Обединяват две професионални гимназии в Монтана

https://www.24chasa.bg/Article/1750783 Обединяват две професионални гимназии в Монтана Обединяват две професионални гимназии в Монтана www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Влекач с цигари катастрофира край Шумен и разпиля стоката

Шофьорът и спътникът му са ранени, без опасност за живота, материалните щети по камиона и по пътната инфраструктура са значителни Влекач „Рено Премиум” с прикачено полуремарке с варненска регистрация,

Вандали изпочупиха училище в Благоевград (видео)

Вандали вилняха в училищен двор в Благоевград. Изпочупени са врати и прозорци. Случката станала на метри от сградата на полицията, съобщава "Нова телевизия".

"Камчия" дари почивка на медалистите ни от Рио

Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" покани българските олимпийски медалисти и техните треньори да почиват в базата му в предпочетено от тях време.

Продавач на дизайнерска дрога влиза в съда в Шумен, той отрича да е наркоразпространител

25-годишният Румен Д. приемал заявките за чайчетата по телефона, снабдявал наркозависими от Тракийския квартал в Шумен и от Варна. Продавач на дизайнерска дрога от Шумен влиза в съда,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кметът на Русе подари знаме на млад математик

Кметът на Русе Пламен Стоилов се срещна с талантливия Давид Йорданов и неговата майка – Доротея Очкова. Десетгодишният възпитаник на СУ „Христо Ботев“ е сред българчетата,

Дървосекач загина в Преславския балкан, часове екипите не могат да стигнат до него

Дървосекач е загинал днес сутринта на сечище в Преславския балкан, в района на горския масив край манастира Патлейна. В „Спешна помощ“ сигналът за пострадалия мъж е получен в 10.08 часа сутринта.

Подновиха разкопките на римския кастел „Сексагинта Приста”

Разкопките на римската крепост „Сексагинта Приста” са подновени. Теренните проучвания се извършват от екип археолози от Регионален исторически музей – Русе – Върбин Върбанов, Никола Русев,

Обновиха училище на век и половина

Кметът на Монтана Златко Живков представи основните ремонти на детска градина №10 " Детелина" и основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Габровница.

С втори саниран блок се отчете Община Русе

С втори саниран блок се отчете Община Русе. „Райна Княгиня“ е и първата многофамилна жилищна сграда в дунавския град, обновена по Националната програма за енергийна ефективност.