Обединяват две професионални гимназии в Монтана

https://www.24chasa.bg/Article/1750783 Обединяват две професионални гимназии в Монтана Обединяват две професионални гимназии в Монтана www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Две професионални гимназии в Монтана ще бъдат обединени. От Регионалния инспекторат по образование обявиха план приема за следващата учебна година.

Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" се сливат. Заповедта на просветния министър влиза в сила от 15 юли. Учениците от "Юрий Гагарин" ще се преместят в бившия електротехникум.

Новото учебно заведение ще стане Професионална гимназия "Христо Ботев". Драстичното намаляване на броя на учениците е причината за сливането, съобщи началникът на РИО, Татяна Петрова.

"5 са паралелките в ПТГ "Юрий Гагарин", две от тях са 12 клас. В бившия електротехникум са около 300 учениците. Надявам се, че ще направим максимален прием и ще можем да запазим работните места на всички учители", каза тя.
Базата на техническата гимназия ще се ползва през новата учебна година. Според достоверни източници управляващите имат намерение да я превърнат във филиал на Русенския университет.

1359 завършват 7 клас в област Монтана. Те са със 70 повече от настоящата година. Директорите са заявили 18 паралелки в профилираните и 15 в професионалните гимназии. 8 клас завършват 683 ученика, като са заявени 36 паралелки. Общо 8 са новите паралелки и специалности в приема след 7 и 8 клас., каза още Татяна Петрова:
"Въвежда се изучаването на испански език в езиковата гимназия и хореография в 5-то Средно общообразователно училище в Монтана.

В професионалните гимназии с прием след 7 клас, като нови професии е предложена "Икономическа информатика"- в гимназията по хранене и земеделие в Лом, "Електронна търговия" в гимназията по производствени технологии в Лом и помощник- възпитател в гимназията по лека промишленост в Монтана.", каза още Татяна Петрова.

3 са новите професии в приема след 8 клас- "Агроекология" и "Транспортни услуги и експлоатация на автомобилния транспорт" в ломските гимназии и "Организация и технология на фризьорските услуги" в гимназията по лека промишленост в Монтана.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Кметът на Царево: В Лозенец няма да се влее и капка мръсна вода (Видео)

Мръсно море на три от плажовете по Черноморието. Първите резултати за този сезон от пробите на водата показват големи количества Ешерихия коли и чревни ентерококи.

Окончателно: Доразследват смъртта на 26-годишния Пейо Янчев

Бургаският апелативен съд е потвърдил определението на окръжните магистрати, според което наказателното производство за инцидента с 26-годишния Пейо Янчев трябва да продължи.

Благоевград санира 15 блока и довършва още 41, Пловдив - нито един

В града на тепетата още не са обявили конкурс за избор на изпълнители Санирането на панелки в Пловдив зацикли и не се знае кога ще стартира, установи репортерска проверка.

Многодетно семейство оцелява със стотина лева на месец

Многодетно семейство оцелява със стотина лева. Фамилията живее във великотърновското село Джулюница в къща, чийто покрив тече, когато вали дъжд (което напоследък е доста често).

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

В "Тракия" купиха бус за трудноподвижни хора

Трудноподвижни хора от пловдивския район "Тракия" могат да ползват специализиран транспорт. Той им осигурява достъп до обществени места, болнични, лечебни, социални заведения.

БСП иска държавно предприятие в земеделието

ПГ на БСП готви два законопроекта за връщане на държавата в икономиката и за ролята на социалната държава, каза лидерът Корнелия Нинова в Благоевград.

Нотариус в Русе отстранен за година заради нарушение

Председателят на Русенския районен съд запечата служебния архив на Стефан Варамезов В изпълнение на разпореждане на Председателя на Районен съд – Русе е бил запечатан служебния архив на нотариус

Кмет подари екскурзия до Охрид на пловдивски пенсионери

Пенсионери от два пловдивските райони посетиха Охридското езеро безплатно. Екскурзията им е подарена от кмета на "Северен" Ральо Ралев. Всяка година той организира пътешествия на хора от третата

Откриха огнище на заразен нодуларен дерматит и в Пазарджик

Огнище на заразен нодуларен дерматит е било установено и в кравеферма в Пазарджик. Това стана ясно на извънаредно заседание на регионалната епизоотична комисия свикано от областния управител Гинче