Болни от рак се оплакват: Лекарствата ни свършват

https://www.24chasa.bg/Article/1730055 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Много лекарства за болни от рак са на привършване в онкоцентровете заради ново изискване на здравната каса. Това съобщиха пациентски организации, където получават писма от потърпевши. НЗОК настоява медикаментите да се отчитат в милилитри, но ние използваме ампули, обясниха същността на проблема онколози. Те са от от 2 до 20 мл. Лекарството се дозира според нуждите на пациента, но често остават по няколко излишни милилитра.

Касата не иска да плаща точно за този "брак". Сега не е ясно кой ще покрива разликата между изписаната доза и съдържанието на ампулата, затова онкоцентровете не поръчват нови лекарства. Наличните запаси вече са на привършване и за много пациенти прекъсването на терапията може да бъде фатално.

Вероятно от касата искат да използваме големи промишлени флакони от 200 мл и повече. Това е невъзможно, обясниха химиотерапевти. Трябва да се съберат наведнъж повече пациенти, които да получават именно от това лекарство. За големите опаковки трябва и робот за разтварянето на медикамента. Той струва над 5 млн. лв. Тази седмица предстои среща в касата, иначе онкоболни може да останат без лечение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата