Д-р Мохд Абуаси: Чуждите паспорти на терористите и мароканската симкарта изключват "Хизбула"

https://www.24chasa.bg/Article/1747210 www.24chasa.bg
Д-р Мохд Абуаси - директор на Центъра за близкоизточни изследвания СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

С д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания

- Д-р Абуаси, имате ли в Центъра за близкоизточни изследвания някакви новини или нови анализи около атентата в Бургас?
- Засега има само анализи, но се очаква през първата седмица на февруари да има и новини.
- За тогава е насрочено заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.
- Преди съвета или след него ще има изявления и новини около атентата.
- Какви са събраните данни досега?
- Досега всичко събрано изключва "Хизбула". Следите водят в съвсем друга посока. В този контекст интервюто на следовател Станелия Караджова във в. "24 часа" бе много интересно и извади важни неща. Проблемът дойде от споменаването на мароканската симкарта.
- Защо да е проблем споменаването на мароканската симкарта?
- Защото точно това е следа, която отвежда в съвсем друга посока - в район, в който "Хизбула" няма присъствие и не работи.
- В района на Северна Африка?
- Да, там, където е активна тази симкарта - в Мароко, Алжир, Мали, това е район, където "Хизбула" не действа. Няма нито структури, нито представители, нито дори симпатизанти. Там има много структури на "Ал Кайда" и това не е тайна за никого. Имаме и пресен пример - това, което се случи в Алжир. В атентата имаше и западно участие. Имаше холандец, двама канадци... Дори нещо повече. Единият от убитите терористи с канадски паспорт се оказа не просто участник, а координатор на атентата.
- Това е интересно, защото има информации, че в атентата в Бургас също са участвали хора с канадски паспорти. Също така и с австралийски.
- Не се учудвам, че има такава следа. Както към Канада, така и към Австралия. Но това отново насочва към "Ал Кайда" почти на 99%. Защото "Хизбула" не използва такива чужденци. И като вържем тази информация с това, което излезе за мароканската симкарта, посоката съвсем се измества.
- Но едва ли тези хора са се прибрали в Австралия или Канада.
- Най-вероятно не са нито там, нито в ЕС или САЩ, нито в друга нормална държава, в която биха могли да бъдат идентифицирани и извикани на разпит. По всяка вероятност се намират в държава или територия, в която няма силна централна власт. Защото в Арабския свят има места, в които не навсякъде държавата има пълен контрол. Да вземем например Сирия. Там е пълно с чужденци в момента. "Ал Кайда" ги използва масово. В Ливан - също. Екстремистите в Либия не се подчиняват на никаква централна власт. За Сомалия и Мали да не говорим. Южен Алжир - също. Но като говорим за канадска и австралийска връзка, има и друг момент. Агентите на Мосад, които се опитаха да убият шефа на "Хамас" Халед Мешаал в Аман през 1997 г., бяха с канадски паспорти.
Още по-рано в аферата "Лилехамер" - там убийците също използваха канадски паспорти. Сред убийците на Махмуд ал Мабхух (военен шеф на "Хамас") в Дубай през 2010 г. имаше двама мъже с австралийски паспорти. Тези паспорти са с откраднати самоличности. В случая с Бургас, ако извършителите са хора от "Ал Кайда", те биха могли също да ползват фалшиви паспорти или такива с откраднати самоличности. Въпреки че има и случаи, в които се ползват съвсем истински паспорти. Просто трябва да се уточни тези паспорти, с които българските служби разполагат, дали са на истински хора, или става дума за подправени или изцяло фалшифицирани документи. За пред съда всички тези подробности трябва да са изчистени.
- Казахте, че терористите от Бургас биха могли да се укриват в Ливан. Това не е ли следа към "Хизбула"?
- Не, защото Ливан не е изцяло под контрола на "Хизбула". Там работят и службите на други организации. В градове като Триполи например действат структури на "Ал Кайда".
