Като забравяме хората на духа, ги убиваме

https://www.24chasa.bg/Article/1704288 www.24chasa.bg

Христо Мутафчиев, актьор

ИМА личности, които не може да си позволим да губим с лека ръка още докато са живи! Чували сте израза "жив умрял", нали? Убиваме ги приживе, когато ги забравяме, когато нямаме отношение към тях и техните проблеми само защото вече не са пред очите ни. А това са хора, за които най-голям убиец е забравата, самотата, липсата на внимание. Та нали цял живот са били под прожекторите... После гаснат зад спуснатата завеса на отминалите години.

Не мога да се примиря с това. Трябва да се погрижим сега за здравите, защото, когато човек се разболее, струва многократно по-скъпо. Знам го от опит и затова съм толкова съпричастен и влагам в тази идея всичките си сили. На мен през главата ми мина товарният влак, затова съм убеден във всичко, което казвам. Искам да намерим пари и начин да помагаме навреме,
отколкото после да плащаме за ковчези.

Като забравяме хората на духа, ги убиваме

Макар че и на това му идва рано или късно времето... Дискретно помагаме на семействата.
 Директорите на театри и да искат да помогнат, им е много по-трудно - отчитат се към бюджета за всеки лев. Но нима един театър като Сатиричния, когато си отиде Георги Калоянчев, може да остане настрани и да не го изпрати достойно в последния му път? А пък да се чуди после как да отчете парите... Но такива са правилата на счетоводителите. Преди време министър Симеон Дянков ми каза: "По време на криза по-важни са финансистите, а не артистите." Обеща пари срещу реформа. Още ги чакаме.

Е, времето ще покаже кой е по-важен...
Първото нещо, което направих като председател на Съюза на артистите, беше да търся средства за фонд за подпомагане на актьорите - той е всъщност сметка, в която влизат пари на дарители - ходим, търсим, молим, прибавяме и приходите от церемонията "Икар". Не са много - 15-20 хиляди годишно, а ни трябват 35-40 хиляди. Фондът има управителен съвет, който разглежда 15-20 молби за помощ всяка година. Отпускаме помощи за катаракти, дископатии - все болести, характерни за нашето съсловие, за операции. Боледуват и доста млади хора. Опитваме се, невинаги успяваме, но хората разбират. Не сме бюджетно предприятие и затова ни е по-лесно да дадем.

Но това е капка в морето. Нужна е цялостна промяна на държавната политика към възрастните интелектуалци. Не само към актьорите. Помните колко беше важно да се намерят пари за Гого от "Тоника". Сега Рангел Вълчанов се нуждае от помощ. Не му беше лесно да се лекува и на Крикор Азарян, Бог да го прости. С министър Вежди Рашидов, който много помага, отдавна говорим за такъв общ фонд за помощ, за да имат тези хора достойни старини. Властта трябва да разбере, че те са нейната визитна картичка, те правят имиджа
на държавата.

И да промени политиката си към тях. Не е въпрос само на пари, повтарям, а е въпрос на морал! Но и ние трябва да сме генератори на идеи. Да подсещаме държавата какво може да направи, за да се живее по-добре, по-уютно и по-топло, по-спокойно, а не само да чакаме от нея.

Вече сме направили малка, но важна стъпка. Говорили сме със зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова да се търсят начини и механизми да се увеличат пенсиите на хората в изкуството, не само на артистите. Тя пое ангажимент, но знаем, че е трудно. Но, от друга страна, не е морално един гений като Наум Шопов да получава 280 лв.
пенсия и всеки месец да се чуди как да си плати парното, нали... И той си отиде... Сега подготвяме писмо и до социалния министър. Но трябва да има обществено настроение, да се чуват гласове, да се дават идеи, за да се промени нещо.

Пак повтарям, тук говорим за политика, а не за отделни акции, макар и те да са много важни, защото връщат самочувствието на творците.

Ние от Съюза на артистите например сме осигурили микробус и два пъти месечно ще водим на театър или на концерт ветераните от Дома за дейци на културата в "Захарна фабрика". Сега действам да получат и малки суми като помощ или хранителни продукти. Те не са опитвали зехтин, познават само вкуса на олиото! Може да звучи дребно, но е важно за качеството им на живот, нали.

  • Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Хайде, вземайте мандата и да се свършва!

    Преговорите за ново правителство се проточиха и както се вижда, до събота, когато стават 20 дни от изборите на 11 юли, партията на Слави Трифонов все още няма да е взела мандата. Публичната размяна на удари между евентуалните бъдещи съучастници в излъчването на редовен кабинет внася допълнително политическо напрежение
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо