Румен Овчаров: US инвеститори също чакат "да" от референдума

https://www.24chasa.bg/Article/1726471 www.24chasa.bg
Румен Овчаров и градския лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов участваха във форум, посветен на предстоящия референдум. ИСКРА СОТИРОВА

US-инвеститори гледат под лупа резултата от референдума. Тях "не" не ги устройва, каза във Варна Румен Овчаров. Той участва в младежки форум на БСП, посветен на бъдещето на ядрената енергетика. "Мирисът на милиарди неудържимо привлича предприемачите зад океана, затова и те чакат какво ще бъде решението на 27-ми", каза енергийният експерт.

Според него хората не си дават сметка, че "не" на референдума ще сложи край не само на проекта "Белене", но и на развитието на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Овчаров определя като "дъвкана дъвка" и "сапунени мехури" твърденията, че страната няма нужда от нова ядрена централа и че съоръжението ще се строи в опасна земетръсна зона.

"Трябва да се спре гадаенето колко струва АЕЦ "Белене" - българското и руското участие е 77% и с индекс на Евростат за инфлация от 34% от 2006-та година насам това прави 4 млрд. евро. Като прибавим френско-германското участие и индекс за инфлакция от 13% за страните от еврозоната това праби 5 млрд. и 130 млн. евро. Ако проектът АЕЦ "Белене" не беше спрян от Бойко Борисов, сега, през 2013-та той трябваше да заработи", каза Румен Овчаров. БСП-активистът смята, че ГЕРБ търпи политически загуби от кампанията срещу референдума, а БСП - печели.