Биолози: Домашните котки застрашават природата!

https://www.24chasa.bg/Article/1746362 Биолози: Домашните котки застрашават природата! Биолози: Домашните котки застрашават природата! www.24chasa.bg
Тази прекрасна котка участва през м.г. в международна изложба в София. Според американски биолози пухкавите домашни любимци са голяма заплаха за околната среда. Снимка: Румяна Тонева

Американски биолози, занимаващи се с въздействието на човека върху природата, установиха, че освен замърсяването на околната среда за истинска опасност за природата трябва да бъдат обявени и котките.

Когато тръгнат на разходка на открито, тези домашни любимци се превръщат в истински маниакални убийци, унищожаващи милиарди дребни същества като мишки и птички.

„Ние пресметнахме, че свободно движещите се домашни котки убиват 1,4 до 3,7 милиарда птици и 6,9 до 20,7 милиарда дребни бозайници годишно", се казва в мащабно изследване за влиянието на котките върху екологията, публикувано в сп. „Нейчър комюникейшънс".

Ноктите и зъбите на тези домашни любимци убиват повече диви твари, отколкото автомобилите по пътищата, отровите или строителството. Според учените пухкавите убийци освен това са виновни за изчезването на 33 животински вида на Земята. Тяхното пагубно влияние се усеща повече на островите, отколкото на континенталната суша, отбелязват специалистите.

Най.често жертва на котките стават земеровковите бозайници, мишките, полевките, катериците и малките зайчета. „Изследването ни показа, че котките представляват най-сериозната опасност за дивите животни в САЩ", казва пред Би Би Си Пийт Мара от Смитсоновия институт по биология и опазване на околната среда.

Сега учените се надяват да убедят любителите на котки да не пускат въобще любимците си на улицата. Досега влиянието на пухкавите създания върху екосистемата е било подченявано примерно около 4 пъти. А ако все пак те държат домашните им котки да продължат да се разхождат свободно, стопаните ще бъдат призовани да им поставят звънчета на врата. С тях ловът ще бъде поне 3 пъти по-неефективен.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Гърция започна разчистването на лагера "Идомени"

Най-малко 200 полицаи участват в започналото във вторник разчистване на гръцкия мизерен лагер "Идомени", намиращ се на границата с Македония. В лагера живеят над 8400 мигранти, според AFP.

DELFI: България иска от ЕС да подготви „план Б“ за бежанците

България отправи молба към ЕС да се подготви план за действие в случай, че Турция откаже да изпълнява своите задължения по разрешаването на мигрантската криза, предаде DELFI .

Индийски ресторантьор, убил клиент с къри, влезе в затвора

Собственик на индийски ресторант отива в затвора за шест години. Причината за тежката присъда е нестандартна - мъжът е осъден за това, че с кърито си причинил смъртта на клиент.

Атеистите в Англия и Уелс надминаха по брой християните

Според социологическите проучвания броят на хората в Англия и в Уелс, които се определят за атеисти се е увеличил и значително надминава броя на християните , пише The Guardian.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Китайски археолози откриха пивоварна на 5 хиляди години

Група археолози са открили по време на разкопки в китайската провинция Шенси всичко необходимо за производството на бира. Възрастта на откритите от тях глинени съдове със следи от ечемик, хмел,

Австралийката, загинала на Еверест, искала да покаже, че веганите са силни хора

Австралийката доктор Мария Стридом университетски преподавател и веган предприема не лекото пътуване за изкачване на Еверест, за да докаже, че хората, които не ядат месо не са слаби,

Новият премиер бута Турция към президентска република

Турция се нуждае от нова конституция и най-важната цел на правителството е да промени основния закон и да въведе изпълнителна президентска власт. Това обяви новият премиер на страната Бинали

Заради протести в рафинериите: Франция на прага на бензинова криза

Франция е на прага на бензинова криза. Социални протести блокираха 6 от общо 8-те рафинерии в страната и наложиха затварянето на повече от 1600 бензиностанции.

НАТО засилва мощно източния си фланг

На срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли ще бъдат взети преломни решения за присъствието на силите на алианса в Източна Европа. Това каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг,