Императора на иманярите Ненко Костов спипан с 6 монети на паркинг

https://www.24chasa.bg/Article/1712133 www.24chasa.bg
Пафти със седефени плочки и различни накити са открити в антикварния магазин в София.

Най-големият иманяр в Пловдивска област - Ненко Костов - Императора, е арестуван при покупка на 3 тракийски и 3 гръцки монети. Сделката станала на паркинг на бензиностанция в града на тепетата във вторник. Едва днес обаче МВР съобщи за акцията.

Императора тъкмо броял пари на 35-годишния Атанас Т. от Карнобат за антиките, когато полицаите се появили изневиделица. По непотвърдени данни Костов опитал да изхвърли ценностите през прозореца на мерцедес, но го хванали.

Монетите са изключително редки, с висока номинална стойност, заяви шефът на пловдивския археологически музей проф. д-р Костадин Кисьов. Те са дадени за експертиза. По предварителни данни стойността им надхвърля 50 000 лв. За науката са още по-ценни, тъй като рядко се намират по нашите земи.

Императора е от Хисар и минава за един от най-мощните иманяри в региона. Неговият ортак Иван Врачев с прякор Делко Смока лежи в затвора за причиняване на катастрофа край Хисар с четирима убити преди години.

Смока и Императора са начело на иманярска бригада, ограбила най-ценните тракийски могили в района на Калояново, между които и царска гробница със стенописи край Чернозем, твърдят археолози.

Ценностите, които изравяли, били изнасяни и продавани в чужбина. Групата на Императора и Смока е свързана и с опит за покушение срещу екипа на проф. Кисьов през 2000 г. Тогава при разкопки край Чернозем срещу учените било стреляно. Костов и аверът са задържани за 72 ч. Повдигнато им е обвинение за незаконно съхраняване и търговия с антики. При друга акция за спасяване на исторически ценности в София антимафиоти иззеха антики от антикварен магазин и книжарница в София. Те задържаха още двама пловдивчани при сделка с монети.

Проверката показала, че 41-годишният собственик на книжарницата няма лиценз за антикварна дейност и регистрация съгласно изискванията на Закона за културното наследство.

Иззети са 5 антични и средновековни монети и 3 картини - пейзаж на Любен Доганов, морски пейзаж на Александър Мутафов и пейзаж на Атанас Михов. Иззети са и 7 етнографски предмета с висока стойност, сред които женски и мъжки колани, тип "дедеагач", седефена плочка, пафти, два накита - огърлие и медальон, и др.