Неслучайно точно от Ливан дойде поемането на отговорност за атентата в Бургас чрез един вестник. Това послание от "Кайдат ал джихад" бе цитирано първо от израелски медии, но точно израелските служби отхвърлиха истинността на тази декларация. Защо толкова бързо го отхвърлиха? Беше ли добре проверено всичко? Въобще има доста въпроси. Нека помислим над мотивацията и политическата целесъобразност на атентата. Какъв е смисълът "Хизбула" да извършва такъв жалък акт? Тези хора не са някаква маргинална групичка, те управляват Ливан. Разполагат с огромна политическа и военна мощ. "Хизбула" има ракети, които могат да достигнат до най-далечната точка на Израел. След като са водили реални сражения и дори са побеждавали редовната израелска армия, защо им трябва да атакуват неколцина туристи в чужбина? И без да поемат отговорност?! Защото непоемането на отговорност  обезсмисля подобен акт.
- Щом е безсмислен акт, ако няма поемане на отговорност, защо да вярваме, че е "Ал Кайда"?
- "Ал Кайда" не е една организация. По света има отделни хора или по-малки структури, които са правили различни атентати, без да имат връзка помежду си. За някои от тези атентати "Ал Кайда" е поемала отговорност, за други не е. Един терористичен акт има най-вече политически смисъл. Точно затова в българския случай "Хизбула" няма никакъв мотив. Освен това отношенията между България и Ливан в последните години са много добри. Тук дори идваха министри на "Хизбула". Това, разбира се, не се харесва на израелците...
- Израел твърди, че случилото се в Бургас е част от поредица атентати или опити за атентати - Кипър, Тайланд, Индия...
- За нито един от тези атентати или опити не е доказано, че са на "Хизбула". Кипър не се ангажира по случая. Индия и Тайланд също отхвърлиха тази теза.
- Свързани ли са обаче тези случаи с нашия?
- Те са свързани дотолкова, доколкото израелците пуснаха сигнали, че се готвят такива удари. При нас също беше така. Но нашите служби отрекоха да са били предупреждавани от израелските партньори.
- Информацията дойде от израелските сайтове.
- Точно така. От израелските медии дойде. И в Кипър беше така. "Хизбула" отдавна щеше да е в списъка с терористични организации, ако на всички тези места по света се беше доказало тяхното участие.
- Очаквате ли все пак да бъдат посочени виновниците за атаката в Бургас и доколко е възможно властите в София да обвинят "Хизбула"?
- Всички източници и не само мои, но и хора, които са близки до вътрешния министър Цветан Цветанов, до този момент са единни, че няма никакви данни за "Хизбула" и няма да се стигне до такова обвинение.
- Тоест смятате, че българските власти няма да посочат "Хизбула"?
- До този момент позицията на премиера Борисов е такава, че той няма да обяви нещо, без да има доказателства за това. Освен това той е като че ли на равна дистанция от мнението на политиците и на службите. Политиците са склонни да търсят мотиви, за да бъде обвинена "Хизбула", докато службите за сигурност са категорични, че няма никакви доказателства.
- Кои политици?
- Говоря най-вече за министрите на външните и вътрешните работи. Николай Младенов през цялото време е на тази позиция, докато Цветан Цветанов я застъпва по-категорично след посещението си в САЩ в края на миналата година. Тогава Вашингтон обеща политическа подкрепа на България и част от нея дойде под формата на две резолюции в Конгреса. Едната е свързана с "Хизбула", а другата - с България. Това не са два отделни изолирани казуса. Затова няма как да не видим връзката между двата документа. Що се отнася до доказателствата - те трябваше да бъдат осигурени от израелската страна. Разбира се, заедно с българското следствие. Но това, което дойде от Израел, не бе достатъчно и нямаше как да убеди българския премиер във вината на "Хизбула". Затова и се отложи според мен заседанието на Съвета по сигурност от 17 януари за 5 февруари. Тази отсрочка от близо три седмици бе направена с надеждата да се намерят нови, по-убедителни доказателства. Затова мисля, или по-скоро се надявам, че все пак властите в София няма да бъдат част от този сценарий, ще удържат на натиска и така България няма да бъде въвлечена в голям проблем.

  • За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е 
разумна

    За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е разумна

    Всички знаем, че пенсиите у нас са ужасно ниски. През последните години управляващите вдигат с много повече от законовото швейцарско правило само най-ниските. Това е добре, но така се руши пенсионната система, а и не е справедливо. Да, немислимо е човек да преживява с 250 лв. на месец, но той може да се подкрепи чрез социалното подпомагане
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си