Дянков: Данъчните да разпитват, претърсват и изземват документи

https://www.24chasa.bg/Article/1714965 www.24chasa.bg
Симеон Дянков Снимка: Архив

Според данъчни експерти и юристи обаче в проекта са допуснати сериозни пропуски, което на практика ще обезсмисли новите функции на данъчните.

От първи април данъчните трябва да получат малко повече власт - но малко. Те все пак няма да имат право да проведат едно разследване от началото до край. Ще имат право да разпитват само при неотложни обстоятелства - когато се пречи на ревизията или когато се крият документи.

Според адвоката Петър Илиев обаче, няма пълна гаранция за това, че данъчните на злоупотребяват. Експертът определя като добра новата идея на Симеон Дянков. И все пак възникват твърде много въпросителни.

„Известен факт е, че нито едно крупно данъчно или осигурително престъпление не може да се извърши, без да има данъчен чадър. Как тогава служителят да разследва своя колега? За да могат да осъществяват своите правомощия безпристрастно, те трябва да бъдат на пряко подчинение на министъра на финансите", на мнение е Петър Илиев.

„Кой служител на НАП, който има конкретна заплата и конкретни задължения, ще съвместява тези свои задължения с новите си функции свързани с престъпления", пита се още адвокатът.

Според него друг пропуск е, че разследващите данъчни не могат да разчитат на специални разузнавателни средства.

„Нито едно данъчно престъпление не може да бъде разследвано ефективно без СРС и това показва статистиката", отбелязва Петър Илиев.

Банковата тайна също ще продължи да създава сериозни проблеми, когато от се иска информация.

„Банката отговаря бавно и освен това банките в България имат практика, когато получат такива писма, автоматично да уведомяват клиентите си, а първата работа на клиента, когато се чувства застрашен е да опразни банковата сметка", смята Петър Илиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт