Збигнев Бжежински ексклузивно в "24 часа": От необмислена война на САЩ срещу Иран ще спечели Путин

https://www.24chasa.bg/Article/1725263 www.24chasa.bg

 Д-рЗбигнев Бжежински (84) е бил съветник по националната сигурност на американския президент Джими Картър от 1977 до 1981 г. В момента е член на борда на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и старши преподавател по международни отношения в университета "Джон Хопкинс". Съпредседател на Американския комитет за мир в Кавказ и член на Международния консултативен съвет на Атлантическия съвет.

Роден е на 28 март 1928 г. във Варшава. Син на полски дипломат, който през 1938 г. е изпратен на работа в Канада, а след II световна война се страхува да се върне в родината си.

Бжежински-син получава докторска степен в Харвардския университет през 1953 г. От 1973 до 1976 г. е директор на Трилатералната комисия. През 1976 г. е главен външнополитически съветник на Джими Картър в президентската кампания.
През 1981 г. е награден с Президентския медал на свободата за ролята си в нормализирането на отношенията между САЩ и Китай, както и за приноса му към правата на човека и политиката за национална сигурност на САЩ. От 1987 до 1981 г. е член на консултативния съвет за външно разузнаване на президента, а през 1988 г. - съпредседател Консултативния съвет по национална сигурност на президента Буш. През 2004 г. е съпредседател на работна група към Съвета за външни отношения, който публикува доклад "Иран: време за нов подход".

Президентът Петър Стоянов награждава д-р Збигнев Бжежински с орден
Президентът Петър Стоянов награждава д-р Збигнев Бжежински с орден "Стара планина"

Д-р Бжежински е член на факултетни съвети в Колумбийския и Харвардския университет и притежава почетни степени от няколко университета. Автор на десетки книги и публикации, носител на многобройни отличия и награди, сред които и българският орден "Стара планина", който му бе връчен през 2001 г. от президента Петър Стоянов.
Д-р Бжежински бе любезен да отговори на въпросите на "24 часа" от офиса си във Вашингтон.

Збигнев Бжежински пие бира с Вацлав Хавел в Братислава на среща на НАТО.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Збигнев Бжежински пие бира с Вацлав Хавел в Братислава на среща на НАТО. СНИМКА: РОЙТЕРС

- Д-р Бжежински, преди няколко години САЩ бяха засегнати от тежка икономическа криза. Неотдавна новината за т.нар. фискална скала в САЩ разтърси света. Какво мислите за настоящата икономическа ситуация в Америка и по света?

Снимки: Президентска библиотека
Снимки: Президентска библиотека "Джими Картър", американски национални архиви,

- Ситуацията в Съединените щати е сериозна, но не е фатална. Страната започва да се събужда за необходимите реформи и това само по себе също ще има положително въздействие върху цялостната икономическа ситуация в света като цяло. Не очаквам промяната да бъде драматична, но очаквам да се случи.

Збигнев Бжежински ексклузивно в "24 часа": От необмислена война на САЩ срещу Иран ще спечели Путин

- Мислите ли, че най-лошото от кризата отмина, или ни чакат още по-трудни времена?

Збигнев Бжежински ексклузивно в "24 часа": От необмислена война на САЩ срещу Иран ще спечели Путин

- Не мога да предвидя конкретни събития, но ми се струва, че, доколкото се отнася до икономическата криза, е налице нарастваща решимост да бъдат предприeти необходимите реформи.

Збигнев Бжежински ексклузивно в "24 часа": От необмислена война на САЩ срещу Иран ще спечели Путин

- Чия ситуация е по-лоша - тази в Европа или тази в САЩ? Какво мислите за кризата в страни като Испания, Гърция, Ирландия?

- Определено положението в Европа е по-лошо, по-специално в страните, които вие споменавате.

- Какво бъдеще тогава прогнозирате за Европейския съюз?

- Въпреки това, което казах, съм уверен, че ЕС ще издържи, защото няма алтернатива.

- Неотдавна в интервю за "Нюзмакс", а тези дни - и в статия за "Вашингтон пост" предупредихте, че американската инвазия в Иран не е най-мъдрата стъпка. Бихте ли обяснили своите аргументи?

- Както писах във "Вашингтон пост", очаквам в Сената да се проведе широк дебат за ролята на САЩ в днешния доста нестабилен свят. Това със сигурност ще провокира въпроси за стратегическата мъдрост на потенциални военни действия на САЩ срещу Иран. Важно е въпросът за война или мир с Иран да излезе на повърхността, като се отчете американският национален интерес. Въпреки че президентът умело избягва конкретен ангажимент за военни действия на определена дата, липсата на договорено споразумение с Иран относно съобразяването с Договора за неразпространение на ядрено оръжие неизбежно ще засили настойчивото искане на някои чужди и местни екстремисти за военни действия на САЩ, сами или в координация с Израел.

