850 000 забавени заплати изпатени с намесата на инспектори

https://www.24chasa.bg/Article/1724719 www.24chasa.bg

Близо 850 000 забавени заплати са били изплатени на наети хора след намесата на Инспекцията по труда през 2012 г., каза инж. Иван Иванов, шеф на Инспекцията по труда във Варна. 90% от жалбите на трудещи се към инспекцията са за дължими суми от заработено. Бизнесът оцелява в кризата като работи с минимум нает персонал и не инвестира за подобряване на условията на труд, каза той.

Малките фирми са на изчезване във Варна.  Две големи компании от хранителния сектор удариха кепенци, защото не могат да покриват евроизискванията. Поминък на града засега дават големите предприятия. Срив изживяват в кореборемонта и корабостроенето, съобщи Иванов.

Според него леко раздвижване се наблюдава в строителния сектор. "Вече рядко се виждат изоставени строителни площадки и запуснати строежи", казва той. Заради активните проверки на инспекцията работодателите внимават с трудовото законодателство. За 2012-та във Варна са установени 15 случая на строителни работници, чиито договори не са регистрирани в НАП и 14 без договори.