ДПС получи неочакван подарък

https://www.24chasa.bg/Article/1730956 www.24chasa.bg

Току-виж 13-те минути, които изтекоха в събота от появата на Октай Енимехмедов в зала 3 на НДК до извеждането му, могат да се окажат наистина фатални.
Не драматизирам, опазил ме Господ. Просто в тези само 13 минути се разкри цялата камара болести на днешна България.

Ще започна с най-неприятното - позорната слава, която си спечелихме пред Европа и света. Само преди седмица бяхме обект на две остри атаки отвън - италианската клевета за уж изнасилваните деца и английските обвинения, че сме туристи готованци.
И в двата случая държавните ни институции реагираха доста остро и комай успяха да неутрализират негативите на атаките. Но... до събота.

Всъщност тези 13 минути се състояха от два кадъра - 30 секунди на Доган с пистолет до главата в индивидуална схватка с атентатора при бездействието на НСО и после 12 минути и половина - на зверски, садистичен, направо масов побой над вече приведен в безпомощно състояние човек със съдействието на НСО.

Предполагам, че и двата кадъра дълго ще се задържат по световните медии. И ще напомнят на човечеството какво всъщност е България - дивашка и варварска държава.
Такова чудо - да се гърмят на официални политически форуми, го няма вече дори и в Африка. А пък побойниците над неутрализирания атентатор приличаха не на делегати в дворец на културата, а по-скоро на башибозук. Шенген ли? Бая ще има още да почакаме...

Много им беше мерак на теоретиците на конспирацията  да видят в опита за покушение я мащабен анти-ДПС заговор, я вътрешнопартийна "театрална постановка". Нито в едното, нито в другото обаче нямаше логика. Мнозина знаеха, че Доган и без това сдава поста, знаеха и кой ще го наследи. Изглежда, не го е знаел само атентаторът...

В по-широк план обаче този индивидуален акт срещу Доган придобива мащабите и на заговор, и на вътрешнопартийна постановка. "Заговор" на първо място срещу ГЕРБ.
Комай за първи път, откакто е на власт, политическият нюх изневери на Бойко Борисов при такова важно събитие. Той изпрати в НДК Цветанов, който ни в клин, ни в ръкав се втурна да обяснява кой е виновен. А политическата логика налагаше там да отиде самият премиер. И публично да изрази чисто човешката си солидарност към политическия опонент след преживяното премеждие.

Уви, това не се случи. Премиерът го подмени с “професионално-каратистки” анализ на “добрата реакция” на Доган срещу атентатора. И наистина загуби.
Безспорно е, от друга страна, че и в чисто вътрешнопартиен план ДПС получи в събота нечакан подарък. Надали и самото то се е надявало на такъв могъщ сплотяващ единството му жест месеци преди изборите.

Опитът за покушение ще върне към движението и онези избиратели, които се колебаеха между него и Касим Дал. Защото в очите им Доган ще се окаже прав - “ето докъде доведе сатанизацията на моята личност, езикът на омразата срещу нас, турците и т.н.”
Впрочем в това, за съжаление, има и нещо много вярно. Очевидно е, че и сегашните управляващи упорито отказват да схванат, че по “модел” България живее в т. нар. съобщностна демокрация между българи, турци, арменци, евреи и цигани.
При която задължително трябва да се спазват две основни правила - суверенитет на различните “сегменти” при решаването на вътрешните им работи и търсене на голяма (национална) “коалиция на общите интереси” на консолидиран политически елит.
И това, уви, не се случва вече повече от 20 години. Обратно, даже и спонтанните реакции в социалната мрежа на съботния акт показват дълбокото разделение на обществото на “българи” и “турци”. Стигна се дори до  абсурда един етнически турчин да бъде изкаран едва ли не български национален герой  само защото е насочил пистолет срещу друг турчин! Е, това наистина не е Европа, в която уж вече сме...

Накрая, но не и по важност, съботният инцидент показа и още нещо много смущаващо - трагичното състояние на държавните институции. Оказа се например, че Националната служба за охрана е много добра, когато иска (и получи) бюджет от близо 34 и половина милиона лева (почти толкова, колкото този на целия Софийски университет за миналата година), когато иска (и вероятно ще получи) разширяване на правомощията си, за да може още по-безнаказано да тормози редовите шофьори по улиците и пътищата, и т.н.
Когато обаче трябва да предотврати нападение срещу персонално охранявано лице, тя не сработва! Тя реагира постфактум, когато белята можеше вече да е станала! Да оставим, че не разполагаше дори и с чифт белезници...

Оказа се също така, че едно и също ведомство (в случая МВР) дава диаметрално противоположни интерпретации на един и същи акт - от “опит за убийство” (министърът) до “едро хулиганство” (шефът на СДВР). И бърза да прехвърли топката, пардон, вината, на други.

Любопитно ми е сега как прокуратурата ще подходи и към биячите делегати. И силно се надявам да повдигне обвинения не срещу “неизвестни извършители”, защото лицата на садистите вече са известни не само в България, но и по света...

Та от тази гледна точка опитът за покушение от събота може да послужи и за сериозно преосмисляне на ефективността на държавни институции, които се издържат от нашите данъци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,