Пенсионират наесен хартиеното билетче за градски транспорт

https://www.24chasa.bg/Article/1715006 www.24chasa.bg
Наесен перфораторите ще изчезнат от превозните средства в столичния градски транспорт след довършване на тикет системата. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Хартиеният билет за пътуване в градския транспорт в София и перфораторите ще бъдат пенсионирани тази есен. Дотогава трябва да бъде довършена тикет системата във всички превозни средства. Сега тя действа в тролеите и трамваите.

Осем фирми искат да изградят системата за електронно таксуване в 800-те автобуса в столицата, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Сред тях са български и чужди компании, а търгът се следи от Европейската банка за възстановяване и развитие, която отпусна заем на ЦГМ от 7 млн. евро за оборудването на автобусите с бордови устройства за билети, електронни валидатори на всяка врата и GPS-CPU протоколни адаптери. Така билет за еднократно пътуване ще се издава само от автоматите в превозните средства.

Устройствата ще отчитат колко пътници е превозил за деня всеки автобус, колко билета са продадени и колко карти са отчетени от валидаторите. Данните ще се отчитат при прибирането в автобусните гаражи, които също ще бъдат електронно оборудвани. Ще влизат в централна система, която ще следи ежедневно колко души са пътували с тролей, трамвай, автобус и метро, кои са най-натоварените линии и колко билета са продадени в целия градски транспорт.

Освен това ще бъдат доставени и 10 апарата за презареждане на карти за градски транспорт. Те ще се поставят на ключови места в столицата с голям поток от пътници. Машините ще работят както с дебитни карти, така и с кеш. Зареждането ще става за минута-две, като всеки ще избира тарифния план, броя пътувания и вида градски транспорт, който иска да ползва.

След довършването на тикет системата ще се мисли дали да се промени и тарифната политика за пътуване с градски транспорт. Сега цената се определя на брой пътувания. Възможно е обаче да се мисли за цена на билета според пропътуваното разстояние или време.