Синът на Вили Лилков от ДСБ тормозил сексуално пътничка в градския транспорт

https://www.24chasa.bg/Article/1719875 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ ЛИЛКОВ

Ухажорът от Центъра за градска мобилност (ЦГМ), който изпращал есемеси с предложения за срещи на 20-годишна софиянка, е синът на общинския съветник от ДСБ в София Вили Лилков - Николай.


Като технически изпълнител и координатор в отдела по контрол на редовността на пътниците 32-годишният мъж взел телефонния номер на момичето, след като през ноември контрольори я хванали да пътува с невалидна карта и я иззели. След щателна проверка на случая Лилков е уволнен дисциплинарно вчера, съобщиха от ЦГМ пред "24 часа".


За телефонния тормоз съобщи преди две седмици "Труд", а момичето подало жалби в ЦГМ и полицията.


След сигнала срещу Лилков, който работи в ЦГМ от 2008 г., е заведено дисциплинарно производство. Поискани са му писмени обяснения. В тях той твърдял, че не е оказвал сексуален тормоз.


Поискани са му разяснения и как картата на момичето се е оказала у него. По случая е разпитана и служителката от пункта, в който е била блокираната карта на момичетото. Тя обяснила, че предоставила документа на Лилков, защото той твърдял, че притежателката на картата му е лична позната. Служителката също е наказана, посочиха от ЦГМ.


Направена е проверка за наличие на други разблокирани от Лилков карти за пътуване с градски транспорт. Открити са 4 документа. Половината от тях са на мъже, а другите - на жени. Лилков не е дал логичен отговор защо картите на тези хора са били разблокирани и са стояли при него.


По принцип всеки контрольор, който блокира карта на нередовен пътник, е длъжен да се обади на служител в отдела за редовността на пътниците и да продиктува по телефон номера на документа. После той се обявява за невалиден. След това обаче в края на деня номерата на картите се описват в протокол от контрольорите, а служителите в отдела са длъжни да ги сверят. Дори и да е имало грешки при записването на номера, практиката сочела, че те се отстранявали най-късно на следващия ден. В случая с четирите карти обаче нямало подобно нещо.


За случая с картите в петък на Лилков е връчена заповед с предупреждение за уволнение заради нарушение на трудовата дисциплина. Заради обажданията и нарушението на правилата за работа с лични данни вчера му е връчена и заповед за уволнение, която той подписал след дълги убеждения. На Лилков са отнети и всички права за работа със системата на ЦГМ, посочиха от дружеството.


"24 часа" се опита да се свърже с Лилков, но телефонът му беше изключен през целия ден вчера.


Баща му Вили Лилков, който е четвърти мандат общински съветник и е зам.-председател на Столичния общински съвет, първо вдигна телефона си и обясни, че е в читалня. След като разбра по какъв повод го търсим, той затвори. До редакционното приключване на броя Лилков не отговори на мобилния си телефон.

Бивш шеф на ЦГМ:

Назначих го, няма конфликт

През 2008 г. търсех хора и назначих Николай Лилков на работа в Центъра за градска мобилност. Няма конфликт на интереси и това не е престъпление, обясни пред "24 часа" бившият управител на ЦГМ Николай Костов.


"Баща му ме попита дали има възможност да започне работа при нас. Казах да си подаде молбата. Той мина интервю и беше одобрен. Трябва да даваме шанс на младите хора, за да не напускат родината. До момента не съм чувал лоши отзиви за работата му. Ако обаче е сбъркал, трябва да бъде наказан и да си понесе последствията", обясни Костов. Той посочи, че за длъжността, която е заемал Лилков, не се правят конкурси. Те се обявяват само за назначаване на шефове на отдели в ЦГМ.