Го - най-сложната игра! Любимата на Бил Гейтс

https://www.24chasa.bg/Article/1738052 www.24chasa.bg
Дъска за ГО от партия в напреднала фаза.

“Този е спортист, значи е тъп!” Ежедневно се сблъскваме с подобни умозаключения, подценяващи способностите на даден човек в конкретна област или обиждайки голяма част от спортистите, чиято работа просто не е да показват мисловния си капацитет. Но, естествено, има игри, в които той е на пиедестал. Затова ви представяме най-сложната интелектуална практика на земята. Играта, която и най-мощният компютър не може да разгадае напълно. Стратегията на ГОлемия успех в живота. Или просто Го.

Създадена е в Древен Китай преди над 4000 години. Стигнала е до нас, без правилата й да се променят. Но се прилага в живота еднакво полезно, независимо от главозамайващото развитие. В Китай я наричат Вейчи. В Япония – Иго. В Корея – Бадук. Във Виетнам е Ко-вей. В Монголия е Дьорвьолч. В Тайван – Гое. В нашия свят е позната като Го.

В България играта зад името всъщност е малко позната. Опитваме да вдигнем малко завесата с помощта на един от прокаралите Го у нас преди 8 години - Емил Иванов – майстор на спорта по шахмат, състезател по спортен бридж, баскетбол и страстен любител на тениса. Открил своето истинско призвание в Го. Емил е шеф на Българската Го асоциация, а в момента практикува и запознава на две места – в Софийския Го клуб и в столичното 18-о училище, където работи като психолог.

Деца по време на европейско първенство, на което от няколко години Емил Иванов води и българчета.
Деца по време на европейско първенство, на което от няколко години Емил Иванов води и българчета.

"Го не е само спорт. Това е многопластово явление. Културен феномен, който малко се разбира. Навсякъде в западния свят се разбира единствено спортната страна. А дълбоките му корени са самата източна философия - ин и ян, черно и бяло, квадратната дъска с 361 кръстосани точки, на които се поставят белите и черните пулчета... Всичко това символизира самия живот. Това е един вид Вселената", разказва Емил Иванов.
Всъщност, за да е по интересно, може би по-рано трябва да се спомене, че Го е една от любимите игри на Бил Гейтс. Играел я е Айнщайн.

Но как се играе? Как се печели? За да обясни по-лесно, Емил Иванов прави паралел с доста по-познатия ни шахмат.

Интересни са анализите между шаха и Го. Играта шах започва на едно поле от 64 полета, в което се подреждат две армии - бяла и черна. Основната цел е шах и мат на противниковия цар. И в процеса двете армии се срещат и се унищожават взаимно. И който е по-добър в това унищожение, печели. Това е и основната принципна разлика. В Го всичко започва на празна дъска. Всеки играч поставя по едно пулче (черно или бяло). И основната идея е заграждането на територии. Затова тази игра е толкова близка до самия живот. Човек се ражда и няма нищо. С всеки изминал ден трябва да поставиш някакво камъче, което да ти огражда сфери или територии на влияние. Те могат да бъдат духовни, материални... Колкото по-стратегически и мъдро играеш тази игра, толкова по-добре се реализираш в течение на годините. И в живота, и професионално, и духовно и материално... Победител в играта Го е този, който е оградил повече територии и има повече пленници. Но най-важно е заграждането на територии. Играта свършва, когато вече няма ефективни ходове и двамата играчи казват "пас" - "пас". В Го играчът няма цел да унищожи противника. Напротив - двама участвате в една обща конкурентна игра. Както и в света - има много държави, само че има граници. И в ГО играта е да направиш границите така, че твоята територия да е по-голяма от тази на противника. А границите се изграждат, когато белите и черните пулчета направят вериги, които да се допират една до друга. Веригите трябва да са по прави линии.
Но се оказва, че това е най-сложната математическа задача - при празна дъска, при невероятния брой възможни ходове (някои считат, че те са повече от атомите във Вселената)...

Ако шахът е унищожение, Го е съзидание. С всеки ход се опитваш да заградиш сферите, които са ти жизненонеобходими, за да живееш и да се изявиш по-добре.

Веднъж поставено, пулчето не се мести, както е в шаха. А си стои на мястото. Освен ако не бъде обградено от чуждите пулчета, тоест да загуби своите свободи. Колкото е по-дълга веригата от пулчета, толкова и свободата е по-голяма. Това пак е философия на живота. Колкото повече свобода имаш, толкова си по-независим и имаш потенциал за развитие.

Другата нишка освен спортната е Го като инструмент за обучение на децата. Тук са и най-големите постижения на училищния психолог в столичното 18-о СОУ. Само там има клуб по Го. "Това е моята идея и експеримент. Чрез тези игри, занимавайки децата, да развивам тяхното мислене. Както и да ги откъсна от разните вредни влияния", разказва Емил Иванов.

Третата нишка, която за България е все още съвсем зачатъчна, е Го и бизнесът. Не случайно бившият директор на японските авиолинии обяснява в книга, че е започнал успешен бизнес със строене на хотели в Америка, благодарение на познанията си по Го.
Учени правят изследване на двете полукълба на мозъка, който не може да се влияе просто от конкретни ходове. И откриват, че при шаха се натоварва повече лявото полукълбо.

Или логическите разсъждения. А при Го - дясното, или интуицията. “Затова при шаха компютрите са толкова силни. Вече има програми, които побеждават световните шампиони. А при Го компютър трудно ще бие професионалист”, разяснява Емил Иванов.
Партиите са много по-дълги спрямо шаха. В него, ако 60 хода средно са достатъчни, за да се изясни една партия, то в Го ходовете са 350-360.

Бившият съветник по националната сигурност и държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър прави следното изказване: "Китай спечели геополитическата битка със Запада, именно защото залага на принципите на играта Го. А Западът губи геополитическата битка, защото се основава на шаха."

Когато Барак Обама се среща с китайския президент Ху Дзинтао през ноември 2009 г., човекът №1 в САЩ подарява на домакина си комплект за Го, включващ направена в Америка дъска, китайски нефритови камъни, сложени в стъклени купички, изработени на Западното крайбрежие на щатите. Актът на Обама се тълкува като признание на китайската култура и история, а подаряването на комплекта за Го символизирало хармонията, сътрудничеството и елегантния стил в дипломатическата игра.

Е, ако някой от вас иска да се пробва, не е нужно да залага на скъпарския комплект в стил "Обама". Дъска и пулчета най-евтино в София могат да се купят за по 15 лева.

Демонстрират Го на фестивал в Правец

За първи път ГО става част и от фестивала на мисловните спортове в България. Зимното му издание започва днес и продължава до другата неделя в Правец. На 2 февруари в “РИУ Правец” ще бъде направена демонстрация по ГО пред няколко класа от местното училище по информационни технологии. След това ще се проведе и турнир по ГО. България е 33-ата страна в Европа, която има регистрирана асоциация. А в проявите у нас се включват посолствата на Япония, Китай и Корея.

Във фестивала на мисловните спортове в Правец основна линия ще има турнирът по покер - играта, за която се говори най-много у нас от началото на годината покрай спечелените 1,86 милиона долара от пловдивчанина Димитър Данчев на PokerStars Caribbean Adventure - най-престижното събитие извън Лас Вегас. В Правец ще се съберат доста българи, вървящи по стъпките на Митко. Една от емблематичните фигури в турнира по покер ще е Георги Лозанов. Интересно е, че в атрактивния дамски турнир ще участва съпругата му Галя.

В надпреварата по табла пък ще има награда "За главата на Любен Дилов-син" за този, който го отстрани.

Сребърната медалистка от олимпиадата в Солун през 1984 г. и 9-кратна шампионка на България по шахмат - Маргарита Войска, ще играе едновременно на 20 дъски срещу претенденти да я матират... или поне да измъкнат реми.

Последната “дисциплина”, в която ще се надпреварват “умниците”, е спортен бридж.