Медицинският университет във Варна отваря филиал в Сливен

https://www.24chasa.bg/Article/1744750 www.24chasa.bg
Медицинският университет във Варна отваря филиали в странат.

Медицинският университет във Варна отваря филиал в Сливен. По-късно негови филиали ще има в Добрич и Шумен. Там обучението ще започне първо за акушерки и медицински сестри. Предстои стартиране и на система за дигитално обучение.

"По последни данни недостигът от лекари в световен мащаб е огромен – в порядъка на 1 милион. За малко повече от десетилетие от престижна професия медицината се превърна в обслужваща сфера, което е недопустимо, като се има предвид, че обучението е 6 години, а лекарска кариера и авторитет се градят поне още 10-15 г. Всичко това изисква създаването на условия за качествено и модерно обучение на бъдещи медици", казва проф. Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна.

За тази цел университетът модернизира базите си - преобрази основно университетската библиотека и има условия за качествено хранене на студентите. Физкултурният салон е след основен ремонт. Заниманията по футбол, баскетбол, волейбол и тенис са поверени на професионални треньори.

40 немски студенти учат медицина във Варна. Амбицията на ръководството е броят на европейските младежи в МУ да се удвои още догодина.