Близки на загиналите санитарки може да съдят пътната агенция заради дупката

https://www.24chasa.bg/Article/1710107 www.24chasa.bg
Опелът, в който жените пътували за работа в болницата, бе потрошен до неузнаваемост. След инцидента от колата бе останала само купчина ламарини.

Роднини на загиналите при тежката катастрофа до село Езерово обмислят да съдят агенция “Пътна инфраструктура” за трагедията. Това са споделили близки на жертвите с ръководството на болницата.

От областното пътно управление във Варна са възложили на строителната фирма, която отговаря за поддръжката на пътя, да запълни дупката в края на миналата година. Снегът и лошото време обаче попречили и работата не е свършена, казаха още от пътната агенция.

Заради тежката катастрофа оттам разпоредиха спешна проверка на участъка, която трябваше да приключи до 17 ч вчера. Според резултатите обаче "технико-експлоатационните характеристики на пътния участък не могат да бъдат категорично квалифицирани като основна причина за възникването на пътно-транспортното произшествие".

Направени са замервания на мястото на инцидента, които показват, че има достатъчна широчина в дясната лента за движение, така че безпрепятствено да премине лек автомобил при разминаване с автобус, без дупката на платното да повлияе на движението.

По първоначална информация шофьорката се е опитала да избегне дупка на пътя, колата е поднесла и се е ударила в автобуса.

Ден на траур обяви ръководството на болница “Св. Анна” във Варна. В четвъртък ще бъде почетена паметта на двете санитарки от здравното заведение. Третата служителка - Керка Петрова, е оперирана от колегите си в клиниката по ортопедия, където работи.

Тя е с травма на главата и с тежко счупване на бедрото. Шефът  - д-р Дико Бошнаков, смята, че е извадила късмет - отървала се с тежки наранявания, но е жива.

Разходите за пирона за операцията на санитарката ще бъдат поети от болницата. Ръководството отпуска и по 1000 лв. помощ на роднините на загиналите.

54-годишната Радка Станчева беше погребана в сряда. Тя е шофирала “Опел Тигра” по крайезерния път, където стана инцидентът. Жената е загинала на място в смачканата до неузнаваемост кола.

В четвъртък от 12 ч е погребението на Росица Койчева, на 58 г. Тя издъхна от черепно-мозъчна травма часове след инцидента. Близките изпращат двете на гробищата в родното им място Белослав.

“Назначили сме комплексни автотехнически експертизи и аутопсии и по двата тежки пътни инцидента от 8 януари”, каза окръжният прокурор Владимир Чавдаров. Той има предвид катастрофата с трите санитарки и сблъсъка край Аксаково между джип, тир и пикап, при който загина 50-годишен мъж.

Окръжната прокуратура е образувала две досъдебни производства за причиняване на смърт по непредпазливост срещу неизвестен извършител. Разследващи от дознанието коментират, че загиналите жени в опела не са жертва само на дупка на пътя.

Според тях катастрофата е станала заради несъобразяване с пътните условия - хлъзгав път и намалена видимост в утрото.

Водачката на опела не е съобразила и скоростта на колата и се е движила бързо на острия завой. Странно е, че се е движила по обичаен маршрут, а не е знаела за дупката на пътя. Неясно и защо не е видяла движещия се насреща автобус, който е бил с включени фарове.

Вещите лица ще изчисляват с каква скорост се е движил рейсът.