Омраза между братята погубила семейство Савови

https://www.24chasa.bg/Article/1714981 www.24chasa.bg
Радка Кайтазова от Костенец разказва за семейство Савови. СНИМКИ: ХРИСТО РАХНЕВ

Убитите братя Владимир и Георги Савови не са се разбирали помежду си и винаги се движели отделно, разказаха техни близки. Те подозират, че конфликтът между двете момчета и омразата между тях е довел до кървавото убийство на петчленното семейство Савови в София.

Четири отделни експертизи обаче трябва да установят един или повече са убийците, отнели живота на Васил, Владимир, Георги, Наталия и майка й Здравка.
Заключенията от балистичната, трасологичната, съдебномедицинската и психиатричната експертизи ще насочат разследващите към това кой измежду роднините пръв е посегнал към оръжието.

До момента категорично е установено, че петимата роднини са простреляни в главите със законно притежавания от бащата Васил пистолет. В петък стана ясно, че по ръцете на бившия военен има следи от барут, което доказва, че той е натиснал спусъка.

По неговото тяло обаче, както и по телата на двамата му синове - Владимир и Георги, има още наранявания от нож. Една от версиите, по които работят разследващите, е, че един от братята е нападнал другия с хладното оръжие. А бащата грабнал пистолета и разстрелял цялото семейство, преди да сложи край на своя живот.

"Влади и Жорко никога не излизаха заедно. Бащата излизаше на разходка първо с единия, после с другия", обясни пред "24 часа" баба Иванка, съседка на избитото семейство. Тя живее до вилата им в с. Костенец.

"Баба Здравка, която също бе убита, отгледала Владо. Двамата изкарваха лятото тук", разказа Никола Кайтазов, пръв братовчед на майката на момчетата - Наталия. "Златка го гледаше само Владко, идвали са ни на гости. Подхождаше с голямо търпение и се чудехме как издържа. Жоро не го познаваме добре. Него го водеше баща му, но никога не са ги водили тук заедно. Явно е имало нещо", подозира Никола.

Владо наистина имаше психически отклонения, личеше му, но не беше агресивен. Никога не говореха за това, а и не беше нужно, защото се виждаше. Баба Здравка  обгрижваше, непрекъснато му даваше лекарства, поне докато бяха тук. Явно времето му влияеше. Когато беше нервен, излизаше на терасата, гледаше наоколо, спомня си баба Иванка.

"Васко беше спокоен, не им е подвиквал на децата. Като дойдеха, изведе единия, разхождаше го до курорта. Вземаше му безалкохолно, а той пиеше кафенце. После води пък другия. Единият не искаше да ходи пеша, другият - с колата", разказа съседката. Тя не знае дали двамата братя са се скарали.

Баба Иванка непрекъснато била с убитото семейство, понеже между двете им къщи има тънка ограда. Сутрин си пиели кафето. Зачудила се защо Савови не й звъннали за имения й ден, след като се чули вече за Коледа.

"Васко и Наташка си живееха толкова хубаво. Тя се пенсионира миналото лято и си беше тук. Васко беше пенсионер, но бе започнал допълнителна работа. Когато Наташка ми се обади на 1 януари, ми каза, че Васко е съкратен от работа", спомни си баба Иванка.
Тя не можеше да допусне, че Владо е убиецът, каквато първоначална информация се появи. Не бил проявявал подобна ярост.

Всяко лято семейство Савови прекарвало на вилата в с. Костенец. Ходели и през останалото време от годината, но за ден - да проверят как е къщата.

"Те бяха изключително добри и възпитани хора, културни, невероятно тихи, спокойни. Никога не съм ги чула да се карат или да подвикват. Много грижовни, включително и баба Здравка", описва ги снахата на баба Иванка - Любка Кацарова. Семействата си ходели на гости. "Изключително спокойствие лъхаше от тези хора. Бяха начетени, образовани", похвали ги Любка.

Влади обичал да гледа мачове и парламентарен контрол. Следял политическия живот, бил запален по футбола. Хората, които го познават, го определят като умен. Жорко бил по-нервен. Миналата година го приели студент. Даже на Нова година Наталия казала на баба Иванка, че го чака изпит. Питах я дали учи, а тя каза: "Нали знаеш, трябва да ги натискаш, за да учат", разказа възрастната жена.

Васко беше много разумен и уравновесен, описва го Радка, съпругата на Никола. Според нея това, че децата не са били добре, е потискало цялото семейство. Последните години са се затворили и не са общували много.

На 9 януари, когато вероятно семейство Савови са били мъртви, малкият син Георги имал рожден ден. "Добре, че забравих да звънна, защото те са били починали", вайкаше се баба Иванка.