Българите болни, но мислят, че са добре

https://www.24chasa.bg/Article/1733726 www.24chasa.bg

Девет от 10 българи на възраст от 18 до 70 г. определят здравословното си състояние като добро, много добро и отлично, разкри проучване на “Ноема”, финансирано от “Филипс”. Мъжете са по-големи оптимисти от жените. Фактите обаче сочат друго - ставаме все по-болни. Докато през 2010 г. хората с хронични заболявания са били 20%, сега те са 30%.

Половината анкетирани смятат, че в следващите 5 г. не са изложени на риск за здравето си. Това безгрижие се обяснява вероятно с факта, че почти всеки десети никога не е ходил на профилактичен преглед. 40% пък са се проверявали при джипито преди години. До голяма степен се подценява важността на сърдечносъдовите и онкологичните заболявания.

Статистиката сочи, че инсулти и инфаркти стоят зад две трети от смъртните случаи. Тези заболявания притесняват едва един от 4-ма души. Половината участници в проучването смятат още, че у нас няма достатъчно медицинска техника за ранна диагностика и профилактика. 45% вярват, че новите технологии могат да удължат живота им. Затова мнозинството (75%) избират болница по оборудването и репутацията на лекарите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата