Александър Йорданов: Пищови не гърмят само в театъра

https://www.24chasa.bg/Article/1730964 www.24chasa.bg
Александър Йорданов СНИМКА: 24 часа

- Г-н Йорданов, най-коментираното нещо в България в момента е насоченият към лидера на ДПС Ахмед Доган пистолет по време на партиен форум. Цирк, инсценировка или опит за политическо убийство е според вас случката?

- Ахмед Доган, или агент Сава, бе вкаран в българската политика по сценарий на БКП и Държавна сигурност. Участието му в нея бе целенасочено дирижирано от бивши служители на ДС, някои от които преминаха на работа в икономическите групировки.
За тези 20 г. Доган бе политическа патерица на БСП.

Израсна от политически сервитьор до един от готвачите в политическата кухня.

Сценаристите вече са подготвили новата управленска комбинация около БСП. И тъй като Доган събра много публични негативи, авторите на спектакъла са решили да го оставят за малко зад кулисите.

Само в театъра пистолетите са празни. В живия живот те гърмят. На сцената в НДК Доган получи едно голямо "Аферим, машала" и сплоти турския електорат за изборите. Червените фанфари тръбят, публиката ръкопляска. Целта е Бойко Борисов да бъде отстранен и завесата над България да падне за четири години.

- В социалните мрежи избухна масово недоволство, след като нападателят бе ритан и блъскан от делегати на конференцията. Според новия лидер на ДПС Лютви Местан те заслужават поздрави. Вашето мнение?

- Добре е, че телевизиите показаха истинските лица на част от делегатите на форума. Това направи постановката по-действена и продължителна. Но не е тайна, че отдавна в българската политика и не само в ДПС доминира типажът, наречен мутра.

Дано народът да си е отворил очите след тази трагикомедия и демонстрация на бабаитщина.

- Вие какво си спомняте за времето, когато на вас ви извадиха пистолет по време на кампания. Малко преди това пък в софийския квартал "Надежда" стреляха по вас. Тогава нямаше толкова шум, защо?

- Нямаше шум, защото не съм част от сценария. А обикновен човек, който повярва, че в България може да има честна демокрация. Първата случка стана в Добрич, ако не ме лъже паметта. Беше по времето, когато много остро говорех срещу комунистите.
Предполагам, че е било опит да ме сплашат.

Имаше и нещо подобно в "Надежда". Не искам да си спомням за това. А не се е вдигнал шум, защото Сценарият не предвижда Александър Йорданов да бъде представен като герой. Дори и не го допуска на сцената.

- Сигнал за какво е тази случка в НДК? Има ли връзка тя с политиката на ДПС и бъдещите избори? Не разкри ли този акт на един психар пробойни и проблеми в самата държава?

- Тази случка показва, че политическата игра е силно загрубяла. Няма правила и всичко може да се очаква. Залогът е голям - кой ще разпределя, както казваше Доган, порциите в държавата през следващите четири години. А това са милиарди евро. ДПС се кани да стане част от управлението на България след изборите. Условието е да бъде отстранена партията ГЕРБ. И нейното управление трябва да бъде проблематизирано по всякакъв начин. Това и наблюдаваме в момента.

Атаките срещу ГЕРБ наливат вода в мелницата на Доган, Станишев и Кунева.

- Ще има ли промяна в политиката на ДПС след оттеглянето на Ахмед Доган? Какво е отношението на вашата партия СДС към ДПС и новия лидер Лютви Местан?

- Реално Доган не се оттегля. Напротив. В момента отмаря зад кулисите, пие си кафето и си пуши наргилето. Подготвя се за разпределението на порциите. Мисля, че позицията на СДС след 1992 година, когато маските в политиката паднаха, винаги е била категорична - по-далеч от БСП и от всеки, който обслужва БСП.

- В неделя Иван Костов и Надежда Нейнски обявиха, че ще правят нова дясна партия. Подписаха единна платформа и поканиха в нея всички, които са против настъпващия тоталитаризъм на ГЕРБ. СДС не е сред поканените, страдате ли от това?

- Когато разединители се обединяват, няма място за страдание. А по-скоро за смях в залата. Защото така обикновено се случва в комедиите и водевилите. На различни постове в ГЕРБ днес са все лица, приближени някога на Костов и Нейнски. Как не ги забелязаха навреме, че били "тоталитаристи"? А уж са "лидери". Но аз не се учудвам, защото техни кадри има и в ДПС, че дори и в партията на Кунева. Изобщо циркът е пълен и за съжаление, ще доведе на власт БСП. А навярно и това се цели.

- Какво въобще трябва да прави СДС, изборите наближават - самостоятелно явяване на вота, търсене на партньори за коалиция, пришиване към ГЕРБ...

- СДС днес има нова кауза - българските граждани да имат европейски доходи. Разработва политики за изпълнение на тази цел. Вярваме, че ако хората не желаят БСП и ДПС да управляват, ще ни подкрепят.

Ако ли не, отсега можем да честитим новото "експертно" и "национално отговорно" правителство на България, което ще бъде доминирано от БСП и ДПС. И това е нашето различие спрямо позициите на Костов и Нейнски. Те смятат, че на всяка цена трябва да попаднат в парламента. И за целта са готови да помогнат на БСП. Ние смятаме, че е по-важно БСП да не управлява.

- Ще има ли според вас дясна партия в следващия парламент? Какви са вашите прогнози за изборите? Кой ще влезе?

- Дясна ще остане тази партия, която няма да направи коалиция с БСП. Дори и под формата на правителство на "националното съгласие". СДС е не просто дясна, а народна партия, която изразява интересите на огромна част от българското общество дори когато има хора, които не са убедени в това.

- Какъв вестник "Демокрация" да очакваме в следващите дни?

- Вестник, в който ще може да се прочете това, което не може да се прочете в голяма част от българската преса. В това ще се уверите още в четвъртък, 24 януари, когато ще излезе първият брой. Вестникът няма да бъде партиен орган, а дом на всички демократично мислещи интелектуалци, журналисти, политици. Тяхното слово е добре дошло.

- Г-н Йорданов, ще гласувате ли на референдума?

- Няма да гласувам, защото не искам да участвам в червен сценарий.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо