11 експертизи ще доказват убийството на Женя от Варна

https://www.24chasa.bg/Article/1704480 www.24chasa.bg
Венцислав и Ренета Тодорови чакат начало на делото.

Най-самотната и скръбна Нова година посрещнаха Ренета и Венцислав Тодорови от Варна. Двамата изпратиха 2012-а в стаята на семейната си къща на ул. “Лоза”, един етаж над мястото, където беше заклана дъщеря им Женя.

Покрусените родители имат едно желание за новата година - убийците на детето им да получат справедливо и тежко наказание. Делото за клането тръгва в окръжния съд на 1 февруари. Като физически извършител на убийството е обвинен Петър Ангелов, а като поръчител - лелята на Женя Светла Тодорова.

“Прочетохме обвинителния акт. Получили сме и призовки. За нас сега е важно дали
събраните улики ще бъдат приети за годни”, казва бащата на Женя Венцислав Тодоров.

Петър Ангелов е обвиняем, че е физически извършител на убийството.
Петър Ангелов е обвиняем, че е физически извършител на убийството.

“Петър признава изцяло вината си и иска съкратено съдебно следствие, за да намали присъдата си с 1/3. Светла мълчи и не признава нищо. Но има време и може и тя да си признае, само и само да получи по-леко наказание. Но аз ще настоявам за доживотен затвор и ще се боря за това”, казва мъжът.

Двамата родители могат да се конституират като частни обвинители и граждански ищци в процеса.

След страшната трагедия, сполетяла семейството, те имат само едно занимание - да ходят при адвоката си и да обсъждат предстоящото дело. Толкова са потресени от случилото се, че 3 месеца след убийството не са стъпвали в стаята на Женя.

Там е разхвърляно и с големи петна от кръв, както е било в нощта на кончината.
Семейството живее скромно. Ренета е детска възпитателка, а Венцислав е шофьор на автобус.

Те веднъж са загубили една рожба преди години и отглеждат с голяма любов Женя във фамилната къща в кв. “Левски”.

Тя е нежно момиче, което мечтае да следва микробиология. Родителите обаче през последните години трудно намират работа и не могат да пратят детето си да учи в София.

Семейството обитава една стая от 3-етажния дом. Женя много иска да има свое собствено кътче. От месец и половина се е настанила в стая на приземния етаж, която преди е била на баба.

Леля  Светла обаче има амбиции да сложи ръка на двата етажа. Освен това иска да си направи механа в спорната стая. Тя вижда у племенницата си пречка за сбъдване на своите планове.

На 27 септември сутринта родителите на Женя се прибират у дома и откриват 21-годишното момиче мъртво с десетки рани от нож и метални предмети. Часове по-късно полицаи под ръководството на наблюдаващ прокурор задържат извършителите на ужасното престъпление - 21-годишния Петър Ангелов, гадже на братовчедката на Женя, и леля  Светла Тодорова, на 38 г.

Обвинителният акт беше внесен в предвидения от закона 3-месечен срок. Предстои да бъдат изслушани 12 свидетели. Единайсет вещи лица ще представят назначените експертизи, които доказват авторството на престъплението.

Прокурорите казват, че то надхвърля квалификацията в закона “по особено жесток и мъчителен за жертвата начин”. Патоанатоми са изброили 77 рани по тялото на крехкото момиче.

Те са прободни и прорезни. Нанасяни са върху лицето, шията, тила, гърба, ръцете и гърдите на момичето, което е правило отчаяни опити да се защити.

Освен с нож убиецът е мушкал Женя и с метална химикалка, която накрая е забил във врата.

“Всъщност няма засегнати жизненоважни органи. Няма рани и по корема. Това издава характера на убиеца - страхлив човек, който размахва ножа и ранява, но няма кураж да го забие силно.

Жертвата е умирала бавно и мъчително. Тя се е опитала да стигне до вратата, но не е успяла. Давила се е в собствената си кръв”, обяснява съдебен медик.

Обвинителният акт е от 30 страници. В него се описват фактите, довели до трагичния 27 септември. В съдебната зала прокурор Галина Минчева ще доказва с факти, че зверското убийство е обмислено и планирано от Светла Тодорова.

Тя е таила дълбока омраза и ненавист към семейството на брат си. Надявала се е, че след като Женя “изчезне”, ще умрат и родителите  и цялата част от имота ще остане нейна. Става въпрос за два от трите етажа на къщата на ул. “Лоза”. В дома живее и друго семейство.

