Кашлицата нормално продължава 18 дни

https://www.24chasa.bg/Article/1730064 www.24chasa.bg
Кашлицата продължава по-дълго, отколкото повечето хора очакват.

Кашлицата продължава средно 18 дни - по-дълго, отколкото повечето хора очакват, установиха учени от Института за публично здраве в САЩ, които анализираха 19 предишни проучвания. Вероятно заради това се изписват повече антибиотици, въпреки че те не са необходими. Учените питали по телефона 500 души колко дълго според тях продължава кашлицата при настинка.

Отговорът бил 7-9 дни. Реалността обаче е различна. Анализът на медицинските данни от проучванията в САЩ, Русия и Кения показал, че бронхитът (не хроничният) продължава средно 17,8 дни, пише "Нетдоктор".

Ако някой се разболее от бронхит и след 4-5 дни още не е настъпило подобрение, той отива при лекаря и очаква да получи антибиотик, заяви д-р Марк Ебел от САЩ, един от авторите на новото проучване. Ако първото лекарство не помогне, човекът идва и иска нов антибиотик. От клинични проучвания знаем, че ползата от антибиотиците при акутен бронхит клони към нула, тъй като той обикновено се предизвиква от вируси, допълва д-р Ебел. Медикаментите обаче щедро се изписвали по думите му.

Често пациентът получавал широкоспектърен антибиотик, който действа срещу повече видове бактерии, но също така лесно води до резистенции, ако се използва твърде често. По-добре лекарите да дават този тип медикаменти тогава, когато те наистина са необходими - при възпаление на белите дробове например, пояснява докторът от САЩ.

При акутен бронхит се възпаляват по-големите разклонения на дихателните пътища. Обикновено се случва след настинка или грип и в повечето случаи е безобидно. Основният симптом е мъчителната кашлица. Бронхитът е често срещано заболяване. Възрастните страдат средно 2-3 пъти годишно от него.

При простуда човек не бива да си духа прекалено енергично носа. Това пък е съвет на д-р Алах ал Алауи от лондонската болница "Чейз фарм". Ако той е запушен, това само ще влоши нещата.

Не мога да дишам през носа - хората често имат такова оплакване през зимата. Най-вероятно нищо няма да излезе в кърпичката, ако се секнете, тъй като запушването невинаги се причинява от секрет, а от отеклата лигавица. Духането на носа е безсмислено и опасно в такава ситуация. Напъването само може да разнесе в околоносните кухини заразената с вируса слуз, където впоследствие да се развие бактериална инфекция.

Ако трябва да се изсекнете, правете това нежно и първо с едната ноздра, а после с другата. Според лекаря точно в този момент инхалацията няма да помогне срещу възпалението. По-добре е да се прилагат капки, но само за указания от доктора срок.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога