Обединяват две професионални гимназии в Монтана

https://www.24chasa.bg/Article/1750783 Обединяват две професионални гимназии в Монтана Обединяват две професионални гимназии в Монтана www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Осъден за кражба бяга от затвора в Плевен

23-годишният Радостин Й. отива на съд за бягство от затвора в Плевен. Той бил осъден за кражба на 8 месеца и изтърпявал наказанието в затворническо общежитие от открит тип при смегчен надзор.

Кмет раздаде подаръци и целувки на пенсионери в Пловдив

Подаръци и целувки раздаде кметът на пловдивския район "Западен" Димитър Колев на пенсионерите от клуб "Отдих". Те го поканиха да отбележат рождените си дни. За целта спретнаха тържествен обяд.

Приключиха летните ремонти в община Горна Оряховица

Нови детски площадки, ремонтирани сгради на кметства и над 4 хил. кв. м. изкърпени улици са част от резултатите след летните ремонти в селищата на община Горна Оряховица.

Кметът на "Западен" Димитър Колев кани на курбан за Димитровден

Няколко казана вкусен рибен курбан ще раздаде кметът на пловдивския район "Западен" Димитър Колев навръх Димитровден. Събитието е от 11,30 часа пред църквата "Св. Климент Охридски".

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Ремонтират храма в село Вирове за празника на Свети Архангел Михаил

Ремонтират покрива на църквата "Свети Архангел Михаил" в монтанското село Вирове. За целта дирекцията по вероизповеданията отпусна 6000 лева и 5000 лева са от хазната на община Монтана.

300 лв. глоба за русенец, буйствал в механа

300 лв глоба бе наложена на пиян и буен русенец, който буйствал в механа и набил сервитьор. Побойникът ще трябва да отговаря за хулиганска проява, реши Русенският Районен съд.

Лекар отиде пиян на работа в Бурас

Лекар се яви на работа в пияно състояние в бургаска болница. Коремният хирург бил извикан по спешност, за да прегледа болна жена, съобщава "НОВА". Съпругът на пациентката обаче забелязал,

Ремонтираха емблематична туристическа хижа край Горна Оряховица с 79 хиляди лв.

Приключи ремонтът на хижа „Божур” над Горна Оряховица. Сградата вече е напълно обновена, както отвън, така и отвътре, информират от местната администрация.

Млада жена се обеси в шуменско село, била в домашен отпуск от психоболница

За деветмесечието в областта 60 души са направили опити са самоубийство, 6 души са успели Млада жена се обеси в дома си в шуменското село Памукчи, община Нови пазар, в неделя следобед.