Ивайло Калоянчев замести баща си в "Бай Ганьо"

https://www.24chasa.bg/Article/1717770 www.24chasa.bg
Ивайло Калоянчев (по средата) репетира постановката "Г-н Ганьо Балкански" на сцената на Сатиричния театър. СНИМКА: АРХИВ

Ивайло Калоянчев изигра снощи на сцената на Сатиричния театър една от коронните роли на баща си - Бай Ганьо Балкански.

Постановката, която вече година с успех се играе в дупнишния общински театър "Невена Коканова", бе посветена на 88-годишнината на Калата. В представлението се включи и племенницата му Еделина Кънева - примадона на Музикалния театър, въпреки че се бори с упорита настинка. Тя загуби баща си ден след кончината на вуйчо си.

Пиесата "Г-н Ганьо Балкански" е създадена от Георги Данаилов по Алеко Константинов, а ролята е писана специално за Калоянчев за 60-ата му годишнина. Премиерата е на 13 януари 1985 г. и се играе 3 години. След това над 20 години никой не се осмелил да я постави отново.

Правят го наскоро в Дупнишкия театър, чийто директор Светослав Пеев поема риска, но кани Ивайло да е Бай Ганьо Балкански. Той приема.

"Чувствам се много добре в тази роля, макар и под дебела сянка. Но ние с татко сме различни, подхождаме различно към образа", признава синът. И допълва, че той има свой съвременен прочит на Алековия герой. Байганьовщините могат да "избият" и при политик, и при дипломат, и при депутат, и при бизнесмен, убеден е Ивайло.

"Според мен Ивайло се разви чудесно като актьор. Справя се отлично с ролята на г-н Балкански. Намери свой собствен облик", допълва Светослав Пеев.

Той си спомня, че когато веднъж Христо Стоичков посетил постановка на "Г-н Ганьо Балкански", спонтанно възкликнал: "Това сякаш си е писано за сега, бе. Това си е за сега!"

След края на спектакъла мнозина, които пазят спомени за Калата, имаха възможност да кажат по няколко думи за него и да се поклонят пред паметта му.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Студенти здравеняци теглиха лек автомобил, пълен с мажоретки! Това беше една от най-атрактивните дисциплини в десетото издание на състезанието по силов многобой "Силен мъж". В нестандартната надпревара се включиха 7 студенти от русенския университет "Ангел Кънчев", а победител стана Александър Танасов, първокурсник в специалност "Кинезитерапия".

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас. Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло.

Вършим повече работа за туризма от чужди актьори и спортисти КОЙ Е ТОЙ Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоун.