ВУЗ взема и скъсани на матура

https://www.24chasa.bg/Article/170898 www.24chasa.bg
Бележките от задължителните матури се признават от повечето висши училища у нас. В чужбина също държат на нашите зрелостни изпити. СНИМКА: БТА

Кандидат-студентите, които не са държали матура тази година или просто са скъсани, имат право да се явят на теста по общообразователна подготовка за Нов български университет. Това съобщиха от вуза вчера.

Те могат да се пробват за една бакалавърска програма при срокове, валидни и за останалите кандидати.

Необходимите документи за допускане на теста са копие и оригинал на личната карта. Задължително трябва да се представи също и служебна бележка от училището. Тя доказва, че младежът е завършил пълен курс на обучение. В нея трябва да е отбелязано и на коя матура ще се яви.

Статут на курсисти ще имат записаните по този ред, уточниха от Нов български университет. В срок от една година младежите трябва да представят диплома за средно образование.

От висшето училище обясниха още, че балът на всички кандидат-студенти се изчислява по следната формула: към резултата от теста по общообразователна подготовка се прибавят 5 точки за посочената на първо място програма. Желаещите да следват в НБУ с отличен от матурата пък получават още 10 точки бонус за посочената на първо място програма.

Повечето университети у нас вече приемат с бележки от матурата, като при формирането на състезателния бал оценките са с определен коефициент.

От фирмите посредници за следване в чужбина също казаха, че авторитетни университети зад граница също много държат на задължителните вече у нас зрелостни изпити. Имало случаи ученици да се явяват на 3-и матури, необходими за кандидатстване за определени специалности в чужбина.

Анализът на министерството на образованието показа, че и тази година учениците от професионалните гимназии са с най-ниски бележки на държавните зрелостни изпити. Според университетски преподаватели абитуриентите не могат да създават текст, дори и резюме.

Професори по български език и литература например предложиха всеки, който е разчитал само на въпросите от теста и въобще не се е опитал да създаде съчинение, автоматично да бъде късан.