Ути Бъчваров пипна 15-метрова китова акула на Малдивите

https://www.24chasa.bg/Article/1750526 www.24chasa.bg
Ути Бъчваров на борда на корабчето, с което той и компания обиколиха Малдивите за 10 дни.

Ути Бъчваров винаги е мечтал да иде на някое топло и екзотично място посред зима и да хване малко тен "по никое време". Затова в средата на януари той отиде на 10-дневна "кулинарна експедиция" до Малдивите. И докато у нас температурите бяха отрицателни, Ути и компания се наслаждаваха на приятните 30 градуса, тюркоазени води, бял пясък и изобилие от риба в Индийския океан.

Компанията посетила островите в най-доброто време от годината - от декември до април, когато валежите и тропическите бури са рядкост. През май започват мусоните, но пък
целогодишно температурите са около 30 градуса. Пътували със самолет през Европа, защото директни полети до Малдивите няма. Вариантите са два - полет от Западна Европа или от някоя от арабските страни - Дубай или Катар, до столицата Мале. В зависимост от прекачването, пътят е между 11 и 18 часа. "От Европа до Мале е около 8 ч. А оттам с малки хидроплани или лодки извозват хората до желаните острови", обяснява Бъчваров.

Още щом пристигнали, наели корабче за гмуркане и с него за 10 дни обиколили почти всички острови. Те са общо 1190, но само 203, заедно със столицата Мале, са обитаеми. Пръснати са на територия от 90 хиляди кв. км, но реалната площ на Малдивите е само 300 кв. км, което ги прави най-малката азиатска държава. Сред кораловите острови има големи, но и такива с площ от 50 до 100 квадрата, които според Ути се обикалят за десетина минути.

"Ние сме късметлии, защото имаме приятел българин, който работи като инструктор по гмуркане на Малдивите от 3 г. и ни разходи из всички нетуристически дестинации, в добрия смисъл на думата", казва Ути. Но дори да нямате този късмет, има екскурзоводи, които водят групи до най-затънтените острови, където правят барбекю и организират незабравими вечери край огъня.

Така за краткото време, което прекарали там, Ути и спътниците му успели да разгледат 25 красиви местности в океана. Но не само от повърхността, а и от 40 метра под нея.
"Всички в компанията сме преминали курс за гмуркане. Когато започвахме да се приготвяне за спускане, беше точно като тренировка на морските тюлени", смее се Ути.
Той единствен не сложил неопренов костюм, независимо от голямата дълбочина. "Ние се гмуркахме по 3-4 пъти на ден и все на различно място. Това си е голямо физическо натоварване. Реших, че не мога да обличам и събличам костюма по толкова пъти. А и температурата на водата е 30 градуса", обяснява Бъчваров. Водещият обаче съветва да носите такъв, ако се гмуркате на Малдивите, защото има голям риск да се надерете на коралите и раната да се инфектира бързо.

Компанията не се разминала без подводни премеждия, но жертвата не бил Ути, макар и без костюм. Един от компанията бръкнал в дупка на дъното, за да види какво има в нея, а отвърте изплувала разярена мурена.


Резултатът бил 12 шева в най-близката болница. "Хората не бива да мислят, че там не са в крак с времето. Освен че имат интернет и обхват навсякъде, лекарите бяха много грамотни, всичко беше изрядно чисто и добре организирано", казва Ути.
Ако смятате да ходите на ваканция на Малдивите, задължително е да преминете през курс за гмуркане, съветва той. Най-малко за да знаете знаците, с които се общува под водата.

Самият Ути е оценил наученото преди няколко години, когато въздухът му свършил при една пещера на 30 м дълбочина. "Знакът, с който се показва, че нямаш въздух, е все едно ти режат гърлото. Беше точно както са ни учили инструкторите. Добре че моят приятел, който и сега беше в компанията, Михаил Заимов ме видя и ми помогна", разказва Бъчваров. Разминал се само с уплаха и спомен за цял живот.


Когато се гмурнете в Индийския океан, можете да видите всичко - от микроскопични рибки до 15-метрови китови акули, които плуват около вас. Именно такава среща имал и самият Ути на 40 м под водата. "Мина точно покрай мен, дори успях да я пипна! Видяхме и една изключително рядка акула китара, която малцина имат късмета да зърнат", разказва Ути. "Има и костенурки, раци, риби тон, скатове", продължава той.
През деня, когато не се гмуркал, той ловял риба, а след това я готвел заедно с главния готвач на корабчето, който е от Шри Ланка. Кухнята на Малдивите наподобява индийската, затова за кратко Ути станал специалист по всички видове кърита.
Ядели основно риба, която сами си хващали от океана. На Малдивите е позволен риболовът и на изкуствени, и на живи примамки, а въдици могат да се наемат на място.
Ути, който е страстен рибар, през един от дните се "отчел" с две риби тон по 15 кг, които обезкостил и транжирал само 15 мин след като извадил от водата. Но това далеч не е най-голямото му постижение. Миналата година, когато ловил риба по африканските брегове, след 5-часова битка хванал 350-килограмова. "Беше в резерват до бреговете на Мозамбик. Такива риби се пускат обратно в момента, в който се докарат до борда", обяснява Бъчваров.

Освен риба, на борда им винаги имало и ледена бира на корем, с която да се разхлаждат. "Хората трябва да знаят, че е топло, защото е почти на екватора. Непременно да носят нещо за мазане със слънцезащитен фактор. И да имат предвид, че Малдивите са мюсюлманска държава и с бирата е малко трудно", смее се Ути.

Вносът на алкохол и свинско е строго забранен, а на място спиртните напитки излизат солено. "Едно малко питие например е от 15 до 20 долара. Зависи на кой остров точно сте попаднали", казва Ути.

Алкохолът може и да е скъп, но омарите са евтини. "Често ходехме до други острови да си купуваме. И цената им е между $ 5 и $ 10, правилно сте чули", смее се Бъчваров. Всички в компанията се включвали в готвенето и правели пикантни супи с кокосово мляко и лимонена трева и всякакви тамошни специалитети. Липсвала им само българската "палава ракийка", която мислели и хвалели 10 дни. Затова, като се прибрали на наша земя, Ути организирал купон и конкурс за най-добра ракия. Всеки донесъл любимата си, а на първо място класирали една 50-годишна сливова.
Бъчваров е решил веднъж на 2-3 г. "да почерпва душата си, с едно такова екзотично пътешествие. Вече има 6-7 зад гърба си. Няколко пъти се е гмуркал по бреговете на Египет, бил е и на Карибите, в Судан, в Средиземно море, Мексико. От последното на Малдивите е направил и няколко видеа, които ще видят скоро зрителите на кулинарното му предаване "Вкусно", което се излъчва в ефира на БНТ. "Струва се да се види такова място.

А ако някой се интересува, островите се продават. Дори много руски милионери са си взели по един-два", смее се Бъчваров. Той не смята да пазарува, но за сметка на това има богата колекция от подводни снимки за спомен - дело на фотографа Михаил Заимов, който също бил част от експедицията. Любимото занимание на компанията вечер било да ги качат на компютъра и да обсъждат случилото се през деня на по халба ледена бира насред океана.