Болни от рак се оплакват: Лекарствата ни свършват

https://www.24chasa.bg/Article/1730055 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Много лекарства за болни от рак са на привършване в онкоцентровете заради ново изискване на здравната каса. Това съобщиха пациентски организации, където получават писма от потърпевши. НЗОК настоява медикаментите да се отчитат в милилитри, но ние използваме ампули, обясниха същността на проблема онколози. Те са от от 2 до 20 мл. Лекарството се дозира според нуждите на пациента, но често остават по няколко излишни милилитра.

Касата не иска да плаща точно за този "брак". Сега не е ясно кой ще покрива разликата между изписаната доза и съдържанието на ампулата, затова онкоцентровете не поръчват нови лекарства. Наличните запаси вече са на привършване и за много пациенти прекъсването на терапията може да бъде фатално.

Вероятно от касата искат да използваме големи промишлени флакони от 200 мл и повече. Това е невъзможно, обясниха химиотерапевти. Трябва да се съберат наведнъж повече пациенти, които да получават именно от това лекарство. За големите опаковки трябва и робот за разтварянето на медикамента. Той струва над 5 млн. лв. Тази седмица предстои среща в касата, иначе онкоболни може да останат без лечение.