Български премиер изчезва на Витоша

https://www.24chasa.bg/Article/174964 www.24chasa.bg
Гриша Филипов, който в понеделник би навършил 90 години, заедно със съпругата си Величка и внуците си Величка (в средата), Гриша - с балона, Анна - най-малкото момиченце, и Людмила - русото с куклата. 28 септември 1982 г. в държавната вила в Бояна. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

В един късен неделен ден на февруари 1984 година тогавашният министър-председател на България Гриша Филипов за малко да загине по време на поход в планината.

Оная неделя Филипов, както почти всяка седмица, е на Витоша. Тогава той е на 55 години и в добро здраве. Заедно с него са двамата му синове и двете му внучки - 7-годишната Людмила и 8-годишната Величка. Качват се на хижа “Алеко”. След като прекарват доста време там, решават да слязат през Златните мостове, като използват зимната маркировка.

Тръгват по билото бодро, но внезапно излиза виелица, завалява силен едър сняг, стъмва се и зимната маркировка изчезва. Пътеката я няма и групата започва да попада в преспи, без да знае накъде върви. С тях са трима охранители от УБО, които се паникьосват, защото дори и да се измъкнат, ще им трият сол на главите, че са застрашили живота на министър-председателя.

Гриша Филипов, посрещнат от премиера на Конго - Гоно, на летището в Лубомо - 6 юли 1983 г.
Гриша Филипов, посрещнат от премиера на Конго - Гоно, на летището в Лубомо - 6 юли 1983 г.

Витоша е своеобразен кошмар за висшата номенклатура, защото там изчезва и е намерен мъртъв министърът на външните работи Иван Башев. След смъртта му на УБО е било наредено да взема специални мерки за охрана по време на разходки сред природата, които са проява на добър вкус сред партийния елит.

Рожден ден през 1979 година в държавната вила в Бояна. Филипов с роднини.
Рожден ден през 1979 година в държавната вила в Бояна. Филипов с роднини.

“Преди прехода времето изглеждаше спокойно. Малко след като поехме по платото обаче ни застигна буря. Изведнъж стана студено и заваля сняг и лед. Макар да съм била малка, вероятно на 7, помня случая съвсем ясно, защото за първи път виждах толкова изплашени лица на възрастни. Разбирах, че този път наистина се случва нещо страшно. В бурята не се виждаха вече и стълбовете, които посочват пътя по платото. Няма да забравя дядо си, който вървеше напред и нито за миг не показа страха си. Тъкмо обратното, вдъхваше ни кураж с увереността си, че ще намерим пътя и ще избегнем виелицата.

Качване на черно конгоанско пежо.
Качване на черно конгоанско пежо.

Един от мъжете от УБО, притеснен от бледия ми вид, върза плик на главата ми с малка цепка на лицето, за да виждам. Трябваше да ме предпази от вятъра и ледените шкурки, които хвърчаха във въздуха. Виждах страха им, колебанието им и разбрах, че може и да не се върнем. Слава богу, не се случи най-лошото - минахме платото и към мостовете времето утихна”, спомня си Людмила Филипова, внучката, която днес е известна писателка.

Гриша Филипов е третият министър-председател на България, който е роден в Украйна, в град Кадиевка - сега Стаханов. (В Болград е роден Димитър Греков, а в Пандъкли - Александър Малинов, Сергей Станишев е от Херсон - все населени места, които днес са в Украйна.) Баща му, който се казва Станчо, е бил градинар-гурбетчия. Жени се за местно момиче - Ана Димитрова, и от техния брак на 13 юли 1919 г. се ражда Георги (Гриша) Филипов. Имат и още две момчета и едно момиче.

След т.нар. голодомор - сталинисткия глад в Украйна, семейството се завръща в родния на бащата Ловеч. От украинската майка му остава доживот мекият “руски” изговор, с който главно го помнят съвременниците му. Гриша Филипов завършва ловешката гимназия, защото не му признават украинската диплома, а после, през 1938 година, почва да следва математика в Софийския университет.

Вече е заразен от комунизма. През 1939 година в списание “Академик” излиза първата му статия за университетската автономия, която и днес звучи правилно, демократично и задълбочено. През 1941 година поради бедност зарязва университета и отива да преподава в прогимназия в новите земи около Силистра. Но там се отдава изцяло на комунистическа работа и е вкаран в затвора с обща присъда от 25 години. Освободен е на 8 септември 1944 г. На следващия ден завзема околийското управление в Ловеч, тъй като партизаните са пренасочени в съседен град, става околийски управител и сформира народна милиция.

През септември 1948 година заминава за Москва, за да учи икономика, след което започва кариера в Държавния планов комитет. Някъде през 1956-а е забелязан от Живков, който го цени много и го лансира и до последно запазва доброто си мнение за него. “С убеденост ще повторя: Гришата си оставаше неуморим търсач на нови виждания.

Това бе негова най-съществена черта, която той запази до 10 ноември. И тъкмо поради това си качество в началото на 80-те години той бе издигнат за председател на Министерския съвет. Един факт, който от дистанцията на времето продължава да изглежда може би най-малко спорният от всички кадрови решения”, пише Тодор Живков в мемоарите си. Въпреки това Гриша Филипов е отстранен през 1986 година от важния пост.

Години наред Филипов си е водил всекидневно дневник, в който записвал в подробности своя живот и случващото се в страната. Петър Младенов и Андрей Луканов изпратили хора, които обискират апартамента му и вземат дневниците веднага след 10 ноември. Тази случка е разказана в ръкописните му спомени, които той почва да възстановява след 1990 г. Той смята, че е отстранен заради реформите, които е почнал, убеден в неефективността на икономическия модел.

Затова смятал, че е отстранен от близкия кръг на Живков “Знаех, че под ръководството на Милко Балев е организирано постоянното ми следене, като всичко се донасяше на Живков, за да бъда отстранен. Това бе заявено от ген. Иван Хариев (това е лекарят на партизанска бригада “Чавдар”, бивш шеф на ВМА и много близък приятел на Живков) пред моята съпруга. Генералът споделил също, че Балев организирал следене и доносничество за мен и Добри Джуров”, пише в непубликуваните спомени на Гриша Филипов.

Самият той предполага, че причината е била да се прекратят започнатите от него реформи. Вече убеден в неефективността на икономическия модел, действащ от петдесетте, като министър-председател разработва предложения за ново икономическо устройство, ориентирано към пазарната икономика. Предложенията му обаче водят предимно до постепенното му изолиране от кръга около Тодор Живков.

Въпреки силно оспорваните му идеи Филипов все пак успява през 1984 г. да започне т. нар. нов стопански механизъм, който дава на банките нова роля. Дотогава те са касиери на предприятията, а след това стават кредитни институции. Така се създават Минералбанк и Стопанска банка, днес техен наследник е СИБАНК. След 10 ноември Филипов смята, че икономиката на България се е срутила в периода 1986-1988 г. и даже прави разследване на данните, които е отчитала статистиката, според което ръстът в икономиката е паднал от 3,7 до 2,4%. Смятал е, че отчетите се фалшифицират.

След половинмесечен арест Филипов като обвиняем по дело №3 за помощите, които БКП е отпускала на братски режими, е пуснат, за да се лекува. Умира от рак през 1994 година.

Такива интересни работи пише в недоразчетените му мемоари, които наследниците му - синът му Лъчезар Филипов и децата на починалите му синове (Орлин и Чавдар) - Людмила, Анна, Георги и Мартин, събират активно. Освен оставените от Гриша Филипов ръкописи те са натрупали интервюта, писма, статии, есета и публикации. Надяват се разчитането да завърши и да бъдат публикувани, защото смятат, че това са важни факти за историята на България. “Учудващо за нас бе да открием колко малко се знае за него у нас, а има публикувани книги в цял свят, та дори том от 778 страници, съхраняван в Националната библиотека на Австралия”, казва внучката Людмила.