Болница връща жена с инсулт, тя умира два дни по-късно

https://www.24chasa.bg/Article/1699857 www.24chasa.bg
Пациенти се оплакват, че в болниците им искат пари за спешни случаи. СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Столична болница е върнала жена с инсулт, без да бъде оказана помощ. Два дни по-късно болната умира. Сигналът е подаден в сряда от близки на покойната, съобщиха от "Горещата линия" в здравното министерство. Лечебното заведение не се уточнява.

Докторите погледнали жената и казали, че нищо й няма, жалват се роднините. Случаят ще бъде проверен внимателно, уверяват от Министерството на здравеопазването.

Много често граждани звънят на горещата линия, за да се оплачат, че им искат пари, когато търсят помощ по спешност в болниците. Сумите трябвало да се платят на ръка или като дарение. Ако хората откажели да внесат парите, при изписването не им давали епикриза.

9029 запитвания, сигнали, жалби и молби за съдействие са подадени през 2012 г. до горещата линия на МЗ. Това става на телефони 9301152, 9301253 и 9301259, или на имейл goreshtalinia@mh.government.bg. За да бъде извършена проверка, жалбата трябва да е в писмен вид. От МЗ съветват хората първо да се обърнат за съдействие към управителя на лечебното заведение, който отговаря за организацията на работата.

Онкоболни пък сигнализирали за липсващи лекарства. Имало случаи, когато от онкоцентъра им връчвали рецепта да си търсят сами лекарства, които изобщо не се доставят по аптеките. Задължение на самите центрове е да осигуряват тези медикаменти, уточняват от МЗ. След като позвъни човек от министерството, изведнъж се оказвало, че лекарствата ги има.

На горещата линия хората често изразяват недоволство от непрофесионално отношение на лекари и медицински персонал към пациентите. Редица сигнали са за нерегламентирано плащане на медицински услуги - принуждаване към избор на екип или дарение, неуточнени цени на медицинските консумативи. Има и случаи, когато на пациента не се предоставя информация за хода на лечението, предстоящите манипулации, избора на лекарства и възможните рискове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата