Нов подход увеличава успеха при инвитро

https://www.24chasa.bg/Article/1738467 www.24chasa.bg
Д-р Валентин Лачев съветва жените, които не могат да заченат по естествен начин. СНИМКА: Илияна Ангелова

С 35% успеваемост на инвитро може да се похвали болница "Св. Лазар", където процедурите се прилагат от 8 г. Тогава е създадена лабораторията за асистирани репродуктивни техники. Успех при една от три жени е много добро постижение, ако се вземе предвид, че средната възраст на жените, които искат да имат собствено дете по този начин, непрекъснато се повишава, казва д-р Валентин Лачев, завеждащ лабораторията. За 2012 г. средната възраст на преминалите през нашата лаборатория жени е 37 г., но има и жени на 50 г., допълва той. За да постигнат високия отчетен резултат, лекарите от болница "Св. Лазар" въвеждат нови схеми на стимулация, съобразени с възрастта на жените и по-добри среди за развитие на получените ембриони. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-голяма е вероятността да се наложи тя да използва дарени яйцеклетки поради изчерпване на яйчниковия й резерв.

Тогава се използват само доказани с качествата си дарителски яйцеклетки, посочва д-р Лачев. Използват се такива от раждали жени до 30-годишна възраст. След това дарените яйцеклетки се подлагат на инвитро манипулации. В тези случаи обикновено съпругът е този, който има репродуктивен проблем. Това означава, че при мъжа се налага асистирана репродукция - ИКСИ, но при жената всичко е наред. След стимулация на яйчниковата функция могат да се получат 15-20 качествени яйцеклетки, част от които тя би могла да дари безвъзмездно. При тези жени предварително се извършват всички необходими изследвания, които са условие за дарителството - генетични тестове, изследвания за наследствени заболявания, СПИН, сифилис, хепатит и др.
Често причините за безплодие при жените след 40 г. са свързани с анатомични промени в матката. Става дума за миоми на матката, полипи, а и други състояния, които правят трудно или невъзможно износването на една бременност. "Като лекар мисля, че час по-скоро трябва да се приеме забравеният след първо четене проектозакон за заместващата бременност, т.е. да се даде възможност на здрави жени да износят бебето на други, които по здравословни причини не могат да забременеят, - пояснява д-р Лачев. - Този закон е важен и трябва да бъде приет, за да може да помогнем на повече жени.

Все повече семейства с по-висока средна възраст търсят помощта на ин витро лабораторията в болница "Св. Лазар". Това прави предизвикателствата по-големи, но пък и радостта от успеха е заслужена. Ние не само не правим опити да се освободим от тази група пациенти, но с времето натрупахме много опит и успешно помагаме и в най-трудните случаи", разказва специалистът. Екипът на лабораторията за асистирани репродуктивни техники отбелязва осем години от създаването й. Така болница "Св. Лазар" предлага пълно обслужване на жените, които планират да станат майки - от инвитро процедурите през наблюдението по време на бременността и възможност за раждане при най-добри условия. След това има и детска консултация на новородените деца. "Основният ни стремеж през цялото време е бил не само да подобрим условията за нашите пациентки с въвеждане на нова апаратура и луксозни битови условия, но и да направим и достъпни нашите прегледи, консултации и лечение", прави равносметка д-р Лачев. Именно затова през 2009 г. болницата сключва договор с държавния фонд за асистирана репродукция. Така пациентите получават шанс за безплатни опити с инвитро. "С фонда работим успешно вече пета година и всички семейства, които са одобрени за безплатни ин итро процедури, могат да ги извършат при нас. При това не се изисква да чакат с месеци или да доплащат за други изследвания. От 2012 г. болница "Св. Лазар" има договор с НЗОК, така че забременелите жени могат да бъдат приети, за да родят в болницата по клинична пътека, при това при много по-добри условия от общинските и държавни болници.