Бащата на Делян Добрев пуска завод за дървени пелети

https://www.24chasa.bg/Article/1713818 www.24chasa.bg
Александър Добрев показва една от чисто новите машини, които ще заработят в края на месеца.

"Трябва да се снишаваме, както казваше Тодор Живков. Преставаме да се напиваме, да се бием, да попадаме в изтрезвителното и зарязваме любовниците."
Това дни наред повтарял пред приятелите си бащата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев - Александър.

И до днес се шегува с познати, като вдига телефона си с репликата: "Александър Добрев, бащата на министъра на икономиката, слуша." Известният с невероятното си чувство за хумор хасковлия решил по този начин да обяснява статута си "баща на министър", след като синът му влиза в правителството на Бойко Борисов.

Близо година след назначението на сина му е все по-трудно да минава с шеги особено през последните дни, след като се разчу, че Добрев-старши прави завод за дървени пелети в маданското село Буково.

Живеем в държава на слухове и предположения, вметва Добрев. Строителният инженер
инвестира два милиона лева в производството "Цялата инвестиция е банков кредит, нищо не ползвам от държавата. Всичко това го правя, за да не навредя на сина си", декларира бащата на министъра.

Бизнесменът взел под наем пустеещата 4-етажна сграда на бившия военен завод в маданското село и 7 дка площадка около нея за 10 години. Месечният наем, който ще плаща, е 500 евро. Сумата е посочена в договора , сключен през март м.г. между "Механичен завод" АД, гр. Мадан, чийто филиал е базата в Буково, и фирмата на бащата на министъра - "Визьор" ООД в Хасково.

Цехът, в който са се правили автомобилни газови бутилки, е затворил преди 20-ина години и пустеел.
"Повече от две години търся място и проучвам въпроса с начина на производство и пазарите за дървени пелети", казва Добрев. Отбелязва, че то е сложно и сравнително ново за България.

"Литература на български няма, чета на английски. Най-добре е за пелетите да се използва иглолистна дървесина. Еднаква е калоричността с широколистната, но качествата са по-добри - бързо изгаря и от една кофа пелети остава шепа пепел. Дървесината обаче трябва да е чиста от пясък и пръст", обяснява Добрев-старши. 

Той бил готов да кандидаства по мярка по Програмата за развитие на селските райони за 200 хил. евро, но се отказал заради поста на сина си.

"Обсъждал съм с Делян, че ще правя завод. Той одобрява инвестицията.Трябва да съм луд да не питам капацитет като него до себе си, но е ставало въпрос за съвети на едро, не за видовете машини и начин на производство. Той няма време да се занимава с детайлите", казва бащата.

"Това си е твой бизнес, оправяй се", отсякъл синът. В замяна бащата
обещал да не участва в никакви търгове за държавни поръчки. "Не смея да се включа дори в дребните търгове, изкупувам материал от десетина малки дърводобивни фирми", твърди той.

Заводът, оборудван само с нови машини европейско производство, започва работа в края на януари и наема общо около 20-ина работници от три селца.
"Работила съм 8 години в цеха, преди да го спрат, оттогава нямам работа. Нека го пуснат за младите", казва 62-годишната Кристина Кичукова от Буково.
Добрев прибира в завода предимно млади хора, които са образовани и са работили в чужбина, най-вече в Испания и в строителството из страната, но заради кризата са се върнали на село.

"Поне 50% от трудоспособните в Буково в момента са безработни, благодарни сме на г-н Добрев, че ще осигури препитание", казва кметицата Марияна Атанасова.
Произведените в Буково пелети ще вървят предимно за Италия и Гърция. "Скандинавските страни, Австрия и дори Румъния са напред в производството, у нас има дузина, и то дребни производители", обяснява собственикът.

"Отоплението с пелети се поддава на автоматизация. Има начини с мобилен телефон да се зададе кога да се запали печката.
Вкъщи съм на такова отопление от 6-7 г. и се запалих по технологията", обяснява той.
"На 58 години съм и въобще не се интересувам колко са ми останали до пенсия. Човек, като се пенсионира, какво му остава друго, освен да чака да умре? Искам да правя нещо, човек на действието съм", пали се Добрев.

Той е в частния бизнес от зората на демокрацията. Имал е около 15 г. склад за хранителни стоки в Хасково и малък квартален хранителен магазин. Принудил се да затвори склада. С магазина се занимава съпругата му Златка, която е била учителка по физика, но напуснала работа заради семейния бизнес. Основал и строителна фирма, която се занимавала с ремонти на няколко училища и построила комплекс от фамилни къщи, половината от които все още не са продадени.

