Фалшификатор на пари с присъда в Чехия хванат във Варна

https://www.24chasa.bg/Article/1711328 www.24chasa.bg
Снимки: Архив

23-годишен българин, осъден в Чехия за измама и фалшификация на парични знаци беше заловен във Варна. Владимир Якимов е задържан под стража въз основа на Европейска заповед за арест издадена от Районния съд в Прага. Властите там настояват за ареста и екстрадицията на мъжа, за да изтърпи влязла в сила присъда, съобщават от Окръжния съд във Варна.

В края на юни 2012 съдебните власти в Чехия са намерили за виновен българина. Той е осъден, че през ноември 2010 г. на бензиностанция в Прага е използвал фалшиви 100 евро. Няколко дни по-късно, заедно с друг нашенец Владимир посетил отново бензиностанция в друг район на чешката столица и там поискал обмен на 2 фалшиви банкноти по 100 евро. Щетите за двете бензиностанции са на стойност над 10 000 крони.
Варненецът е съден задочно в Прага и е не е получил известие за воденото срещу него наказателно дело. Ако Якимов желае, има право на повторно разглеждане на делото в негово присъствие и с гарантирана защита.

Той вече има една присъда за причинена катастрофа. Младият мъж декларира пред магистратите, че иска доброволно да бъде предаден на чешките власти.