Вълци нападнаха табуна с тарпани край Крумовград

https://www.24chasa.bg/Article/1718728 www.24chasa.bg
Тарпаните вече са се адаптирали към условията в Източните Родопи, твърдят природозащитници. СНИМКА: 24 часа

Вълци убиха едно от родените край крумовградското с. Сбор диви кончета, а три от възрастните бяха нахапани, съобщиха природозащитници. Това е първото нападение на хищници откакто 12 коня, възстановка на дивия европейски кон тарпан бяха внесени от Холандия през септември 2011 г. Тарпаните се адаптарираха много добре към района на Сбор и досега успешно избягваха срещите с вълците.

„При вълча атака стратегията на конете е да избягат. За съжаление в този случай кончето не е успяло да се откъсне и да избяга със стадото на по-сигурно място”, обясни Христо Христов, експерт по дива природа и биоразнообразие в проекта „Новото тракийско злато“. Данните от радиояките и наблюденията показвали, че след нападението конете избягват мястото на атаката и предпочитат открити места, на които се чувстват по-сигурни.

Според природозащитници случило с тарпаните не е неочаквано за екипа на проекта и е пресметнато развитие, а жертвите на вълците са част от естествените природните процеси, които все по-рядко могат да се наблюдават на други места в Европа.