2013 година: за продан са АДИС, товарните превози и борсата

https://www.24chasa.bg/Article/1754313 www.24chasa.bg
Дипломатически блокове в "Овча купел"

"БДЖ-Товарни превози", АДИС, фондовата борса и централният депозитар, миноритарният дял на държавата в Пловдивския панаир.

Това е част от списъка с дружествата, планирани за продажба през тази година. Някои от тях бяха предвидени за приватизация през 2012 г., но процедурите или не започнаха, или се провалиха. За разлика от миналата година, тази има една важна особеност, която ще остави отпечатък - предстоят избори.

Единият вариант е, ако изобщо има сделки, то те да се сключват плахо и премерено
Пример е 2009 г., когато бе предишният парламентарен вот, и за цялата година имаше само една продажба.

Другият вариант е вместо замразяване, което пази от скандали, да се мине в другата крайност - да се продава бързо и ударно. Какво отражение ще оставят изборите върху 21-ата година от раздържавяването у нас, тепърва ще стане ясно. Засега плановете са за продължаване на стартиралите процедури и обявяване на нови. Прогнозните приходи от приватизация, заложени в бюджета, са за около 140 млн. лв.

Като наследство от миналата година остана продажбата на "БДЖ-Товарни превози". Конкурсът за приватизацията им стартира през пролетта на 2012 г., но бе прекратен през лятото, тъй като остана само един кандидат, и то неясен. Дружеството - "Дует реълуей България", бе регистрирано малко преди процедурата в Кипър и не бе ясно дали ще мине задължителната тогава проверка от ДАНС.

След решението за спиране на процедурата през есента бе обявена нова, но със занижени изисквания към допустимите стратегически и финансови кандидати. Първите трябва да имат 5-годишен опит, а приходите им за всяка от последните 3 г. да са над 100 млн. евро. За същия срок финансовите инвеститори трябва да управляват активи за над 400 млн. евро.

До изтичането на срока преди седмица документи, че покриват поставените изисквания, подадоха четири компании - румънският превозвач "ТД Груп Феровиар Роман", Първа инвестиционна банка, австрийската консултантска фирма "Донау-финанц транспорт и Бетейлигунг Гмбх" и "Бългериан Карго Експрес."
Последното дружество е регистрирано в началото на януари тази година с капитал от 50 хил. лв. и е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които притежават Български морски флот.

Кои от компаниите отговарят на изискванията и могат да продължат напред ще стане ясно до 18 февруари.
Прогнозите, че ще се включат американски и чешки компании не се оправдаха. Румънската компания купи документи и в предишния конкурс, но не продължи напред.

Чужди кандидати, запознали се с компанията, неофициално твърдят, че без български партньор дружеството няма как да се развива. Затова най-вероятно за "Товарни превози" ще играят обединения. Тъй като не се допускат консорциуми, те най-вероятно ще се формират впоследствие.

Срокът за подаване на оферти пък изтича на 12 март. Парите от продажбата на "Товарни превози" ще се върнат обратно в БДЖ. АДИС е най-апетитната компания,
с която държавата се подготвя да се раздели също от миналата година, е продажбата на Агенцията за дипломатически имоти в страната се очаква да стартира следващите седмици, като скоро ще са ясни критериите за участие.

Подготовката за процедурата започна през миналата пролет, като тогава бе избран оценител. Според доклада му в активите на дружеството са общо 351 имота, като част от тях са в съсобственост. 240 от тях са апартаменти. Оценката на компанията е за малко над 110 млн. лв. За нея имало много запитвания от консултанти.

Засега агенцията планира да обяви конкурс, до който да се допускат само стратегически инвеститори. Ако летвата наистина бъде вдигната високо, в процедурата няма да могат да участват български кандидати. Предишният опит за приватизация на АДИС бе преди 10 г. при правителството на НДСВ. Тогава оценката на дружеството бе за 84 млн. лв. и породи интереса на 12 фирми. Повечето от тях бяха чужди заради високите критерии.

