Румен Овчаров: Токът от “Белене” ще е само 6 ст. за киловатчас

https://www.24chasa.bg/Article/1733128 www.24chasa.bg
РУМЕН ОВЧАРОВ

10 “за” и “против” АЕЦ “Белене”

3 дни преди националния референдум за развитието на ядрената енергетика в България “24 часа” зададе 10 еднакви ключови въпроса на Мария Капон от ЕНП, която представлява инициативен комитет “БеляНЕ”, и на Румен Овчаров от БСП, който защитава строежа на новата централа.

1. Колко струва “Белене”?
2. Лицензиран ли е проектът?
3. За колко време ще има възвръщаемост на инвестицията в “Белене” и при каква цена на тока?
4. Кое поколение е реакторът за “Белене”?
5. Колко ще струва отвеждащата инфраструктура към централата?
6. За колко време може да се построи новата централа, ако строежът започне днес?

Румен Овчаров: Токът от “Белене” ще е само 6 ст. за киловатчас

1. Наслушахме се на фантасмагорични цифри през последните години, г-н Червенкондев ги беше докарал дори до 25 млрд. лв. Вместо да гадаем за цената, може просто да я сметнем, като използваме индексите на инфлацията в ЕС и изхождайки от това каква е била цената на всеки от производителите.

Да закръглим 3,997 млрд. на 4 млрд. евро и да приемем, че руската част от това оборудване е 77%. В съответствие с приетото през 2006 г. споразумение (потвърдено през 2008 г.), независимо че то се произвежда там с руска работна ръка и суровини, се оскъпява с българската инфлация, така че можем да приемем, че 77% от 4-те милиарда ще се оскъпят с 34% (колкото е индексът по ЕВРОСТАД на инфлацията в България). Или 3-те милиарда, колкото са 77% от 4 млрд., ще станат 4 млрд. Останалият 1 млрд. е френско-германската част, която пък се оскъпява с 13% по индексите на ЕВРОСТАД, или тя става 1,130 млрд. Прибавяме ги и получаваме 5 млрд. и 130 млн. евро. Това е максималната цена, защото оборудването няма да се плати на 6-ата година, а изплащането му започва и през първата, и през втората година, т.е. със значително по-ниски инфлационни индекси. Така че реалната цена е около 4,6 млрд. евро.
Това е истината за проекта "Белене".

В доклада, който сега се вади, няма определена цена, а допускане, че при дадени обстоятелства тя може да се повиши. И въпреки тези свои опасения RWE са готови да участват в проекта, т.е. приемат го за ефективен, но задават въпроса как българската държава ще осигури своя дял от финансирането и ще подкрепи ли министърът на финансите НЕК. Очевидно отговорът е бил "не", след като RWE си заминаха.

2. Той е на етап одобряване на техническия проект. Докладът за утвърждаването му на Агенцията за ядрено регулиране беше готов през март м.г., макар че, за съжаление, след решението на правителстото за отказ от проекта той не беше окончателно утвърден. Но можем да приемем, че техническият проект на практика е лицензиран.

3. Различните анализи на икономическите параметри на проекта показват, че той ще възвърне инвестицията си за между 8,5 и 17 години. Най-реалистичният вариант, включително с данните на HSBC и на проектната компания, е за възвръщаемост от 11 - 12 г. при първоначална пазарна цена от около 10 ст. за киловатчас и начална производствена цена на електроенергията от "Белене" между 3,5 и 6 ст. за киловатчас - почти двойно по-ниска от пазарната във всеки един момент от експлоатацията на централата.

4. Всеки поне малко запознат с развитието на ядрената технология и системите за безопасност няма никакво съмнение, че той е от "трето плюс" поколение. За това говорят системите за безопасност, вкл. пасивните, двойният контейнер (т.нар. оболочка), коркетчърът ("уловител на зоната" при хипотетични аварии). Това, че е 3 + поколение, е потвърдено и от специална мисия на Международната агенция по атомна енергия през есента на 2011 г., а преди това от Европейската комисия, когато утвърди проекта през 2007 г. Така че всякакви бръщолевения на тази тема са на хора, които просто не знаят за какво става дума.

5. По проект общо т.нар. разходи на собственика са 1,3 млрд. евро, но те са силно преувеличени по две причини. Първо, още през 2006 г. се водеха преговори с ЕК почти цялата тази инфраструктура да бъде изградена чрез финансиране от ЕС. И второ, това вече не е в такава степен задача на собственика на централата поради разделянето на електроенергийния системен оператор, а по-скоро на дружеството, което се занимава с развитието на електропреносната мрежа в страната. Но дори да приемем, че тези разходи трябва да са за сметка на собственика, те в никакъв случай не могат да надхвърлят 1,2 млрд. евро.

6. Нормалният срок за изграждане на една АЕЦ според статистиката е около 60 месеца - 5 години. Нашата е в много напреднал стадий с на практика лицензиран технически проект, подготвена и лицензирана площадка, произведена голяма част от оборудването и създадени структури, така че един четири-петгодишен период е напълно реалистичен за въвеждане в експлоатация.

7. Както и на съществуваща - с анализ на системите за безопасност, иницииране на непредвидени събития, чрез моделиране на евентуални въздействия от такива събития с компютърни програми. Такива са направени след аварията във Фокушима и за "Белене", и за "Козлодуй". И двете централи издържат всички стрес тестове за всички събития, които биха могли да се случат на площадките.

8. Не знам откъде сте го прочели това, но по съществуващия проект архитект-инженерът такива становища никога не е издавал. Друг е въпросът какво ще се случи с проекта "Белене", ако Бойко Борисов реши да го продаде на американски инвеститор, който чака пред вратата му, но това е вариант, по който даже не ми се ще да мисля.

9. 30-годишният проектен ресурс на 5-и блок изтича през 2017 г. На 6-и - през 2021 г. Те могат да бъдат удължени с 10-годишен период при изпълнение на програмата за модернизация и на всички изисквания на главния конструктор и на другите участници в тази програма. Като евентуално този 10-годишен период може да бъде удължен с още 10 г., но това вече е въпрос на малко по-далечно бъдеще.

10. Вече съм казвал, че подобен хибрид, какъвто предвиждат новият ръководител на централата - "експертът" по ядрена енергетика Валентин Николов, и другият "експерт" Делян Добрев, няма никъде по света. Руски ядрен реактор с американско гориво и системи за управление и с японска турбина е Франкенщайн, който никъде не работи. Не бих искал България да се превръща в експериментално поле на болни мозъци!

Виж тук отговорите на Мария Капон

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Мерките срещу чумата по свинете не са прекалени

    Забрана за фермерски пазари, отстрел на животни, умъртвяване на здрави прасета, дезинфекционни пунктове. Вероятно за някои тези мерки срещу африканската чума по свинете изглеждат прекалени. Но не са и причината е съвсем ясна - срещу заболяването лек няма. Единственият начин да се пресече е да се убиват животни, колкото и нехуманно да звучи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в