Преди демокрацията бащата на министър Добрев е бил за малко зам.-кмет по строителството на община Минерални бани край Хасково. "Разочаровах се. В общината правехме събрания. Казваха да останат партийните членове, и аз като непартиен трябваше да излизам от тях. Така чистачката и портиерът остават на събранието и те трябва да обсъждат дейността ми като заместник-кмет", спомня си той.

Признава, че е имал амбиции за издигане в кариерата по соцвремето, но е имало "лимит" в йерархията. Причината за това е била в баща му и дядо на настоящия министър. Той е бил офицер, напуснал по собствено желание армията през 1956 г., а след 3 години и БКП. Проявата на дядото на министъра - Данчо, на когото той е кръстен, лепнала клеймо на фамилията.

"Бил съм и една година по време на демокрацията шеф на ВиК - Хасково. Заварих предприятието в руини. Тогава то събираше едва 700 хил. лв. от абонатите си. Изправих го на крака, постъпленията стигнаха до 1, 3 млн.лв., но за "благодарност" покойният министър Валентин Церовски ме уволни, трябвало е явно да съм партиец. С това приключи досегът ми с държавни служби. Просто не ми стигна времето да осъществя идеите си за предприятието", разказва Добрев.

Тогава цялата фамилия прави опит да емигрира в Канада "Материално бяхме добре, но обстановката ме съсипваше в България заради постоянно негативни новини. Живяхме половин година в Канада. Кандидатствах в много фирми по специалността си. Изискваха обаче канадски опит, а аз нямах такъв. Там строят дървени къщи, аз не исках това. Не ми се започваше тепърва като работник и както имахме куража да идем, същият ни помогна да се върнем", признава Добрев-старши.

"Делян всичко е постигнал сам и с много труд, но се опасявам, че ще е малко времето, за да осъществи намеренията си в министерството", казва бащата.
Сегашният министър като малък продавал зарзават на пазара в Хасково, за да помага на роднините си. "Беше скромен, четеше здраво и никога не е създавал проблеми. Само веднъж ме е вадил извън кожата ми. Тъкмо беше взел шофьорска книжка. Тръгнаха на риба с приятели. На пътя обаче изскочило куче, той набил спирачките и семейната ни тогава лада комби се тряснала в бордюра. Наложи се да викаме "Пътна помощ", но компанията се размина с лека уплаха", разказва бащата.

Според него синът му се променил коренно в САЩ, докато учел в Wesleyan University в в Мидълтаун, щата Кънектикът. "Отидох да го видя на втората година за 15 дни, майка му на третата от следването ходи. Тогава той ставаше в 1 часа през ноща да ходи на работа в една лаборатория. Сам се издържаше със стипендия от около 30 000 долара годишно, които все още изплаща. Предложих му аз да плащам кредита, но той отказа и покрива сам борчовете за образованието си. През цялото време страдаше от тежка носталгия. Никога не е имал колебания след завършване да се върне в България, въпреки че и там е имал предложения за работа", разказва Добрев-старши.

Главата на фамилията съжалява, че все по-рядко се виждат със сина си и семейството му. Почивките и дори менюто са съобразени с времето и вкусовете на министъра. "На почивка ходим там, където са Делян и съпругата му Живка с внуците Ина и Александър", казва инженерът.

Майка му Златка почти винаги при гостуванията в Хасково приготвя любимите му свинско със зеле, постно, сарми и други гозби, в които има зеле. Последно го гощавала с рецепта за "чорбаджийско зеле"- пуйка със зеле, като в самото зеле имало суджук. Баща и син обаче спазват твърдо уговорката да не говорят за политика, когато са заедно.

"Тате, аз съм временно и за малко министър"- това е най-хубавата му реплика към неговите деца и моите внуци, казва Александър Добрев.

Министърът: Не съм ресорен на пелетите

Николай Грудев

- Г-н министър, стана ясно, че баща ви започва бизнес с пелети. Това не е ли в сферата на вашето министерство ?

- Пелетите?! Каква енергетика е това? Знаете ли какво предствляват те - преработени и смлени дървесни отпадъци за отопление. Приличат на филтър на цигара.

- Имах предвид дали някой няма да ви обвини в конфликт на интереси.

- Пелетите нямат абсолютно нищо общо с моя ресор. За какво са на държавата пелети?

- Все пак какъв е замисълът?

- Не знам, питайте баща ми. Записвате ли си телефона му...?

- Искате да кажете, че не сте ресорен министър на пелетите?

- Нещо такова.