В махалата помнят Светла от малка - минути щом излезела да играе навън, децата се разпищявали и разбягвали. По-късно тя не успява да завърши Техникума по хранително-вкусова промишленост.

Майка  урежда да работи в пристанище Варна, където брои товари. Светла работи
за кратко и се запознава с Данаил.

Двамата заживяват на семейни начала първо при неговите родители. Не се погаждат с тях обаче и се прибират в дома на ул. “Лоза”. Двамата имат 3 деца - момченце, на 3 г., и момичета, на 5 и 15 г.

За да издържа семейството, Данаил заминава да работи в Белгия.
През всичките години живот във фамилната къща скандалите за пари и имот със семейството на брат  не спират. Светла поръчва да  направят втори допълнителен вход към улицата само за нейната част.

Неведнъж в караници заявява, че домът ще бъде само неин. Напрежението след смъртта на родителите  нараства. Светла преравя стаята им и скрива нотариалния акт. Това не променя обстоятелството, че двамата с брат  са наследници на двата етажа 50:50 идеални части.

Когато най-голямата  дъщеря - 15-годишната Даниела започва връзка с Петър Ангелов, Светла се сближава бързо с него. Двамата са постоянно заедно, пият кафе в махалата и вдигат шумни купони у дома. Лелята започва да обработва Петър и да му внушава,
че Женя е най-голямата пречка в живота им.

Тя му дава наставления как да извърши убийството. Младият мъж взима наркотици и това е известно на всички в махалата. Отгледан е от баба си. Майка му Албена отдавна е разведена с баща му и от 20 г. работи в чужбина.

Праща му пари. Дни преди убийството тя се прибира за погребението на майка си. Трябва да подели с роднини имоти и Петър знае, че ще получи немалки суми от това.

Той се скарва с майка си и я заплашва, че ако не му даде пари, ще убие Женя за 2000 лв. Жената обаче решава, че това е блъф, за да изкопчи от нея някой лев.

Вечерта на 26 септември Петър е поработил на един строеж и е изкарал 30-ина лв. Пие с приятели в барчето на края на улицата. Късно вечерта джиесемът му звънва, той скача и тръгва бързо.

Даже оставя на барплота телефона и портмонето си. Двамата със Светла Тодорова са издебнали вечерта, когато родителите на Женя ще отсъстват.

Ренета е ангажирана да се грижи за деца във вилната зона край Варна, а Венцислав има да прави дълъг ремонт на автобус на свой приятел.

Пред разследващите Петър по-късно сам признава какво се е случило. Завежда ги на мястото, където е изхвърлил ножа и окървавените си дрехи. Запалил ги, за да прикрие следите.

Признава, че е убил момичето за пари. Светла му платила капаро 500 лв. от обещаните 2000 лв. А когато на сутринта се уверила, че работата е свършена, изтеглила още 1500 лв. Те са приложени като доказателство към делото.

Голямата  дъщеря Даниела е била посветена в ужасния план. По време на следствието имаше съмнения, че точно тя е отключила на Петър да влезе.

“Момичето не е призовано като обвиняем. Двамата, за които има обосновано предположение, че са автори на престъплението като извършител и подбудител, са задържаните Петър и Светла”, казва Радослав Лазаров, говорител на окръжната прокуратура във Варна.

След убийството тийнейджърката Даниела изпада в шок. Отведена е в дом за временно настаняване на непълнолетни и с нея работи психолог. Бащата на трите деца Данаил Петров спешно се връща от Белгия. Той се грижи за тях заедно с майка си във вила в кв. “Изгрев”.

“Видяхме го, че дойде, за да им вземе дрешки, но не сме говорили. Полиция ни пази да не излизаме от стаята. Ние нямаме лоши чувства към тези деца. Те отраснаха с Женя. Тя се грижеше за тях, много им се радваше”, казва бащата на убитото момиче.

Още на погребението на Женя той публично обяви, че се отрича от сестра си и ще иска най-тежко наказание за нея. Двамата със съпругата му се опасяват сега, че Светла може да се изплъзне от сурова присъда с подмолни и хитри ходове.

За последните 2 месеца Светла Тодорова на два пъти обжалва задържането си под стража. Когато окръжният съд  отказа, тя не протестира решението пред апелативната инстанция. Двамата обвиняеми за тежкото престъпление до момента се защитават от служебни адвокати.