Георги Данчов-Зографина рисува Левски по спомен, опитва се да го освободи

https://www.24chasa.bg/Article/1748888 www.24chasa.bg
Георги Данчов рисува Левски по спомени - негово дело са както черно-бяла литография, така и живописен портрет. СНИМКИ: АРХИВ

БИСЕРА ЙОСИФОВА 

Десетки български творци са понечвали да изобразят или поне да се доближат до автентичния лик на Васил Левски.

Всички те неизбежно са се позовавали на малкото портретни фотографии, както и на единствените художествени документи, които ни е оставил чирпанлията Георги Данчов-Зографина.

Ако търсим най-достоверния образ на Левски в изобразителното изкуство, то ще го открием в двата портрета - единия живописен, а другия литографски,
дело на верния другар и съратник на Апостола Георги Данчов.

Двамата се запознават през 1869 година в Сопотския манастир, където Георги Данчов и брат му Никола зографисват иконостаса, а Левски се отбива по комитетски дела. През следващите четири години до залавянето и смъртта на Апостола те са неразделни в обиколките из Чирпанско и Новозагорско.

Автопортрет на Георги Данчов-Зографина от НХГ

Домът на Георги Данчов се превръща в средище на тайния революционен комитет. По поръка на Левски 23-годишният художник изработва тайния шифър
за кореспонденцията между комитетите в Тракия. От това време е и уникалният му автопортрет, който ни представя един напет и самоуверен младеж, накипрен по мода "алафранга", сиреч с европейски дрехи, но с неизбежния робски фес на главата.
След залавянето на Левски мнозина от съратниците му са убедени, че ще бъде откаран в Цариград и там съден.

Детайл от автопортрета на художника

Ала единствено лудата глава Георги Данчов предприема действие и организира четири засади на барон-Хиршовата железница
по трасето към Цариград с наивната надежда да освободи Апостола.
Оттук нататък съдбата на художника добива особено драматична насока. Той е заловен и през февруари 1874 година след едномесечно мъчително пътуване пристига в Диарбекир на доживотно заточение. В архивите са запазени две писма, в които художникът описва житието-битието си на заточеник и поразен възкликва "...как е възможно на това място да е бил някога земният рай!..." и добавя: "Камъните тук са черни, като сюнгер продупчени, но тежки. Кучетата са всичките черни, водите също и душите на жителите такива..."

Зографина е оставил и забележителни портрети на други възрожденци и революционери - на репродукцията - Христо Ботев

Жестоки телесни страдания мъчат бедния заточеник "... от Петровден насам не съм се видял съвършено здрав: главоболие от горещината, треска, глисти, колики, ревматизъм и най-после маясъл...", оплаква се той на брат си.

Портрет на Захари Стоянов

Под предлог че ще рисува орнаменти към сури от Корана, Георги Данчов намира достъп до вилаетската литография, където тайно печата графики с патриотични и революционни сюжети. Скришом се занимава с фотография и е първият български художник, който е написал ръководство по въпроса - "Кратка историческа и практическа перспектива".

Прочутата му литография "Свободна България"

На третата година от заточението през 1876 година, до Диарбекир достига обнадеждаващата вест за избухването на Априлското въстание. Предрешен в черкезки дрехи, Георги Данчов съумява да избяга от Диарбекирската крепост,
изминава 700 километра през пустини и чукари и достига до руската граница. Установява се в Одеса, където рисува картината "Трагедията на България", известна като "Шуми Марица".

След Освобождението, подобно на Вазов в литературата, Зографина създава своя "епопея на забравените". Рисува и литографира портретите на Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Раковски, Каравелов, Ботев. Сред тях ликът на Апостола е особено ценен и още навремето живите поборници са поразени от постигната изключителната прилика и характер на образа.

До края на живота си Георги Данчов има за образец скромността и величието на Дякона. Живее скромно и твори неспирно, макар да е бил избиран в две велики народни събрания и няколко обикновени. Умира като народен представител на 19 февруари 1908 година, в деня, когато се навършват 35 години от обесването на Левски.

За рубриката

Това е третата страница от новата ни рубрика "Тайните на картините", която подготвя изкуствоведката Бисера Йосифова - зам.-директор на Националната художествена галерия и отговорник за Музея на социалистическото изкуство.

В първия материал разкрихме, че "шопът", който играе ръченица в известната картина на Мърквичка, всъщност не е нашенски селянин, а самият прочут британски журналист Джеймс Баучер.

След това разказахме как проф. Ненко Балкански е прекръстил картината си "Гъбарка" на "Ятачка", за да влезе в изложба. Позирала му е внучката на Баба Тонка - Лиляна, негова съпруга и постоянен модел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ослепителна визия се показа жената до Лионел Меси. Антонела Рокуцо и двама от синовете им - Тиаго и Матео, бяха главната атракция по време на кръщене в Каталуния тази неделя. Семейство Меси уважи своя добър приятел и бивш съотборник в "Барселона" Сеск Фабрегас, който организира церемонията в стара базилика.

Александър Везенков продължава да блести в тима на гръцкия "Олимпиакос". Атинският гранд се наложи като гост на "Паниониос" със 101:65. Двубоят беше от XX кръг на местното първенство. Българинът стартира като титуляр. Той записа 10 точки, 6 борби и 3 асистенции. Това беше 18-и успех за "Олимпиакос" през сезона срещу две загуби.

Срамно, жалко и тъжно! Мястото, където хиляди българи отдаваха почит на загиналите футболни легенди Георги Аспарухов и Никола Котков, е затрупано от гниещи боклуци, видя "България Днес". Пустееща постройка в близост до паметника на Витиня разнася тежка смрад на урина и фекалии. А паметната плоча, открита с тържествена церемония на 30 юни 2001 г.