До новия "Кушлев" не достигало СРС с Дянков, Танов, Борисов и Мишо Бирата

https://www.24chasa.bg/Article/1735738 www.24chasa.bg
Пламен Георгиев

„До мен не е достигало СРС с Дянков, Танов, Борисов и Мишо Бирата". Това заяви новоизбраният шеф на комисията за конфискация и бивш зам.-министър на правосъдието Пламен Георгиев пред БНР.

Скандалът около покойния вече бивш собственик на пивоварната "Леденика" и президент на баскетболната федерация Михаил Михов избухна през януари 2011 г., когато се появи стенограма на телефонния разговор между Борисов и шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. В него премиерът казва по повод митническа проверка: "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...".

За аферата "Тановгейт" Пламен Георгиев каза: "Делото навремето беше стартирано срещу високите нива в митническата администрация. Аз тогава разписах използването на СРС и действително бяха записани доста такива разговори, но тези разговори, които впоследствие бяха изнесени, никога не са стигали до мен и това се доказа от комисията за разследване на СРС.

„Законът за конфискация има за цел да възстанови справедливостта. Искам дебело да подчертая, че този Закон е създаден, именно за да преследва лица, които са извършили престъпление", заяви Пламен Георгиев.

"Аз мога да гарантирам, че няма да допусна комисията да бъде въвлечена в каквито и да е извън законодателни способи за разрешаване на някакви проблеми, скандали и т.н.", обеща той.

Докато започне работа в комисията  за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, Георгиев ще се върне в Специализираната прокуратурата. Очаква се днес ВСС да гласува възстановяването му като прокурор. Георгиев поясни, че до 19 февруари трябва да бъде сформиран целият състав на комисията.

"Убеден съм, че в комисията ще влязат честни и почтени хора. Имах разговор с президента. Той ме увери, че са изработени много добри, прозрачни правила. Ще бъдат наблюдавани и от неправителствени организации, добави той и заяви, че е убеден, че Законът за конфискация е добър, тъй като лично е наблюдавал създаването му и е запознат с текстовете му. Не допускам той да бъде отменен, даже ми се струва несериозно", беше категоричен Георгиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт