Го - най-сложната игра! Любимата на Бил Гейтс

https://www.24chasa.bg/Article/1738052 www.24chasa.bg
Дъска за ГО от партия в напреднала фаза.

“Този е спортист, значи е тъп!” Ежедневно се сблъскваме с подобни умозаключения, подценяващи способностите на даден човек в конкретна област или обиждайки голяма част от спортистите, чиято работа просто не е да показват мисловния си капацитет. Но, естествено, има игри, в които той е на пиедестал. Затова ви представяме най-сложната интелектуална практика на земята. Играта, която и най-мощният компютър не може да разгадае напълно. Стратегията на ГОлемия успех в живота. Или просто Го.

Създадена е в Древен Китай преди над 4000 години. Стигнала е до нас, без правилата й да се променят. Но се прилага в живота еднакво полезно, независимо от главозамайващото развитие. В Китай я наричат Вейчи. В Япония – Иго. В Корея – Бадук. Във Виетнам е Ко-вей. В Монголия е Дьорвьолч. В Тайван – Гое. В нашия свят е позната като Го.

В България играта зад името всъщност е малко позната. Опитваме да вдигнем малко завесата с помощта на един от прокаралите Го у нас преди 8 години - Емил Иванов – майстор на спорта по шахмат, състезател по спортен бридж, баскетбол и страстен любител на тениса. Открил своето истинско призвание в Го. Емил е шеф на Българската Го асоциация, а в момента практикува и запознава на две места – в Софийския Го клуб и в столичното 18-о училище, където работи като психолог.

"Го не е само спорт. Това е многопластово явление. Културен феномен, който малко се разбира. Навсякъде в западния свят се разбира единствено спортната страна. А дълбоките му корени са самата източна философия - ин и ян, черно и бяло, квадратната дъска с 361 кръстосани точки, на които се поставят белите и черните пулчета... Всичко това символизира самия живот. Това е един вид Вселената", разказва Емил Иванов.
Всъщност, за да е по интересно, може би по-рано трябва да се спомене, че Го е една от любимите игри на Бил Гейтс. Играел я е Айнщайн.

Деца по време на европейско първенство, на което от няколко години Емил Иванов води и българчета.

Но как се играе? Как се печели? За да обясни по-лесно, Емил Иванов прави паралел с доста по-познатия ни шахмат.

Интересни са анализите между шаха и Го. Играта шах започва на едно поле от 64 полета, в което се подреждат две армии - бяла и черна. Основната цел е шах и мат на противниковия цар. И в процеса двете армии се срещат и се унищожават взаимно. И който е по-добър в това унищожение, печели. Това е и основната принципна разлика. В Го всичко започва на празна дъска. Всеки играч поставя по едно пулче (черно или бяло). И основната идея е заграждането на територии. Затова тази игра е толкова близка до самия живот. Човек се ражда и няма нищо. С всеки изминал ден трябва да поставиш някакво камъче, което да ти огражда сфери или територии на влияние. Те могат да бъдат духовни, материални... Колкото по-стратегически и мъдро играеш тази игра, толкова по-добре се реализираш в течение на годините. И в живота, и професионално, и духовно и материално... Победител в играта Го е този, който е оградил повече територии и има повече пленници. Но най-важно е заграждането на територии. Играта свършва, когато вече няма ефективни ходове и двамата играчи казват "пас" - "пас". В Го играчът няма цел да унищожи противника. Напротив - двама участвате в една обща конкурентна игра. Както и в света - има много държави, само че има граници. И в ГО играта е да направиш границите така, че твоята територия да е по-голяма от тази на противника. А границите се изграждат, когато белите и черните пулчета направят вериги, които да се допират една до друга. Веригите трябва да са по прави линии.
Но се оказва, че това е най-сложната математическа задача - при празна дъска, при невероятния брой възможни ходове (някои считат, че те са повече от атомите във Вселената)...

Ако шахът е унищожение, Го е съзидание. С всеки ход се опитваш да заградиш сферите, които са ти жизненонеобходими, за да живееш и да се изявиш по-добре.

Веднъж поставено, пулчето не се мести, както е в шаха. А си стои на мястото. Освен ако не бъде обградено от чуждите пулчета, тоест да загуби своите свободи. Колкото е по-дълга веригата от пулчета, толкова и свободата е по-голяма. Това пак е философия на живота. Колкото повече свобода имаш, толкова си по-независим и имаш потенциал за развитие.

Другата нишка освен спортната е Го като инструмент за обучение на децата. Тук са и най-големите постижения на училищния психолог в столичното 18-о СОУ. Само там има клуб по Го. "Това е моята идея и експеримент. Чрез тези игри, занимавайки децата, да развивам тяхното мислене. Както и да ги откъсна от разните вредни влияния", разказва Емил Иванов.

Третата нишка, която за България е все още съвсем зачатъчна, е Го и бизнесът. Не случайно бившият директор на японските авиолинии обяснява в книга, че е започнал успешен бизнес със строене на хотели в Америка, благодарение на познанията си по Го.
Учени правят изследване на двете полукълба на мозъка, който не може да се влияе просто от конкретни ходове. И откриват, че при шаха се натоварва повече лявото полукълбо.

Или логическите разсъждения. А при Го - дясното, или интуицията. “Затова при шаха компютрите са толкова силни. Вече има програми, които побеждават световните шампиони. А при Го компютър трудно ще бие професионалист”, разяснява Емил Иванов.
Партиите са много по-дълги спрямо шаха. В него, ако 60 хода средно са достатъчни, за да се изясни една партия, то в Го ходовете са 350-360.

Бившият съветник по националната сигурност и държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър прави следното изказване: "Китай спечели геополитическата битка със Запада, именно защото залага на принципите на играта Го. А Западът губи геополитическата битка, защото се основава на шаха."

Когато Барак Обама се среща с китайския президент Ху Дзинтао през ноември 2009 г., човекът №1 в САЩ подарява на домакина си комплект за Го, включващ направена в Америка дъска, китайски нефритови камъни, сложени в стъклени купички, изработени на Западното крайбрежие на щатите. Актът на Обама се тълкува като признание на китайската култура и история, а подаряването на комплекта за Го символизирало хармонията, сътрудничеството и елегантния стил в дипломатическата игра.

Е, ако някой от вас иска да се пробва, не е нужно да залага на скъпарския комплект в стил "Обама". Дъска и пулчета най-евтино в София могат да се купят за по 15 лева.

Демонстрират Го на фестивал в Правец

За първи път ГО става част и от фестивала на мисловните спортове в България. Зимното му издание започва днес и продължава до другата неделя в Правец. На 2 февруари в “РИУ Правец” ще бъде направена демонстрация по ГО пред няколко класа от местното училище по информационни технологии. След това ще се проведе и турнир по ГО. България е 33-ата страна в Европа, която има регистрирана асоциация. А в проявите у нас се включват посолствата на Япония, Китай и Корея.

Във фестивала на мисловните спортове в Правец основна линия ще има турнирът по покер - играта, за която се говори най-много у нас от началото на годината покрай спечелените 1,86 милиона долара от пловдивчанина Димитър Данчев на PokerStars Caribbean Adventure - най-престижното събитие извън Лас Вегас. В Правец ще се съберат доста българи, вървящи по стъпките на Митко. Една от емблематичните фигури в турнира по покер ще е Георги Лозанов. Интересно е, че в атрактивния дамски турнир ще участва съпругата му Галя.

В надпреварата по табла пък ще има награда "За главата на Любен Дилов-син" за този, който го отстрани.

Сребърната медалистка от олимпиадата в Солун през 1984 г. и 9-кратна шампионка на България по шахмат - Маргарита Войска, ще играе едновременно на 20 дъски срещу претенденти да я матират... или поне да измъкнат реми.

Последната “дисциплина”, в която ще се надпреварват “умниците”, е спортен бридж.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Щерката на Стоянка отново отказа брак Един от най-талантливите писатели Любо Дилов-син е сред малкото мъже, виждали дъщерята на Стоянка Мутафова – Муки, без дрехи. Това твърди самият той в спомените си. Случката била преди повече от 35 години, когато младият Дилов бил сред най-буйните тийнейджъри в столичния квартал "Лозенец",

"Нямам силикон в гърдите. Всичко е натурално и дар Божи", призна пред Гала младата тийнидолка Тита. Естественият бюст на певицата е честа гореща тема, като някои дори я определят за достойна наследница на ритонката Катя. Антилопата търси тоалет за надарените си прелести, тъй като тази година ще бъде абитуриентка.

Богатият бизнесмен Никола, с който Мис България 2009 г. Антония Петрова летеше в облаците, я е зарязал, научи вестникът от приятелки на красавицата. Двамата не са заедно от месец, като според запознати на Никола му писнало от постоянните прищевки на Тоца. Блондинката не само настоявала да го следва навсякъде по бизнес срещите му в чужбина,