Американци посрещнаха Нова година в родината на български дядо

https://www.24chasa.bg/Article/1744740 www.24chasa.bg

"Това е една от най-различните нови години, които съм имала - тази със семейството на дядо ми Джеймс в България. Не знам дали някога съм мислила, че ще се случи. Чувствах се благословена, че имам този шанс. Все едно бях осиновено дете, което за първи път ще види родната си майка. Беше вълнуващо, напрегнато и емоционално."

Това казва 51-годишната Шерил Писик от Плимут, Минесота, която пристигна със съпруга си Тод и двете им дъщери Джена (20) и Хейли (17) ден преди Нова година в родината на дядо си, емигрирал в Америка около 1910 г. Тук я чакаха цял куп роднини, открити от "24 часа", начело с 87-годишния доайен Димитър Борисов от София, чиято баба Стояна била сестра на емигриралия дядо на Шерил.

Американската внучка не знаела какво да очаква от визитата, затова тръгнала отворена към всичко ново, което й предстои. Едно от най-вълнуващите й преживявания бил денят, прекаран в дома на българския братовчед Димитър и семейството му. Домакинът ги засипал със семейни снимки и спомени и им подарил своята книга "И бедните имат корен", в която описва семейната история. Тъкмо намирането на Шерил вдъхнови Димитър да завърши преди няколко години ръкописа, който бе започнал отдавна.
Синът му Росен пък поднесъл на гостите една от най-приятните изненади тук - разходка сред забележителностите на София със своя приятел доц. Димитър Андрейчин - преподавател по история на архитектурата в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Доцентът им обяснил до най-малки детайли историята на столицата.

"Хареса ми как София съчетава наследството от миналото с новата култура.
На една и съща улица можеш да намериш зеленчуков пазар и куп модерни магазини. Никога не позволявайте историческото наследство да си отиде, винаги помнете откъде сте дошли", казва Шерил.

Сред най-вълнуващите новогодишни подаръци, които получили, бил симфоничният новогодишен концерт в НДК, подарен от братовчеда Росен. "Каква наслада - концертът ни напомни тези, които сме виждали в САЩ", казва Шерил. Изживяването било още по-вълнуващо за двете й дъщери, които свирят в симфоничния оркестър на Минесота.

Семейството пристигнало в София след Сараево и Белград, където по-голямата дъщеря Джена учи от няколко месеца по обмен с Белградския университет. "Не знаех какво да очакваме.

Намирам българите по-модерни и по-отворени Градът е чист и свеж", казва американката.

Това, което я впечатлило, е, че сънародниците на дядо й били приятелски настроени и готови да помогнат. Посрещането на Нова година на площад "Александър Първи" в София допълнило добрите впечатления. "Всичко беше организирано чудесно, хората се държаха възпитано, а когато ги видях да танцуват на улицата, беше толкова приятно", казва жената.

Храната не ги изненадала толкова много, колкото обикновено впечатлява други чужденци. "Може би защото в нашата кухня се чувства влиянието на дядо ми - печем чушки, завиваме сарми, имаме туршия. Бих искала да си занеса повече български деликатеси вкъщи, но щях да натрупам много свръхбагаж", казва Шерил. Все пак на връщане от Рилския манастир я изкушили няколко буркана чист балкански мед и пчелен прашец.

Тя обмисля да дойде отново през лятото, когато времето няма да й попречи да види цялата хубост от родината на дядо си. "На отиване към Рилския манастир бе мъгливо и не можахме да се насладим на природата, но на връщане видяхме чудесни планини. Искам да видя и красивите ви плажове на Черно море, а може да доведа и някои от братята и сестрите си", казва Шерил.

Не по-малко вълнуваща била българската визита за съпруга й Тод, в чиито жили тече полска и ирландска кръв. Това е второто му идване в България. Преди година и половина мъжът пристигна с дъщеря си Джена. Още тогава тийнейджърката сподели: "Прекарах страхотно. Това е най-забележителното пътуване в живота ми. Един ден ще разказвам на децата си за него." Тя допълни, че намира България за изключително
красива и интересна, пълна с история и култура. Момичето съжали, че не успяло да види всички роднини, пръснати в София, Нови пазар, Шумен, Търговище и Варна. Тогава Димитър и синът му Росен я заведоха в Търново, Арбанаси, Етъра и в родното място на прадядо й - Катранджии, където още се пази родната му къща. Баща й Тод пък се зарече, че скоро ще доведе съпругата си Шерил и другата дъщеря в родината на непознатия дядо Джеймс.

Днес Тод е доволен, че е изпълнил мечтата си. "Едно от най-приятните неща бе общуването с хората тук и взаимното ни любопитство един към друг. Но най-голямото ми удоволствие бе да видя как жена ми общува с българското си семейство", казва мъжът.
Впечатлили го още естествената красота на страната и многото хора, които говорят английски. "Надявам се българите да направят необходимите жертви, за да позволят на страната да се развива и просперира за следващите поколения", казва американецът.
Дъщерите им Хейли и Джена също били очаровани от България. Те няколко пъти се впуснали на неразумно дълги обиколки из София, в резултат на което се изгубили. "Малко се поизплашихме, но като поразпитахме няколко души, успяхме да се доберем обратно до хотела. Хората бяха приятелски настроени - далеч повече, отколкото само да се ориентираме в града", казва Хейли.

"Влюбих се в България. Не си представях, че има толкова неща за виждане и правене тук. Уникално място. Хората са късметлии, че живеят в такава страхотна страна", смята тийнейджърката. Майка й Шерил запечатваше всеки миг от българската визита на семейството с таблета си и моментално качваше снимките във фейсбук.

Вдъхновен братовчед довърши книга за рода

Вдъхновен от намирането на роднините в Америка, българинът Димитър Борисов довърши и издаде книга за рода, пръснат из цяла България и стигнал чак в Америка. Нарече я "И бедните имат корен".

Там емигрантът Димитър станал Джеймс. Имал 2 дъщери - майката на Шерил - Елинор, и Джоан. "Мама почина през 2000 г., а леля - ден след завръщането ни от България. За съжаление, не можа да ни дочака да й покажа снимките и да й разкажа за преживяванията ни в родината на баща й", казва Шерил.

Американската внучка започнала да проявява интерес към семейната история преди няколко години. Запалил я съпругът й Тод, който успял да открие корените си в Полша и Ирландия. Шерил успяла да намери стари писма и снимки на своя български дядо, от които научила, че оставил братя и сестри в България. В едно от тях пишел, че мечтае да се върне да види семейството си, но това не станало никога. Починал през 1972 г.
През юни 2008 г. Шерил пътувала до Гърция със своя приятелка, която успяла да издири роднините си. "Присъствах на тази среща, пълна с обич и емоции, и тайно й завиждах. Надявах се това да се случи и на мен някой ден", казва жената. Когато "24 часа" й помогна да открие близките си тук, тя била приятно изненадана, че българските й роднини също не са ги забравили. "Просто не смеехме да ги търсим, защото такива бяха времената. Семейството ми прекъснало връзката през 1949 г., когато аз постъпих във военно училище", разказа братовчедът Димитър.

Вдъхновен от интереса на американските си братовчеди, той за няколко седмици успя да довърши книгата за родовата история. Покрай писането открил стари писма на вуйчо си. "В едно от тях ми пише, че му е много мъчно за братята и сестрите му, а във всеки ред се чувства носталгия", казва племенникът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи