Лекарства за хепатит С изпаднаха от безплатната листа

https://www.24chasa.bg/Article/1738491 www.24chasa.bg
Пациентски организации сигнализират за проблем с нови лекарства.

Нови модерни лекарства за хепатит С и множествена склероза остават извън позитивния списък, въпреки че са били одобрени от здравното министерство, съобщиха пациентски организации. Включването на нови оригинални медикаменти в листата става само два пъти годишно - от 1 януари и от 1 юли. Това означава, че пациентите ще чакат още половин година.

Лекувах се с бетаферони, но не ми подействаха, разказва Магдалена Ханади, на 34 г. Тя е с множествена склероза от 12 г. Получавала кризи през няколко месеца. По време на най-тежката била прикована на инвалиден стол. Тогава я включили в програма с ново лекарство и сега жената се чувства много добре.

Очаквала от Нова година да го получава по каса. С изненада разбрала, че лекарството няма да се реимбурсира от януари. Причината била недоразумение за срокове при подаване на документите между фирмата и комисията по лекарствата. След запитване от медии пациенти обаче вчера от НЗОК обявиха, че медикаментът за домашно лечение ще бъде достъпен от 1 февруари.

Лекарствата за хепатит С обаче остават за второто полугодие. Подадени са всички необходими документи, но комисията в последния момент поиска фармакоикономически анализ от български специалист, обясниха от едната фирма. До момента нямало такава практика. Освен това в България не е много ясно остойностяването на медицинските услуги, така че подобен анализ е труден. Смятам, че комисията прилага административни похвати, за да отложи с половин година изписването на новите медикаменти, заяви Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Подценявал се фактът, че много от болните дотогава ще се влошат и може да стигнат до чернодробна трансплантация.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата