Обединяват две професионални гимназии в Монтана

https://www.24chasa.bg/Article/1750783 Обединяват две професионални гимназии в Монтана Обединяват две професионални гимназии в Монтана www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Годжи дава стипендия на отличен ученик от Криводол

Почетният гражданин на Криводол  Георги Милчев-Годжи зарадва децата от четирите училища на територията на община Криводол. Най-популярният жител на града се върна у дома,

Голям пожар избухна в маслобойна в Харманли

Сигнал за пожар в маслобойна "Златна Тракия" на територията на складова база "Белла" в Харманли е подаден тази сутрин в 6.00 ч, съобщава БГНЕС. На място веднага са изпратени 8 пожарни автомобила от

995 бездомни кучета заловени за година по улиците на Русе

995 бездомни кучета са били заловени по улиците на Русе за периода от ноември 2015 – септември 2016 година. Те са откарани в Общинския приют за безстопанствени животни.

Ледената пързалка в Монтана стана атракция за децата

Децата от Монтана се забавляват на новооткритата ледена пързалка. Новото съоръжение, което е с истинско ледено покритие е с размери 30 на 20 метра и посреща желаещите да повозят с кънки през зимата.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Кметът на Монтана Златко Живков награди три фирми

На празничен прием по повод 125 години от обявяването на градския статут на Монтана кметът Златко Живков награди три фирми - инвеститори с почетна значка на Община Монтана.

Шофьор на съд за опит за подкуп на полицай

Шофьор, опитал да подкупи полицай, застава пред съда. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе обвинителен акт срещу М. Д. На 1 юли 2014 г., около 16,05 ч, в Сандански,

Дрога на един "клик" разстояние

Eкспертите Мая Димитрова и Ваня Александрова от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център - Монтана проведоха превантивно-информационна кампания за служителите на

Мъж е в кома, блъснаха го пред автобусна спирка в Русе (Видео)

26-годишен мъж пострада тежко, след като бе ударен пред автобусна спирка в Русе. Той е откаран в болницата от екип на „Спешна помощ“ в кома. Състоянието му е критично, а прогнозите са песимистични,

Деца направиха къщички за птици

Децата от трета група на ДГ "Незабравка" в Разлог и техните родители изработиха къщички за птици, които впоследствие изрисуваха в най-различни картини. Инициативата е на учителките Л. Радева и К.