Божидар Димитров: Нападението над Доган е театър, имитира покушение над Тургут Йозал

https://www.24chasa.bg/Article/1728364 www.24chasa.bg
Божидар Димитров СНИМКА: Архив

Аз се присъединявам към тези, които искат съд не само за нападателя, защото той, разбира се, трябва да бъде осъден, но и за нападателите, които го биха на конференцията на ДПС. Това каза пред Фокус Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му - истинските поражения върху имиджа на България ги нанесе именно този зверски побой, наречен от някой коментатори даже „опит за линч".

Според Божидар Димитров - атентати срещу политици и при това истински, а не театрални постановки, стават по целия демократичен свят.

Ще припомня, че осем от общо 40 президенти на най-демократичната държава в света - САЩ са убити при атентати, а много от тях са простреляни, включително и последният Роналд Рейгън. Те са простреляни с истински куршуми, а не - с пипер, посочи Божидар Димитров.

По думите му - това е лош театър, който много наподобява, и сценарият е взет, от едно подобно покушение срещу Тургут Йозал през 1988 година. Тогава, пак по време на конференция, изскача двуметров младеж да го гърми, но дребничкият Тургут Йозал се справя лично с него и става големият герой.

"Изключително лошо впечатление ми направи (което се повтаря и по западните медии, освен снимката с опрения пистолет до главата на Доган) и зверският либералдемократичен побой над нападателя. Това е недостойно за делегати на една европейска партия и подобно нещо не се е случвало в Европа. От време на време показват юмручни боеве в някой парламенти, но не и - удари с ритници, предназначени да убиват. Специалистите по бойни изкуства знаят, че ударът с крак е седем пъти по-силен, отколкото юмрукът. Тези хора не просто искаха да обезвредят нападателя, защото върху него вече лежеше агент на НСО и той отнесе доста бой от опитващите се депутати именно да убият нападателя. Това са очевидно някои чувства от времето на башибозука, които са се породили, както и обясняваше Лютви Местан, в резултат на силни емоции. В ХХI век политиците нямат право нито на тези силни емоции, нито на практики, нямащи нищо общо с либералните идеи, а с башибозука", каза Божидар Димитров.