Нури Димитрова зарежда роклите си с емоции

https://www.24chasa.bg/Article/1734945 www.24chasa.bg
Нури Димитрова

Нури Димитрова създава преди 5 г. Nikol Atelier . - бранд за изискани вечерни и сватбени рокли. Влага много ръчна работа при изработката на моделите, работи индивидуално с клиентите. Реставрирана от нея сватбена рокля от 1948 г. е изложена в Етнографския музей в Несебър. Експозицията "Кралски сватби" предизвиква огромен интерес. Прецизно изработените миниатюрни копия на тоалети на бъдещите принцеси, които доскоро бяха изложени в ритуалната зала в Несебър, ще бъдат показани в НХГ утре по повод представянето на модерната концептуална артинсталация на Димитрова, наречена "Нурология".

"Нурология" е концепция за възприемане на модата на дрехата в хармония с емоционалните ни състояния. Може би има и някакъв вид омагьосване, но всъщност идеята е здраво стъпила на земята" - разказва Нури Димитрова. - Много хора, с които споделих идеите си, ми казваха, че е рано да ги представям. 2013-а била все още кризисна година. Това било все едно да засадя семе в пустиня. Но аз съм убедена, че сега е точният момент. През изминалите три години хората се наситиха на мода фаст фууд - бързо влизаш в магазина, избираш три-четири прилични модни евтини неща, носиш ги няколко пъти и ги изхвърляш без съжаление. Ние имаме нужда от нещо, което е само за нас, персонифицирано, индивидуално, носещо в себе си нашата емоция, нашето настроение, нашето усещане за света. Такива дрехи не се изхвърлят. Те са част от нас за цял живот. Това е "нурология" като концепция. Названието дойде от съвпадението на първите букви от моето име и немската дума nur, която означава "само" или "само за мен", "само аз", "единствено аз"..."

Непреходна е модата, която подчертава женствеността и красотата на жената, смята тя. Мисли, че всяка жена се стреми да бъде привлекателна и да притежава тоалет, който я прави неповторима. Тези тоалети се пазят завинаги.

А романтиката. Защо не! "Не ни остава много време за романтика, дори рядко обръщаме внимание на красивото. Но хората имат потребност от нежност. Така, както храним тялото си, трябва да храним и душата си. Мисля, че много хора вече го усещат. Затова моята нова колекция или бранд НУР е насочен към това, което е близо до душата. Всеки мъж би искал да усети порив да падне на колене пред прекрасната си любима, колкото и да му се струва, че това е демоде. Няма момиче, което да не търси своя принц и да не иска да бъде в неговите очи принцеса."

В своите модели Нури залага на естествената коприна, бялото, жълтото, тюркоаза. Обича детайли "извън времето" - старинни шивашки техники от старата ракла, на които вдъхва нов живот.
А роклята, която би ушила за себе си? Тя трябва да бъде много изчистена и светла.

Един съвет - тези рокли трябва да се носят със самочувствие. Всяка жена има право да бъде принцеса.