Грипът още ни заобикаля, чакаме вълна през януари

https://www.24chasa.bg/Article/1697401 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Парагрипни вируси - RSV и PIV, са ни разболявали през декември, истинският грип още се бави, става ясно от епидемиологичния бюлетин на центъра по заразни болести. Въпреки това прогнозата на специалистите е, че дойде ли у нас, той може да натръшка над половин милион българи. Причината е, че ваксинираните у нас са много малко - около 4%.

Празниците свалиха заболеваемостта от остри респираторни инфекции. Като болни през последната седмица на 2012 г. са отчетени само 677 души. Предишната са били 2800. В момента болните са 18 на 10 000 души, а при епидемия те са над 200. Причината е, че хората си стоят вкъщи и не ходят на лекар. Липсата на масови контакти в службата, училището или университета затруднява предаването на вирусите, които се разпространяват по въздушно-капков път, обясниха специалисти.

Това обаче е само временен спад в заболеваемостта. Грипът е коварно заболяване и разпространението му невинаги може да се предскаже точно. Тръгне ли веднъж, прилича на лавина. До 700 000 души може да обхване грипната вълна у нас, която се очаква да достигне страната ни към края на януари, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред “Дарик”. Тази година очакваме грипни щамове, които са по-различни от миналогодишните.

Отново ще циркулира "Калифорния", по-известен като свински грип. Освен него обаче идат "Виктория" и "Уисконсин", които скоро не са навестявали страната ни. Затова може да се очаква, че ще засегнат повече хора, пристигнат ли в България. Най-уязвими са малките деца, възрастните над 65 г. и хронично болните.Към момента в Европа грипната ситуация е сравнително спокойна, но процентът на заболелите започва да нараства, каза още д-р Кунчев. Той препоръчва задължително да се търси лекарска помощ още при появата на първите симптоми - температура, втрисане, болки в мускулите и ставите.