Защо 40-годишнината не се празнува

https://www.24chasa.bg/Article/1740086 www.24chasa.bg
Вярванията, че 40-ият рожден ден носи неблагополучие, идват от езическите времена, но и днес много хора продължават да се съобразяват с тях.

Именно поради това продължава да е валиден съветът - ако нещо ви гложди отвътре, по-добре се откажете. Суеверията влияят най-силно на тези, които вярват в тях. Така или иначе поводи за празнуване има достатъчно.

Суеверието за 40-ия рожден ден е свързано преди всичко със значението, което редица древни култури влагат в числото 40. В Светото писание се казва, че потопът е продължил 40 дни, 40 години Мойсей водил евреите из пустинята.

С 40 са свързани и много народни вярвания за раждането и смъртта. Бебето не трябвало да бъде показвано пред чужди очи до 40-ия си ден.

Някои смятат, че стените на дома са достатъчна защита, и празнуват само сред най-близките.

40 дни след смъртта се прави помен за покойниците. Вярва се, че тогава смъртта се навърта наблизо и не бива вниманието да бъде привличано. Светлините от тортата на 40-ия рожден ден могат да я накарат да дойде на тържеството, смятат старите хора. В Русия дори казвали: "Отпразнуваш ли 40, няма да доживееш 50". По същата причина има хора, които не празнуват 9-ия рожден ден на детето си.

В Средна и Източна Азия 40 се смята за фатално число или по-скоро 4 (според нумерологията обаче 4+0=4). Според вярванията на тези народи 4 носи нещастие и смърт. В азиатските страни няма четворки в болниците, числото се пропуска и при означаването на адресите.

Дори световният производител на мобилни телефони "Нокия", съобразявайки се с тези традиции, не поставя на моделите, пускани в продажба в азиатските страни, числата 4 или 40.

Запознати с картите таро пък припомнят, че смъртта е обозначена с буквата М, а на буквата мем в еврейската азбука отговаря числото 40. Всички тези поверия са свързани и с природните биоритми на човека, гласят по-научните обяснения. На границата на 40-те години настъпват сериозни промени в съзнанието и в миналото смятали, че за да върви гладко по-нататъшният път, е по-добре човек да не се шегува със съдбата и да не устройва пиршества.

Впрочем съвсем скоро бе направено откритието, че развитието на човешкия мозък завършва именно на 40 години, а не още в детството. Според новите данни процесът на формирането на префронталната кора завършва именно в този период.

С други думи, човек продължава да се учи до тази възраст, а след това използва наученото през останалата част от живота си. Т.е. на 40 г. той вече наистина е пораснал.

Вярванията за 40-ия рожден ден имат връзка и с живота в миналото. Продължителността на живот на предците ни е била доста по-кратка от сегашната. След 40-те години тогава са били смятани за напреднала възраст. Тялото е започвало да старее, болестите зачестявали и организмът вече не можел да се справя с тях. Празнуването на 40-ия рожден ден е било тълкувано като поздрав към приближаващата старост.

Според едно от суеверията от тази възраст нататък ангелът хранител напуска човека, той остава без върховна защита и трябва сам да се справя с всички неблагополучия.

В началото схващането за 40-ия рожден ден се отнасяло само за мъжете, а за жените имало забрана за празнуване на 53-ия рожден ден. В днешно време обаче много жени също се отказват от тържеството за 40-годишнината.

Други пък следват изработените от древността начини на защита или на заобикаляне на каквато и да било сакрална забрана. Някои отбелязват не 40-ия рожден ден, а деня след него. Други празнуват изпращането на 39-те години, а не идването на 40-те. За трети е достатъчно да са убедени, че стените на дома са убежище и ако се празнува вкъщи, и то само с най-близките, нищо лошо не може да се случи.

Разбира се, страшно много хора са убедени, че тези суеверия са пълна глупост и засягат само онези, които им се поддават. Психолози обаче сериозно съветват, че ако това създава някому притеснения, по-добре датата наистина да бъде отмината. Предполага се, че близките ще проявят разбиране.

Не се даряват огледала и остри предмети

Традициите и поверията, свързани с рождените дни изобщо, произхождат още от езическите времена.

Смятало се е, че спазването на определени правила при празнуването на рождения ден предопределя дали годината ще е добра, или не за рожденика.

Едно от най-важните от тези правила е рожденият ден да не се празнува нито по-рано, нито по-късно. Не бива също така да се поздравяват хората предварително. Вярва се, че всяка година на рождения ден на човека идват ангелите и душите на умрелите роднини, за да изслушат пожеланията към рожденика и да ги изпълнят.

Ако се празнува в друг ден, те няма да са там и няма да могат да помогнат.

Ако рожденият ден се пада в събота, е по-добре да се празнува в по-тесен кръг и не много шумно. Тъй като шестият ден от седмицата е бил посветен на духовните занимания, смятало се, че прекаленото веселие в този ден е неуместно.

Много народни вярвания са свързани и с подаръците. Не е прието да се поднасят жълти цветя, защото те могат да доведат до раздяла. Раздялата е свързана и с подаряването на часовник.

Не бива да се дават остри предмети - те водят до кавги и разводи. За да се заобиколи това вярване, човекът, на когото се подарява нож, дава в замяна монета, все едно го купува.

Някои народи забраняват да се подаряват перли, защото носят тъга. Древните гърци са ги наричали сълзите на нимфите.

В никакъв случай не се подарява огледало, защото това носи големи нещастия. Вратовръзката като подарък пък може да се приема само от най-близките хора, защото обвързва рожденика с човека, който я е подарил.

Ако пък по време на празненството се счупи чиния или чаша, тя трябва да се изхвърли, когато и последният гост е напуснал къщата. Друго вярване гласи, че дори да се полее или изцапа, рожденикът не трябва да се преоблича.

От поведението в деня на празника зависи как ще премине цялата година. Ако човек е весел и бодър, то и следващите месеци ще минат приятно. Затова трябва да се внимава много в този ден да не дойде болест, защото тогава дните занапред ще бъдат уморителни и неблагополучни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,