Призракът на атомната централа

https://www.24chasa.bg/Article/1725171 www.24chasa.bg

Още преди 10 ноември 1989 година заедно с цялото тогавашно независимо сдружение "Екогласност" бях против проекта за атомна електроцентрала "Белене". През следващата година, по вереме на правителството на Андрей Луканов, проектът беше замразен както поради опасността от екологическа катастрофа, защото този район е силно сеизмичен, така и поради икономическа неизгодност.

Този неосъществен проект, както и много други грандомански и плиткоумни проекти – "Кремиковци" например – всъщност допринесоха много за падането на комунизма. Един друг безумен проект, да се прехвърлят водите на Места на север за напояване на Горнотракийската низина, а водите на притоците на Струма – за водоснабдяване на София, беше спрян с помощта на "Екогласност"  чрез събраната подписка пред „Кристал". Тя беше внесена в Народното събрание на 3 ноември 1989 година. Внасянето на подписката се превърна в първия голям, по същество антиправителствен митинг, скандиращ "Демокрация!" пред Нардното събрание. 

Малко след това комунистическата власт  привидно падна и в България. А след две години и в Съветския съюз. Но призракът на комунизма продължава и до ден днешен да броди – ако не в цяла Европа, то поне в най-източните и югоизточни части на континента. Името на този призрак у нас е Държавна сигурност. С отварянето на досиетата той се явява отново и отново навсякъде в държавната и икономическата власт, медиите, та дори и в образователните институции и в църквата. Комитетът за държавна сигурност, този български филиал на КГБ, навремето е  пращал хиляди българи в страшния лагер в Белене.

Разбира се, недомислената идея за изграждане на атомна централа в Белене не е рожба на ДС, а на БКП. Но защо и призракът на АЕЦ "Белене" продължава упорито да броди по нашия дунавски бряг? Защо уж спреният преди 22 години проект продължава периодически да се възражда? Ако наистина беше жизненоважен за бъдещето на България, както твърдят от БСП, защо нито едно социалистическо правителство след падането на Живков не го осъществи?  И сега, предизборно „жизненважният ядрен проект" отново ни се натрапва. Този път – дори на референдум!

След толкова години на демокрация (в смисъл на реални избори с участието на повече от една партия) нямаше ли никакъв по-важен проблем за българския народ освен този, за АЕЦ "Белене", който да се постави на всенародно гласуване? Нещастните български пенсионери с техните мизерни пенсии трябва да решат въпроса изгоден ли е за България проектът АЕЦ „Белене“! Всички ние, вместо експертите по икономика и екологическа и сеизмична безопасност, трябва да решим този въпрос.

Защо се прави този референдум сега, каква изгода има БСП от него преди изборите, а може би и не само БСП, е ясно като бял ден. За мен отдавна е ясно и друго – че съм против АЕЦ “Белене". Този проект беше опасен и неизгоден за България през 80-те, такъв си остава и досега.

БСП стои зад проекта и на практика организира референдума. Вероятно голяма част от привържениците на социалистическата партия ще гласуват „за". От друга страна позицията на ГЕРБ по въпроса не е ясна. Наистина Бойко Борисов каза своето три пъти "не". Но ГЕРБ не агитират против проекта и не е ясно как биха гласували привържениците на управляващата партия. Само Синята коалиция категорично застана против нерентабилния и опасен ядрен проект. Но привържениците на БСП са много повече и са по-добре организирани. Референдумът ще се смята за валиден само ако в него участват поне 4 345  450 гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори. Ако референдумът не се провали, то тогава дори и гласувалите с "не" де факто ще са подкрепили проекта, защото ще има повече гласове „за".

Не трябва да се легитимира абсурдния референдум! Той не е нищо друго освен политически фарс. Затова смятам, че най-правилна е позицията на движение "България на гражданите" референдумът да се бойкотира. Аз лично този път няма да удостоя с внимание стария чернобилски призрак.

Владимир Левчев

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Напук на злите орисници - договор с Македония има

    Един депутат от БСП на висока позиция определи договора с Македония за недоносче, бил геополитическо търгашество, та затова трябвало да спрат фанфарите. Напук на злите езици, които от 1 август, когато Борисов и Заев подписаха договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, и досега пророкуват какви ли не вреди за България,
  • Туск и Перата в началото на европредседателството

    Полякът показа човешкото лице на европейския политик В същия ден две бургаски медии бяха осъдени от "обидения" Петър Низамов за публикации по прессъобщения В един и същи ден – 11 януари, у нас се случиха две коренно различни събития с на пръв поглед несравнима енергия и значимост. На пръв поглед. До 11 януари много от българите не бяха чували за