Фирми купували земя по морето за 2 лева на кв./м

https://www.24chasa.bg/Article/1745847 www.24chasa.bg
МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

Фирми са купували земя по морето на цени от 2 лева на кв./м. Това съобщи пред Нова телевизия земеделският министър Мирослав Найденов.

Той е получил късно снощи обобщение на исканите справки от областните управители, които до средата на 2008 година са продавали земите.

„Правени са от областните управители, които обаче са назначавани от Министерски съвет", уточни Найденов.

Според проверката по време на управлението на Тройната коалиция са били продадени 143 апетитни имота или общо около 2 000 декара земя.

„Имотите са покрай Варна и Бургас. Продавани са на цени от 2,03 или 2,58 лева", обясни министърът.

Списъкът с фирмите, които са купували, ще бъде предоставен на парламентарната комисия, която проверява съмнителните сделки.
Министърът отказа все още да съобщи име на фирми, но заяви, че в следващите дни те ще станат ясни.

„Ще се окаже, че са приближени до тогавашните управляващи", коментира Найденов. И добави: „Не вярвам да осъдят Станишев, но се надявам след 5 месеца хората да си спомнят какво е правил".

Според Найденов на следващите избори хората ще трябва да избират между Борисов и Станишев.

Що се отнася до пилешкото месо, в част от което беше открита вода, Найденов заяви, че ако някой продължава да го прави, ще бъде санкциониран сериозно.

„Това го правим в името на нашето здраве. Не може да има продукти, които имат до 50% съдържание на солеви разтвори, което е още по-опасно. Това е страхотен бич", заяви Найденов.

Тъй като големите вериги магазини, оказва се, са заредени със стотици тонове такова месо, от министерството са дали отсрочка от 20 дни, през които търговците да го продават, но трябва да е обозначено и да е на промоция.