Избрана бе италианската "Миролио", която предложи 96 млн. лева, но до сделка не се стигна, тъй като офертата бе отхвърлена заради пропуски в документацията.
Тази година се очаква да приключи и сделката за миноритарния дял на държавата във
фондовата борса и централния депозитар.


До април ще бъде обявена и самата процедура. Интерес към фондовия ни пазар от години е заявяван от Виенската, Лондонската, Гръцката, Истанбулската борса. Според неофициална информация цената за миноритарния дял се очаква да бъде под 20 млн. лв.

Какви приходи ще донесе остатъчният пакет от панаира в Пловдив пък, засега никой не се наема да прогнозира. Дружеството ще бъде извадено от забранителния списък за приватизация. Парламентът вече прие на първо четене промени, които дават зелена светлина за приватизацията на дружеството чрез фондовата борса. Плановете са всяка акция да е в отделен лот.

Докато се стигне до обявяване на процедура обаче, ще минат месеци и е малко вероятно това да стане преди изборите. Мотивът на кабинета за приватизацията е, че държавното участие е паднало до 49,63 на сто, което не позволява ефективно участие в управлението на дружеството.

В проекта, който предвижда продажба на панаира, се дава зелена светлина и за Национална агенция "Музика", която е в тежко финансово състояние и има приходи само от наем. Балансовата стойност на компанията е 207 хил., от които 110 хил. лв. земя и сграда. За предлагане се подготвят и военното дружество НИТИ, от което обаче се очакват незначителни приходи. В списъка са и "Военно издателство" и ВМТ "Орбита", като второто ще бъде пуснато на централизиран търг на борсата.

Не е изключено след изборите да се заговори отново за продажба на "Български пощи" с мотив, че ако това не стане, дружеството е застрашено от фалит. То е в забранителния списък за приватизация и опитът да бъде извадено от там през есента на 2011 г. бе неуспешен, тъй като породи остра реакция от синдикатите и опозицията. Предложението бе внесено, а по-късно и оттеглено от тогавашния зам.-шеф на икономическата комисия, сега директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов от ГЕРБ.

С промените тогава бе дадена зелена светлина за продажбата и на "Аудиовидео Орфей", но за имотите на дружеството има много реституционни претенции и засега такава не се предвижда.

Правят нова оценка на "Слънчев бряг"

Нова оценка на "Слънчев бряг" АД ще бъде възложена от приватизационното ведомство. Целта е да се види какво притежава към момента държавата в дружеството. Възможно е делът й от 75% да бъде пуснат за продажба на борсата.

Последната оценка, анализ на правно състояние и информационен меморандум бяха направени през 2004 г. Последваха много скандали, опити за обявяване в ликвидация, предложения за прехвърляне на инфраструктурата от държавата на общината в Несебър.

Последно през миналото лято стана ясно, че община Несебър подготвя иск за определяне на собствеността на част от алеите в източната част на курорта.
Другият вариант бил държавата да обяви в ликвидация "Слънчев бряг". Спорът за алеите идва от това, че са в активите на АД-то, а се поддържат от общината. 450 000 лв. годишно излизала поддръжката на зелените площи, над 100 000 отивали за осветлението и алеите.

"Слънчев бряг" АД е в приватизация от 1994 г. Процедурата започва с продажбата на хотели. В 75-те процента на държавата влизаха инфраструктурата, енергопреносната мрежа, водоснабдяването, канализацията, алеите и тротоарите.
Какво още има държавата, щяло да стане ясно след новата оценка. Имало случай, в който се искало разрешение от приватизационното ведомство за продажба на перално помещение, а се оказвало, че е хотел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,

40-годишния футболист на "Вердер" (Бремен) Клаудио Писаро иска да остане поне още един сезон в клуба, признава самият той пред "Канал+" "След края на сезона ще седнем с ръководството и ще решим за бъдещето ми. Самият аз още не знам. Имаме сили да играем на финала за Купата", коментира Писаро. Евентуален двубой за трофея би бил негов девети.