Болница връща жена с инсулт, тя умира два дни по-късно

https://www.24chasa.bg/Article/1699857 www.24chasa.bg
Пациенти се оплакват, че в болниците им искат пари за спешни случаи. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Столична болница е върнала жена с инсулт, без да бъде оказана помощ. Два дни по-късно болната умира. Сигналът е подаден в сряда от близки на покойната, съобщиха от "Горещата линия" в здравното министерство. Лечебното заведение не се уточнява.

Докторите погледнали жената и казали, че нищо й няма, жалват се роднините. Случаят ще бъде проверен внимателно, уверяват от Министерството на здравеопазването.

Много често граждани звънят на горещата линия, за да се оплачат, че им искат пари, когато търсят помощ по спешност в болниците. Сумите трябвало да се платят на ръка или като дарение. Ако хората откажели да внесат парите, при изписването не им давали епикриза.

9029 запитвания, сигнали, жалби и молби за съдействие са подадени през 2012 г. до горещата линия на МЗ. Това става на телефони 9301152, 9301253 и 9301259, или на имейл goreshtalinia@mh.government.bg. За да бъде извършена проверка, жалбата трябва да е в писмен вид. От МЗ съветват хората първо да се обърнат за съдействие към управителя на лечебното заведение, който отговаря за организацията на работата.

Онкоболни пък сигнализирали за липсващи лекарства. Имало случаи, когато от онкоцентъра им връчвали рецепта да си търсят сами лекарства, които изобщо не се доставят по аптеките. Задължение на самите центрове е да осигуряват тези медикаменти, уточняват от МЗ. След като позвъни човек от министерството, изведнъж се оказвало, че лекарствата ги има.

На горещата линия хората често изразяват недоволство от непрофесионално отношение на лекари и медицински персонал към пациентите. Редица сигнали са за нерегламентирано плащане на медицински услуги - принуждаване към избор на екип или дарение, неуточнени цени на медицинските консумативи. Има и случаи, когато на пациента не се предоставя информация за хода на лечението, предстоящите манипулации, избора на лекарства и възможните рискове.