Полицията превзема фейсбук

https://www.24chasa.bg/Article/1706386 www.24chasa.bg

И МВР се намести трайно във фейсбук. От миналата година все повече полицейски дирекции използват социалната мрежа за контакт с хората и не разчитат само на тел. 112 и сайта на МВР.
Във фейсбук се пускат новини, публикува се всекидневният бюлетин на извършени и разкрити престъпления. В социалната мрежа могат да се видят снимки и съобщения за издирвани хора, изгубени или откраднати вещи. Предвидено е хората да могат да задават въпроси или да подават сигнали.

При търсене на престъпник или на изчезнал човек посетителите масово споделят снимката, за да подпомогнат издирването и да я видят повече техни приятели. Пускат се и новини за присъди, като например срещу Вальо Бореца, шуменския прокурор Румен Пенев и депутата Митхат Табаков.
Страниците се използват за обявяване на нов шеф на дадена служба или пък за честитки за рождени дни на директорите.

Една от официалните страници е на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Създадена е на 12 октомври и се посещава от близо 500 души.
"Очевидно е, че напредъкът в технологиите и промените в комуникациите допринасят за все по-успешното преодоляване на факторите време и пространство. Почти всеки в България разполага със свой профил във фейсбук, ето защо СДВР се присъединява към социалната мрежа, за да осигури бърза и адекватна двустранна връзка с обществото", съобщиха тогава от дирекцията.
За администрирането на страницата се грижат служители от отдел "Охранителна полиция", които се борят срещу спортното хулиганство, научи "24 часа".
Още през ноември СДВР използва популярността на фейсбук, за да
издирва собствениците на откраднати вещи, които впоследствие са били открити. Така например са публикувани снимки на няколко велосипеда, задигнати от пловдивчанин, както и на телефони, раници, фотоапарати, откраднати от коли.

Във фейсбук се предупреждава за акции на Пътна полиция или се съобщава на журналисти за брифинги. Репортерите са част от феновете на страницата. Така следят бюлетина и предстоящите събития, дори и без да влизат в сайтовете на МВР, и ползват снимките направо от социалната мрежа.
През декември гражданин се поинтересува кога и варненската полиция ще има страница. Друг се обяснява в любов на униформените. Сред коментарите има и критики, например за реакцията на полицията и ареста на Николай Колев-Босия, който поведе "доматената революция".

СДВР издирва чрез феновете на фейсбук крадци от магазин в жк "Мусагеница", мъж, задигнал мултимедиен проектор от магазин, измамник, теглил пари от банкомат.
Страницата на МВР е от 1 февруари м.г., когато служителите са поздравени с химна "Нашата полиция" на Веско Маринов, "Едно ченге" на Слави Трифонов и “Ку-ку бенд” и с националния химн. Качени са снимки от различни акции, на които някои антимафиоти са се отбелязали. Близо 2 хил. души харесват фейсбук страницата, която не е официално представена. Публикуван е забавен устав на полицаите, както и следният виц:

"Цветан Цветанов решил да провери коя от трите служби - ДАНС, ГДБОП или полицията, си върши по-добре работата. Пуснал в Борисовата градина една катеричка и казал на трите служби да я намерят за 2 часа. След два часа ДАНС излезли със становище, че такова животно няма. След още два часа ГДБОП избили всички катерички в Борисовата, под предлог че били криминално проявени. След още два часа от полицията донесли на Цветанов един пребит плъх, който крещял: - Катеричка съм, катеричка съм!".
Сложени са фотоси от спортни турнири, клипове с уроци за лична самозащита и демонстрации на спецчастите.

Във фейсбук униформените демонстрират чувство за хумор и самоирония, защото харесват филма "Полицейска академия". Шегуват се и с това дали биха дочакали пенсии, че футболистите печелят 300 пъти повече от тези, които спасяват живот.
На страницата на МВР жена честити новата година на полицаите, като им се оплаква, че роми са се настанили в къщата . Имотът бил дарение, но наглите гости не можели да бъдат изгонени. Жената пък била с различни заболявания. Тя е уведомила за проблема полицията и прокуратурата. Не липсва място за отдаване на почит към полицаите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

 

От 2 февруари м.г. е и страницата на Главна дирекция "Национална полиция", която е доста по-активна. Тя обаче не е официална и се поддържа от доброволци. В нея почти ежедневно се публикуват линкове с новини, свързани с полицията, от различни информационни сайтове. Страницата е харесана от над 500 души. В края на май от Национална полиция са отговорили на мъж, който се е поинтересувал за актуалната след земетресението тогава тема за полицаите с мегафоните. Той е попитал "Защо не чухме полицаите по улиците с мегафоните?". Отговорено му е, че мегафоните ще се използват само за над 4-а степен по скалата на Рихтер.
Хората, които следят страницата, са одобрили новините за полицай, изнесъл мъж от горяща сграда, и за друг, върнал намерени 1000 евро в метрото. Не са спестени и информациите за провинили се служители на реда в София и Перник.
 Поместени са съвети за шофьорите - как да карат през зимните месеци. Не са пропуснати и успехи на наши спортисти, като за триумфите им са поздравени Ивет Лалова, Григор Димитров.

Страницата на ГДБОП също е неофициална и любителска, предупредиха антимафиоти. Те следят какво се публикува в "профила" им, но обясниха, че си има ред за подаване на сигнали и едва ли ще вземат предвид съобщение от социалната мрежа. Страницата е създадена още през юни 2011 г. и се посещава от над 2600 души. На нея се срещат най-вече информации за реализирани операции.
Жандармерията също има страница в социалната мрежа, на която са публикувани снимки от охрана на масови мероприятия и стряскащи кадри на арест на неподчинили се граждани. Над 3000 са посетителите в профила на отряда на баретите, а над 3600 души следят Синдикалната федерация на служителите в МВР.
Свои страници във фейсбук имат и пожарните дирекции във Варна, Пловдив, Габрово. Някои РПУ-та също имат създадени любителски профили. Техни "фенове" дори са се отбелязали, че са ги посещавали.

Висши полицаи с профили в нета 

Десетки висши полицаи също използват активно социалната мрежа. С профил във фейсбук са шефът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев, както и експерти от Института по психология.
В социалната мрежа може да се срещнат и шефът на отдел "Убийства" в СДВР Георги Тотков, началниците на "Магистрална полиция" към софийската областна дирекция Георги Кандев и на Охранителна полиция Милчо Енев, Иван Савов от полицейския синдикат, бившият главен секретар Валентин Петров, а също и някои от говорителите на МВР.
Фенстраницата на вътрешния министър Цветан Цветанов има 5500 почитатели, а на главния секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев над - 1300.

Групите "Снимай полицай" и "Снимай престъпник" с над 15 000 фенове

Групите "Снимай полицай" и "Снимай престъпник" продължават да се увеличават.
"Снимай полицай" бе създадена през октомври след скандалната снимка на трима униформени, спящи в патрулка и заснети от варненеца Боян Боозов.
След скандала около снимката бе уволнена говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева. От октомври групата е нараснала до 12 500 фенове.
Посетителите разказват за нелепи случки с участието на полицаи.
"От КАТ ми изпратиха снимка, на която превишавам скоростта. Аз пък им пратих видео, на което плащам глобата на катаджия в брой", е една от последните публикации. Споменават се и други случаи на корупция или упражнено насилие от страна на униформените.
В отговор бе създадена групата "Снимай престъпник", чиито привърженици наброяват вече 3200. Те постват най-вече снимки на неправилно паркирали автомобили, нарушители на забраната за тютюнопушене и издирвани крадци.