ДПС получи неочакван подарък

https://www.24chasa.bg/Article/1730956 www.24chasa.bg

Току-виж 13-те минути, които изтекоха в събота от появата на Октай Енимехмедов в зала 3 на НДК до извеждането му, могат да се окажат наистина фатални.
Не драматизирам, опазил ме Господ. Просто в тези само 13 минути се разкри цялата камара болести на днешна България.

Ще започна с най-неприятното - позорната слава, която си спечелихме пред Европа и света. Само преди седмица бяхме обект на две остри атаки отвън - италианската клевета за уж изнасилваните деца и английските обвинения, че сме туристи готованци.
И в двата случая държавните ни институции реагираха доста остро и комай успяха да неутрализират негативите на атаките. Но... до събота.

Всъщност тези 13 минути се състояха от два кадъра - 30 секунди на Доган с пистолет до главата в индивидуална схватка с атентатора при бездействието на НСО и после 12 минути и половина - на зверски, садистичен, направо масов побой над вече приведен в безпомощно състояние човек със съдействието на НСО.

Предполагам, че и двата кадъра дълго ще се задържат по световните медии. И ще напомнят на човечеството какво всъщност е България - дивашка и варварска държава.
Такова чудо - да се гърмят на официални политически форуми, го няма вече дори и в Африка. А пък побойниците над неутрализирания атентатор приличаха не на делегати в дворец на културата, а по-скоро на башибозук. Шенген ли? Бая ще има още да почакаме...

Много им беше мерак на теоретиците на конспирацията  да видят в опита за покушение я мащабен анти-ДПС заговор, я вътрешнопартийна "театрална постановка". Нито в едното, нито в другото обаче нямаше логика. Мнозина знаеха, че Доган и без това сдава поста, знаеха и кой ще го наследи. Изглежда, не го е знаел само атентаторът...

В по-широк план обаче този индивидуален акт срещу Доган придобива мащабите и на заговор, и на вътрешнопартийна постановка. "Заговор" на първо място срещу ГЕРБ.
Комай за първи път, откакто е на власт, политическият нюх изневери на Бойко Борисов при такова важно събитие. Той изпрати в НДК Цветанов, който ни в клин, ни в ръкав се втурна да обяснява кой е виновен. А политическата логика налагаше там да отиде самият премиер. И публично да изрази чисто човешката си солидарност към политическия опонент след преживяното премеждие.

Уви, това не се случи. Премиерът го подмени с “професионално-каратистки” анализ на “добрата реакция” на Доган срещу атентатора. И наистина загуби.
Безспорно е, от друга страна, че и в чисто вътрешнопартиен план ДПС получи в събота нечакан подарък. Надали и самото то се е надявало на такъв могъщ сплотяващ единството му жест месеци преди изборите.

Опитът за покушение ще върне към движението и онези избиратели, които се колебаеха между него и Касим Дал. Защото в очите им Доган ще се окаже прав - “ето докъде доведе сатанизацията на моята личност, езикът на омразата срещу нас, турците и т.н.”
Впрочем в това, за съжаление, има и нещо много вярно. Очевидно е, че и сегашните управляващи упорито отказват да схванат, че по “модел” България живее в т. нар. съобщностна демокрация между българи, турци, арменци, евреи и цигани.
При която задължително трябва да се спазват две основни правила - суверенитет на различните “сегменти” при решаването на вътрешните им работи и търсене на голяма (национална) “коалиция на общите интереси” на консолидиран политически елит.
И това, уви, не се случва вече повече от 20 години. Обратно, даже и спонтанните реакции в социалната мрежа на съботния акт показват дълбокото разделение на обществото на “българи” и “турци”. Стигна се дори до  абсурда един етнически турчин да бъде изкаран едва ли не български национален герой  само защото е насочил пистолет срещу друг турчин! Е, това наистина не е Европа, в която уж вече сме...

Накрая, но не и по важност, съботният инцидент показа и още нещо много смущаващо - трагичното състояние на държавните институции. Оказа се например, че Националната служба за охрана е много добра, когато иска (и получи) бюджет от близо 34 и половина милиона лева (почти толкова, колкото този на целия Софийски университет за миналата година), когато иска (и вероятно ще получи) разширяване на правомощията си, за да може още по-безнаказано да тормози редовите шофьори по улиците и пътищата, и т.н.
Когато обаче трябва да предотврати нападение срещу персонално охранявано лице, тя не сработва! Тя реагира постфактум, когато белята можеше вече да е станала! Да оставим, че не разполагаше дори и с чифт белезници...

Оказа се също така, че едно и също ведомство (в случая МВР) дава диаметрално противоположни интерпретации на един и същи акт - от “опит за убийство” (министърът) до “едро хулиганство” (шефът на СДВР). И бърза да прехвърли топката, пардон, вината, на други.

Любопитно ми е сега как прокуратурата ще подходи и към биячите делегати. И силно се надявам да повдигне обвинения не срещу “неизвестни извършители”, защото лицата на садистите вече са известни не само в България, но и по света...

Та от тази гледна точка опитът за покушение от събота може да послужи и за сериозно преосмисляне на ефективността на държавни институции, които се издържат от нашите данъци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в