранителите.

"Най-ефективната и безотказно действаща техника за самоотбрана за всички деца е, ако имат възможност, да бягат надалече.

Това не е страхливост, а разумна постъпка", убедени са инструкторите в курсовете на "Секюрити Група Алфа".

Ако все пак някой е по петите на детето, то трябва да се обърне, защото отбраната отпред е по-добра, отколкото, ако го изненадат в гръб.

"Заговорете преследвача на оживено място, където можете да получите помощ от други хора. Когато чакате твърде дълго, нападението може да бъде извършено в глуха улица, където никой няма да ви помогне", съветват експертите по сигурността.

Томо Борисов разяснява, че не трябва просто да се вика :"Помощ!", защото по този начин много хора не чувстват, че говорите на тях. Ако обаче викнете на конкретен минувач, е почти сигурно, че той ще ви помогне. Много важно е и да се обръщате към нападателя на "вие" дори тогава, когато той ви говори на "ти". "Ви" запазва до известна степен разстоянието между вас и нападателя, категорични са психолози и полицаи.

Всички експерти по сигурността смятат, че за да сте сигурни, че точно на вашето дете няма да се случи нищо лошо, то най-важно е във всеки един момент да знаете къде е то.

GSM с паникбутон спасява при опасност

"Секюрити Група Алфа" е създала специален GSM с паникбутон, който при натискане подава сигнал, че притежателят му е в опасност, без да се налага да говори.

"Това е т.нар. SOS-телефон, който създадохме като подобрен софтуер и хардуер в GSM. Той има GPS и паникбутон за 3 набирания, които се програмират в зависимост от желанията на клиента", обясни за новата технология шефът на фирмата Томо Борисов.

Всеки сигнал от този телефон задължително минава през дежурен оперативен център на "Секюрити Група Алфа", където служителите имат връзка с полицията, "Бърза помощ", пожарната и всички спасителни служби. Щом веднъж клиент е подал сигнал за помощ, чрез GPS-а се локализира точното му местонахождение и се изпраща екип. Дори и изпадналият в рискова ситуация човек да не може да говори, от охранителната фирма могат да чуват какво се случва край него, докато техен екип пристигне на мястото.

"Ако дете ще ползва такъв телефон, може неговият апарат да бъде свързан с телефоните на неговите родители. Така може близките на малчугана да виждат във всеки един момент къде се намира", разказва Томо Борисов. (24часа)

КАК ДА СЕ ПАЗИТЕ САМИ

4Винаги осведомявай родителите си, когато решиш да отидеш някъде, и се прибирай в уреченото време; ако нямаш връзка с тях, при излизане се обади на близки или съседи;

4Избирай не най-краткия, а най-безопасния маршрут; стреми се да вървиш по осветени, открити места, избягвай тъмни алеи и градинки;

4Ако непознат ти предлага да ти покаже нещо или те моли да му помогнеш, като обещава да ти плати, откажи му категорично;

4Ако ти предложат пробни снимки за филм или участие в конкурс за красота, не се стеснявай да попиташ кога и къде да отидеш с родителите си;

4Кажи "не", ако някой се опита да те докосне по начин, който те плаши и не ти е приятно; не пази това в тайна и го сподели с близък, на когото имаш доверие;

4Ако някой направи нещо против твоето желание или иска да те отвлече, викай силно "помощ" или "не искам". (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.