5 въпроса към Алекс Алексиев: Скопие изопачава историята ни и това е агресия към нас

https://www.24chasa.bg/Article/1753198 www.24chasa.bg

С Алекс Алексиев разговаря Мила Гешакова

- Г-н Алексиев, като анализатор и експерт по международна сигурност смятате ли, че Македония трябва да влезе в ЕС?
- Македонците са наши близки братовчеди и би било по-добре за нас те да са в ЕС. От друга страна, грубото изопачаване на българската история, което те правят, е недопустимо. И този въпрос също трябва да се реши.
Но ако за тях е наистина по-важно да фалшифицират историята, вместо да бъдат демократична, отворена държава, не знам колко голяма ще е за тях ползата да бъдат в ЕС. Онова, което правят македонците, е исторически идиотизъм! Какво е България без Климент Охридски?  Какво е България без братя Миладинови, какво е България без Охридската школа? Те са абсолютно жизнена част на българската култура и език! Да ни ги отнемат, е равностойно да ни отнемат народността. И това е форма на агресия срещу България. Не съм съгласен! И смятам, че нашето правителство, особено академичната ни общност, не са особено загрижени за това. И точно заради това ми се струва , че Македония трудно ще влезе в ЕС.

- Правилен ли е ходът на София, която показа на Македония жълт картон за ЕС?
- Проблемът идва от Македония. България нищо не иска от Македония освен добросъседски отношения. Те са тези, които проявяват агресия в тълкуването на историята ни, езика ни - всичко важно за България.
А като отнемеш на един народ историята, ти му отнемаш правото да бъде народ.
Мисля, че ние  първо трябва да седнем на масата  с македонците и да ги питаме какво точно целят с антибългарската политика, която водят. Защото тя служи само на най-шовинистичните кръгове в Сърбия.

- Убеден ли сте, че македонците са склонни да признаят българските си корени?
- Обикновените македонци - без никакво съмнение. Имам приятели, познати, роднини там. Те знаят, че са българи. Преди Втората световна война всички подписаха допитвания. А преди това, през ХIХ в., в турските архиви се говори за "булгар милети".
Съзнанието на македонците винаги е било българско. Близо 100%. Чак след като започна усилена сърбизация по времето на Тито, а също и денационализацията, проведена от комунистическата партия, която изигра много лоша роля, някои работи, и най-вече във висшите ешелони на властта, започнаха да се променят.
Навремето съм говорил с Ванче Михайлов в Щатите и съм го питал какво е македонец и какво - българин. А той казваше: "Македонецът е най-добрият българин,  защото ние се биеме за българщината." Това го казваше шефът на ВМРО. Вярно, че методите им не бяха от най-нежните, но той беше убеден българин, независимо че беше смятан за тартор на македонското движение. И повечето македонци са така.

А те сега ни отнемат Гоце Делчев, Яне Сандански, Самуил. Смешно! Навремето болшевишкият историк Михаил Покровски беше казал: "Задачата ни като болшевишки историци е да проектираме нашето социалистическо настояще в миналото."
И изведнъж Петър Велики стана виден болшевик... Същия прийом използват и в съседна Македония - манипулират историята, за да служи на дадена власт. Ще ви разкажа и виц. Група американски туристи отиват на посещение в Скопие. Водят ги в музея на създателите на Македония. В първата стая има само три портрета - единият е на Александър Велики, вторият е на цар Самуил, а третият - на сегашния министър-председател Груевски. Екскурзоводът обяснява "Александър Македонски е първосъздателят на антична Македония.

Цар Самуил е създал Македония в новата ера." Единият от туристите попитал: “А г-н Груевски какво е създал?"."Този г-н е създал двамата велики македонци Александъри Самуил”,отговорил му екскурзоводът.

- Чуха се обвинения към президента Желев, че навремето призна независимостта на македонската държава.
- Тогава бях в България и бях свидетел на тези събития. Винаги съм смятал, че е трябвало да ги признаем първи. Защото те са наши братя. Аз съм потомък на солунски българи, които в същото време са били и патриотични македонци. Дори има лаф - че като се съберат двама българи, правят три политически партии. А като се съберат трима - започват да се бият кой е най-големият македонец измежду тях... Затова смятам, че рано или късно този народ ще се осъзнае и ще престане с бутафорщините, които строят сега в Скопие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Здрав контрол за фалшивите болнични

    Здрав контрол за фалшивите болнични

    Болен здрав носи - тази стара българска максима важи в пълна сила за фалшивите болнични. А те явно се увеличават и тази негативна тенденция трябва да бъде спряна, защото е в ущърб на всички граждани. Ако са верни цифрите, скокът на болничните само за година е с 200-300 хиляди. А нито хората в България са станали повече,
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър