Виргиния Захариева, психолог и психотерапевт: Позитивното мислене е контра на вечното ни хленчене и песимизъм

https://www.24chasa.bg/Article/1706266 www.24chasa.bg
Виргиния Захариева

Да се мисли и говори в дуалистични категории позитивно-негативно едва ли ще ни доведе до истината. Защото всяка ситуация е индивидуална и човекът е велик с това, че винаги сам може да усети кое е най-доброто за него.

Идеята за позитивното мислене намира почва в България като баланс на песимистизма ни, на вечното ни оплакване, хленчене и предимно коментиране на фактите от реалността вместо реално действие за промяна.

Вслушайте се как говорим - дори да сме съгласни с другия, често запозваме изречението с "Не, но, не знам...". Първо критикуваме.

Много малко умеем да утвърждаваме и да благодарим. Така че позитивното мислене има какво да стори у нас. Да не говорим за медиите, които тиражират само лоши новини - преимуществено негативни и песимистични. Защото... това продава!!!

Г-н Пламен Димитров с основание предупреждава да не четем тези self help текстове буквално. Не съм съгласна обаче оптимизмът да се приравнява на загуба на връзка с чувствата, на изпадане в зависимост, на пораждане на допълнително чувство за вина, на повърхностност и липса на дълбочина. Това би било валидно само за хора, които го използват като поредното средство за бягство от реалността.

Подобно залитане е възможно, ако допуснем, че идеите са по-важни от човека. Но ние много скоро излязохме от общество на лозунги, лъжливи обещания и щастливи хора, защото държавата е поела грижата за тях и те няма нужда да имат собствено мнение и отговорност за живота си и мисля, че няма опасност толкова бързо пак да паднем в този капан. Разбира се, трябва да се внимава, защото младите хора не познават това минало, а целта не е да са с промити мозъци.

Целта не е и да сме всички усмихнати идиоти, вперили очи само в някаква "позитивна идея" за света. Това, което лично аз изповядвам, и идеята, според която живея, е, че зряло общество се гради от зрели индивиди, от хора, които са осъзнати за своята вътрешна реалност, които работят за баланса си на духовно, телесно, психично и ментално ниво. Които добре разпределят енергията си така, че да се чувстват добре, което е почва за позитивния им възглед за живота.

И в най-тежката ситуация човек може да намери позитивен аспект и това да му помогне да я понесе, преживее и да продължи напред. Фрустрацията и неравновесието, напускането на зоната на комфорт, приемане на предизвикателствата на живота и промените са част от баланса на един здрав човек, който се развива. Интегрирането на аспекти, на които не даваме пространство, освобождаването от тесни схващания, които ни приклещват с години и ни превръщат в затворници в собствения ни измислен свят, е също важна част от изграждането ни като личности.

Това, в което на мен ми помага позитивното мислене, е, че ми дава баланс и повече пространство за мен самата. Изпадам в дупки, в негативни емоции, но новото е, че съм осъзната за този процес и не му давам толкова пространство като преди. Разбирам характера на отрицателната емоция, разбирам откъде идва, поставям я в по-широк контекст и я трансформирам.

Действието, което произтича от този процес, е много по- уравновесено, целенасочено и отговорно. Например завиждам за нещо - осъзнавам го, питам се какво мога да направя за това и го правя, за да задоволя потребността си. Вместо да стоя в завистта и да се покривам със злобни брадавици. Не е приемливо песимизмът и негативните емоции да се слагат под килима или да се пребоядисват като оптимизъм. Иска се смелост да си ги признаеш, да ги разгледаш и да вложиш огромната им енергия в градивност. Или както беше казано в Библията "По делата ще ги познаете".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,