Мария Луиза чества 80 години с 4 деца и 5-има внуци

https://www.24chasa.bg/Article/1713495 www.24chasa.bg

Утре в един американски дом в Ню Джърси ще се съберят няколко поколения, за да отпразнуват 80-ия рожден ден на една жена, родена в България. 21 топовни изстрела известяват събитието на 13 януари 1933 г.

"Много съм щастлива, че Господ ми даде тези 80 г. Нямам заслуга. Ако е рекъл да ми даде още да направя още нещо добро на тая земя. Човек нали за това е тук - да помага с каквото може." Това каза вчера пред "24 часа" княгиня Мария Луиза от дома си в Ню Джърси.

Край нея се чува детска глъч. "Дъщеря ми Александра пристигна с трите деца от Португалия. Със сина ми Борис ще дойдат още двама от внуците, които живеят наблизо. Ще дойдат и другите ми двама синове - Херман и Павел. Не е лесно да се съберем, пръснати по целия свят, нали", каза княгинята.

Преди празненството, както всяка неделя, ще иде на църква. Така е научена от родителите си - цар Борис III и царица Иоанна, чиято първородна дъщеря е.
Скоро след раждането е кръстена по православен обичай от Софийския митрополит Стефан, който по-късно става Екзарх Български. Неин кръстник е тогавашният председател на парламента Александър Малинов.

Забележителни са високият дух и добрата кондиция на тази жена.
Тя говори, каквото мисли, но мисли, какво говори. Обикновено - малко, но на място. С тънко чувство за хумор и завидна прямота. Обича да готви и да се грижи за градината си. Вярва в Бог. Вика за "Левски".

Смята, че политиката не е женска работа. По-женска е милосърдието. Тя го упражнява, откакто се помнии - в Испания, в Америка и в България. Така я е учила майка й царица Иоанна. Тъкмо затова праща журналистите при брат си, когато я питат за политика.
Двамата със Симеон се чули тези дни.

"Такава зима е навън - не му се сърдя, че няма да дойдат. Уговорихме се да се видим по Великден в България. Тогава ще ида и на борда на Американския университет в Благоевград", казва царската сестра. После допълва: "Докато мога ще идвам. Много обичам България. Нашите студенти са най-добрите по света." Това сподели още през 1996 г. пред "24 часа": "Човешкият материал съществува - липсва лепилото."

24 малко познати снимки от раждането на Мария Луиза до днес заедно с техните истории, разказани от сестрата на Симеон II, може да видите в книжното издание на "24 часа".