Георги Данчов-Зографина рисува Левски по спомен, опитва се да го освободи

https://www.24chasa.bg/Article/1748888 www.24chasa.bg
Георги Данчов рисува Левски по спомени - негово дело са както черно-бяла литография, така и живописен портрет. СНИМКИ: АРХИВ

БИСЕРА ЙОСИФОВА 

Десетки български творци са понечвали да изобразят или поне да се доближат до автентичния лик на Васил Левски.

Всички те неизбежно са се позовавали на малкото портретни фотографии, както и на единствените художествени документи, които ни е оставил чирпанлията Георги Данчов-Зографина.

Георги Данчов-Зографина рисува Левски по спомен, опитва се да го освободи

Ако търсим най-достоверния образ на Левски в изобразителното изкуство, то ще го открием в двата портрета - единия живописен, а другия литографски,
дело на верния другар и съратник на Апостола Георги Данчов.

Автопортрет на Георги Данчов-Зографина от НХГ
Автопортрет на Георги Данчов-Зографина от НХГ

Двамата се запознават през 1869 година в Сопотския манастир, където Георги Данчов и брат му Никола зографисват иконостаса, а Левски се отбива по комитетски дела. През следващите четири години до залавянето и смъртта на Апостола те са неразделни в обиколките из Чирпанско и Новозагорско.

Детайл от автопортрета на художника
Детайл от автопортрета на художника

Домът на Георги Данчов се превръща в средище на тайния революционен комитет. По поръка на Левски 23-годишният художник изработва тайния шифър
за кореспонденцията между комитетите в Тракия. От това време е и уникалният му автопортрет, който ни представя един напет и самоуверен младеж, накипрен по мода "алафранга", сиреч с европейски дрехи, но с неизбежния робски фес на главата.
След залавянето на Левски мнозина от съратниците му са убедени, че ще бъде откаран в Цариград и там съден.

Зографина е оставил и забележителни портрети на други възрожденци и революционери - на репродукцията - Христо Ботев
Зографина е оставил и забележителни портрети на други възрожденци и революционери - на репродукцията - Христо Ботев

Ала единствено лудата глава Георги Данчов предприема действие и организира четири засади на барон-Хиршовата железница
по трасето към Цариград с наивната надежда да освободи Апостола.
Оттук нататък съдбата на художника добива особено драматична насока. Той е заловен и през февруари 1874 година след едномесечно мъчително пътуване пристига в Диарбекир на доживотно заточение. В архивите са запазени две писма, в които художникът описва житието-битието си на заточеник и поразен възкликва "...как е възможно на това място да е бил някога земният рай!..." и добавя: "Камъните тук са черни, като сюнгер продупчени, но тежки. Кучетата са всичките черни, водите също и душите на жителите такива..."

Портрет на Захари Стоянов
Портрет на Захари Стоянов

Жестоки телесни страдания мъчат бедния заточеник "... от Петровден насам не съм се видял съвършено здрав: главоболие от горещината, треска, глисти, колики, ревматизъм и най-после маясъл...", оплаква се той на брат си.

Прочутата му литография
Прочутата му литография "Свободна България"

Под предлог че ще рисува орнаменти към сури от Корана, Георги Данчов намира достъп до вилаетската литография, където тайно печата графики с патриотични и революционни сюжети. Скришом се занимава с фотография и е първият български художник, който е написал ръководство по въпроса - "Кратка историческа и практическа перспектива".

На третата година от заточението през 1876 година, до Диарбекир достига обнадеждаващата вест за избухването на Априлското въстание. Предрешен в черкезки дрехи, Георги Данчов съумява да избяга от Диарбекирската крепост,
изминава 700 километра през пустини и чукари и достига до руската граница. Установява се в Одеса, където рисува картината "Трагедията на България", известна като "Шуми Марица".

След Освобождението, подобно на Вазов в литературата, Зографина създава своя "епопея на забравените". Рисува и литографира портретите на Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Раковски, Каравелов, Ботев. Сред тях ликът на Апостола е особено ценен и още навремето живите поборници са поразени от постигната изключителната прилика и характер на образа.

До края на живота си Георги Данчов има за образец скромността и величието на Дякона. Живее скромно и твори неспирно, макар да е бил избиран в две велики народни събрания и няколко обикновени. Умира като народен представител на 19 февруари 1908 година, в деня, когато се навършват 35 години от обесването на Левски.

За рубриката

Това е третата страница от новата ни рубрика "Тайните на картините", която подготвя изкуствоведката Бисера Йосифова - зам.-директор на Националната художествена галерия и отговорник за Музея на социалистическото изкуство.

В първия материал разкрихме, че "шопът", който играе ръченица в известната картина на Мърквичка, всъщност не е нашенски селянин, а самият прочут британски журналист Джеймс Баучер.

След това разказахме как проф. Ненко Балкански е прекръстил картината си "Гъбарка" на "Ятачка", за да влезе в изложба. Позирала му е внучката на Баба Тонка - Лиляна, негова съпруга и постоянен модел.