Болна от рак осъди министерство заради отказано лечение в чужбина

https://www.24chasa.bg/Article/1755082 www.24chasa.bg
Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на пациентите в здравеопазването

Жена, болна от тежка форма на миелоидна левкемия осъди здравното министерство заради отказ да финансира лечението й в Гърция. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Върховният административен съд постанови административната преписка да бъде върната за преразглеждане от Министерството на здравеопазването, като в мотивите си обаче посочва, че отказът е незаконосъобразен. Той противоречи на процедурата за отпускане на средства и от това следва, че МЗ трябва да възстанови на пациентката направените разходи - около 80 000 евро, обясни д-р Кацаров. Има и възможност решението на Върховния административен съд да се обжалва пред петчленен състав, но според експертите на центъра това само ще отложи с няколко месеца изплащането на сумата.

Жената подава документи с молба до комисията за лечение в чужбина през 2012 г. На 26 март комисията по трансплантология взема решение, че състоянието на болната налага трансплантация на стволови клетки. Експертите посочват още, че е най-добре тя да бъде извършена в Солун, където до този момент пациентката се е лекувала.
Терапията там до момента е била успешна и тя е успяла да постигне ремисия. Това са съображенията на специалистите по трансплантология. Седмица по-късно обаче комисията дава случая на консилиум в друг състав - причината е, че първото експертно становище било недостатъчно аргументирано.

Второто гледане на случая от експерти завършва със заключение, че такива трансплантации се извършват и у нас. Това се възприема като достатъчен аргумент за отхвърляне на молбата. На основата на това експертно мнение министър Десислава Атанасова подписва отказ.

В коментара си към присъдата магистратите отбелязват, че комисията отхвърля първото положително становище поради недостатъчно аргументи, но приема отрицателното, въпреки че и то е без аргументи. Съдът приема, че отказът е в нарушение на процедурата и отменя заповедта за него.

Това е 4-то дело, в което пациенти осъждат министерството за отказано лечение в чужбина, пояснява д-р Кацаров. Всичките имат тумори, макар и различни, кандидатствали са за костно-мозъчни трансплантации и терапия с гама-нож. В края на 2012 г. ВАС излиза с още едно жизнено важно за пациентите решение по дело на Василка Владимирова, която също иска от МЗ да й възстановят парите за лечение в Турция с кибернож. Министерството отказва с мотива, че не се финансират процедури, направени преди одобрението на комисията за лечение в чужбина. Съдът се произнася, че не е нормално да няма яснота как се постъпва в този случай.

Решението на съда от последния случай още не е получено, съобщиха от здравното министерство. След като то пристигне, ще бъдат проучени мотивите и тогава министър Атанасова ще вземе решение. От МЗ посочиха още, че 102-ма души с левкемия са лекувани със стволови клетки у нас през 2012 г. Това е послужило като основание за отказа, тъй като комисията не финансира терапии в чужбина, които се прилага и у нас.