Пресният сняг спасил живота на алпинистите след лавината

https://www.24chasa.bg/Article/1718011 www.24chasa.bg
Мястото на инцидента СНИМКА: Пeтър Бойчeв

Алпинистите, които летяха 100 метра, след като ги помете лавина, са се държали мъжки въпреки шока. Затова Дамян Петков, Григор Вътев и Стоян Тодоров оцеляха, разказа директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Кирил Русев.

Първи се свестил след падането Григор

Той веднага позвънил за помощ на планинските спасители. Те им дали неотложни съвети. Единият бил със счупен крак, приятелите му направили превръзка и го обездвижили. Те трябвало много-много да не се движат, защото плюели кръв, което говорело за вътрешни кръвоизливи.

Само единият от тримата алпинисти е пострадал по-сериозно. Има открита рана със счупване на крака. Той ще бъде опериран днес, съобщиха от ВМА, където пострадалите от лавината са настанени. Другите двама са се отървали само с натъртвания и навяхвания.

Имат и комоцио

- леко мозъчно сътресение. Опасенията за вътрешни кръвоизливи не са се оправдали, допълниха лекари.

Алпинистите са минали пълни изследвания и засега прогнозите за възстановяването им са добри. Дори и двамата по-леко пострадали обаче ще останат още няколко дни под наблюдение.

Момчетата са катерили стена над Седемте рилски езера, над Близнака, близо до връх Харамията,

Стената принципно предоставяла добри условия за катерене по лед.
Тя е около 100 метра, завършва със снежен склон, който извежда до плато.
При излизане от стената към 14 часа в неделя е паднала лавина от снежното поле, която е помела тримата. Ускорената снежна маса е извадила осигуровките им и алпинистите са прелетели цялата стена и са паднали долу на склона. Специалисти

сравняват височината на летежа на около 25-етажен жилищен блок

Падали са отвесно.
Благодаряние на това, че е имало пресен сняг от лавината, те са останали живи, убедени са спасителите. Те ги посъветвали да пазят телефоните си заредени. Веднага организирали наземна акция. В нея участвали два отряда - от Дупница, изтеглили и един от Мальовица, където се провеждало обучение за напреднали по лавинна безопасност.

Районът е тежък и трябваха допълнително хора, ако акцията беше чисто земна, обяснява решенията Кирил Русев.

Едновременно с това направихме постъпки за хеликоптер от база Крумово,

отряд 24 на Министерството на отбраната. Военните реагирали светкавично.
Организирахме посрещането на спасителите с лекар, планински спасител. Взеха ги от летище близо до Сапарева баня, уточни Кирил Русев.

Кацнали на около 300-400 метра от мястото на инцидента. Спасители, които вече били в района, с две моторни шейни стигнали до алпинистите, оказали им първа помощ, натоварили ги на шейните и ги закарали до хеликоптера. Качили момчетата на него към 16,30 часа и в 17,00 ч ги предали на "Бърза помощ". Хеликоптерът кацнал на летище Враждебна. Към 17,15 часа вече били във Военномедицинска академия.

И тримата бяха с преохлаждане,

но се държаха и изпълняваха точно нашите препоръки, каза още шефът на планинските спасители.

"Това са добри алпинисти, от елитните, но в този период на този терен е трябвало да се съобразят с лавинната опасност и че теренът предполага такава. Там е имало и други инциденти, някои от които фатални", добави Русев.

От дупнишката спасителна служба пък отново припомниха, че е

изключително необходимо да имат база в планината,

за да могат да бъдат по-близо в случай на инциденти да окажат навреме спасителна помощ на пострадалите. Планината е много посещавана и през лятото, и през зимата. Често обаче голямото разстояние и времето до пристигането на планинските спасители може да се окажат фатални.