Освен всичко това вече споменах във "Вашингтон пост" за няколко потенциални
последици за САЩ заслужават близко наблюдение. Колко ефективни биха могли да бъдат американските военни удари срещу ирански ядрени обекти, с колко трайни последствия и на каква човешка цена за иранския народ? Какъв би могъл да бъде ответният отговор на Иран срещу интересите на САЩ и с какви последствия за стабилността в региона? Колко пагубна може да бъде тази нестабилност за европейските и азиатските икономики? Доколко оправдана би могла да бъде атака на САЩ съобразно международните стандарти и би ли била одобрена от Съвета за сигурност на ООН - особено от Китай и Русия, като се има предвид тяхното право на вето?

Тъй като се смята, че Израел има повече от 100 ядрени оръжия, колко надежден е аргументът, че Иран може да атакува Израел, без първо да придобие значителен ядрен арсенал? Най-добрите оценки показват, че ограничен удар на САЩ ще има само временен ефект.

Повтарящи се атаки биха били по-ефективни, но това би увеличило смъртните случаи и риска от радиация. Иранският национализъм ще бъде подбуден към продължителна омраза към САЩ, от което политическа полза ще има управляващият ирански режим. В резултат на всичко това Иран може да направи живота на американските сили в Западен Афганистан по-труден, а също да доведе до ескалиране на насилието в Ирак, което пък може да отвори огън в целия регион с конфликти от Сирия до Ливан и дори Йордания, което пък ще засегне неблагоприятно икономиките на Европа и Азия Съединените щати ще бъдат широко обвинявани.

Като се има предвид развитието неотдавна в ООН, когато САЩ и Израел спечелиха подкрепата на само седем от 188 държави против членство в ООН за Палестина, може да се прогнозира, че несанкционирана атака на САЩ срещу Иран ще предизвика възмущение в световен мащаб. Резултатът би бил безпрецедентна международна изолация за Америка, която вече е дълбоко въвлечена в продължителен смут в региона. Нашите близкоизточни и европейски приятели, които защитават американските военни действия срещу Иран, обикновено са доста сдържани по отношение на готовността си да проливат собствената си кръв в нов конфликт в Близкия изток. Непосредствен печеливш от една необмислена война ще бъде Русия на Владимир Путин, която ще таксува на воля горивото, което дава на Европа, докато застрашава Грузия и Азербайджан.

- Тероризмът става все по-настъпателен, а темата става все по-актуална. Има ли шанс войната срещу тероризма да бъде спечелена и какви стъпки трябва да бъдат предприети в тази насока?

- Мисля, че войната срещу тероризма няма да бъде спечелена, но просто ще заглъхне, както и тероризмът. Тероризмът отчасти е политически, но отчасти и психологически феномен и процъфтява при предизвикана враждебност и историческо нетърпение.

- В своята книга "Стратегическа визия", която неотдавна излезе и в България, пишете, че има прилика между Съединените щати сега и СССР преди разпадането...

- В предговора си към книгата съм очертал конкретните паралели.

- Вие сте измежду критиците на президента Обама. Сега, когато той отново спечели изборите за президент, кои са най-големите предизвикателства, които той трябва да преодолее?

- Като допълнение на вътрешното предизвикателство той трябва да развие американската политика за Близкия изток, която да сведе до минимум вероятността за конфликт и да започне да утвърждава американското, както и глобалното влияние в каузата за решаването на локалните конфликти.

- Мислите ли, че САЩ изгубиха водещата си роля в света в последните години? Каква роля трябва да избере Америка в идващите години?

- Америка подкопа водещата си роля в света от погрешното, ненужно и фалшиво защитавано решение да тръгне на война срещу Ирак през 2003 г. Въпреки това
САЩ все още са водеща световна сила и тази отговорност постепенно ще се засилва, ако Обама успее да възстанови международната легитимност на американската политика.

- Кои са най-сериозните политически и икономически конкуренти на САЩ по света сега и в бъдеще?

- Най-сериозният дългосрочен конкурент е Китай. Никой друг не се изправя така широкомащабно на хоризонта.

- Нека ви задам и 2 въпроса, свързани с България. По време на студената война българските медии често лепяха на американските експерти и политици, включително и на вас, д-р Бжежински, негативни етикети като "врагове", "ястреби" и т.н. Всичко завърши с това, че през 2001 г. президентът Петър Стоянов ви връчи най-високия български орден - "Стара планина". Какво мислите за тази ирония на историята?

- Че е една приятна ирония на историята.

- А какво бихте казали днес на предишните си критици?

- Съжалявам!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,