НЦИОМ: ГЕРБ на 4,7% дистанция от БСП

https://www.24chasa.bg/Article/1736815 www.24chasa.bg

ГЕРБ и БСП са на 4,7% дистанция, която двете големи партии поддържат от три месеца. Това показва проучване на НЦИОМ от средата на януари.

Дни преди това социологическата агенция "Алфа рисърч" обяви 2 пъти по-малка разлика между двете формации - 2,4%.

Според данните на държавните социолози при избори сега ГЕРБ печели 24,2% вот, а БСП - 19,5 на сто. Третото място е за ДПС с 6,4 на сто подкрепа. Социолозите уточняват, че е рано да се установи как последните събития от Националната конференция на ДПС се отразяват на мобилизацията на симпатизантите на движението.
Движението на Меглена Кунева "България на гражданите", което печели вота на 5,9% от българите, е на четвърта позиция.

С над два пъти по-нисък резултат след тях се нареждат "Атака" (2,6%) и Синята коалиция (2,5%).

По думите на социолозите тези две формации също имат шанс да прескочат бариерата, но в коалиции - "Атака" с ВМРО, а ДСБ - с "Единство" във формата Синята коалиция.
Данните на НЦИОМ показват, че СДС, оглавявано от Емил Кабаиванов, не може да влезе самостоятелно в следващия парламент. Проучването на регистрира през последните месеци нарастващи симпатии към НФСБ и ГОРД.

Изследователите нямат категолична прогноза за шансовете на коалицията между РЗС на Яне Янев и Веселин Марешки. Но според данните заявката на Марешки за участие във вота през юли му носи стартово одобрение от 14%.

33,7% декларират, че няма да гласуват на парламентарните избори тази година.
В проучването на НЦИОМ Бойко Борисов е най-харесваният лидер на политическа сила с 41,5 на сто одобрение. Следват го Меглена Кунева (31,5%) и Сергей Станишев (27%).
В първите десет партийни лидери са още Красимир Каракачанов - 26,3 на сто, Надежда Нейнски - 16,8%, Волен Сидеров - 12,1%, Яне Янев - 11,2%, Мартин Димитров - 9,7%, и Иван Костов - 9%.

Покрай кампанията за референдума изследователите от НЦИОМ са измерили общественото одобрение и към някои от участниците в инициативни комитети.
Янаки Стоилов е одобряван от 20%, а Мария Капон - от 13,8%. Народния представител Иван Иванов подкрепят 10 на сто от анкетираните, показва проучването.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо